Ervaringsverhaal

“Ze zijn er voor je op het moment dat je het nodig hebt”

Marieke voor plaatsing maagballonMarieke voor plaatsing maagballon
Marieke voor plaatsing maagballon

Een te hoog BMI, niet lekker in haar vel en van alles geprobeerd. Ten einde raad was Marieke van Dijk uit Eindhoven nog niet, maar haar opties om iets aan haar gewicht te doen, werden wel steeds kleiner. Bovendien: op haar 47e naderde de overgang met rasse schreden – ook dat baarde haar zorgen.

Elipse maagballon

Na de nodige research belandt Marieke uiteindelijk op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek. In het bijzonder op de pagina van Elipse Maagballon, die om bepaalde
redenen specifiek haar aandacht trok.

Geen narcose

Marieke: “Ik wilde niet wéér (alleen) een diëtiste. Wat mij aan de Elipse maagballon aansprak, was dat er geen narcose bij de behandeling komt kijken. Niet in de laatste plaats omdat ik, door de mantelzorg voor mijn vader, het me eigenlijk niet kon permitteren om tweemaal onder narcose te gaan.”

20 kilo lichter

De Eindhovense nam contact op met de NOK en belandde uiteindelijk bij het behandelcentrum in het Zuid-Limburgse Heerlen, waar het haar gelijk opviel hoe professioneel en aangenaam de begeleiding is. Dankzij de maagballoon raakte ze – in de vier maanden dat deze blijft zitten, tussen oktober ’19 en februari ‘20 – liefst 16 kilo kwijt.
Sindsdien viel ze nog eens 4 kilo extra af.

Marieke na plaatsing maagballonMarieke na plaatsing maagballon
Marieke na plaatsing maagballon

Altijd advies

Ze benadrukt echter dat de maagballon geen wondermiddel is: “Je moet het vooral echt zelf doen. Je moet ook na afloop de discipline blijven behouden en ‘nee’ kunnen blijven zeggen.” Lukt dat even niet, dan staat de NOK volgens Marieke altijd voor je klaar. “Telefonisch of per e-mail: ze zijn er voor je op het moment dat je het nodig hebt.” Dat is voor Marieke ook het fijne aan de NOK – ondanks de afstand tussen Heerlen en Eindhoven, konden veel van haar afspraken en het contact gewoon telefonisch plaatsvinden.

Niet blijven liggen

Tot slot heeft ze nog een mooi advies voor zij die hetzelfde traject (willen) bewandelen en af en toe een terugval hebben: “Vallen is niet erg, maar je moet niet blijven liggen.”

Marieke van Dijk

‘Opa is de helft geworden van wat ‘ie eerst was’

In mijn zwaarste periode woog ik 160 kilo, dat was in 2008. Nu weeg ik 80 kilo, ik ben in totaal 87 kilo afgevallen. Ik heb zeker vijf, zes jaar lang ernstig overgewicht gehad. Ik had onder andere slaapapneu, hoge bloeddruk, suiker, last van mijn gewrichten. Ik werkte 19, 20 uur per dag in de […]

Lees verder

Gonnie van Vugt heeft het operatieve traject gedaan en is 50 kilo afgevallen.

Eén ding is duidelijk: je krijgt niets voor niets, het hele traject is met vallen en opstaan, met pieken en dalen verlopen, maar ik mag trots zijn! Ik ben in januari 2010 voor een kennismakings-gesprek bij de NOK geweest. In juni 2010 heb ik deze operatie ondergaan en daarmee werd de eerste stap naar een […]

Lees verder