Bent u (huis)arts?Bent u (huis)arts?

Bent u (huis)arts?

Bericht inzake Corona/Covid-19

Als (huis)arts krijgt u in deze tijd misschien meer vragen van patiënten die bezorgd zijn over hun overgewicht. Op al onze locaties zijn de behandelingen weer volledig hervat. Het opstarten van de zorg gebeurt op een veilige manier en volgens de RIVM richtlijnen.

Heeft u een patiënt die in aanmerking komt voor behandeling van ernstig overgewicht? Dan kunt u deze patiënt naar ons doorverwijzen. Maar wie is de Nederlandse Obesitas Kliniek eigenlijk? Hoe ziet een behandeling eruit? En waarom zou u voor ons kiezen en niet voor het reguliere ziekenhuis? Op deze vragen krijgt u hier een antwoord. U kunt ook onze gratis informatiebox bestellen voor nog meer informatie.

Over de Nederlandse Obesitas Kliniek

Wij zijn sinds 1993 toonaangevend in de behandeling van patiënten met morbide obesitas. De laatste jaren is het aantal door ons behandelde patiënten enorm gestegen. Dit is te danken aan het succes van onze behandeling en het feit dat morbide obesitas een steeds groter probleem is in onze maatschappij. Wij werken samen met Nederlandse zorgverzekeraars en ziekenhuizen, zoals het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam en Rijnstate in Arnhem. Jarenlange ervaring en goede resultaten vormen de basis voor deze samenwerking. Bovendien participeren wij actief in wetenschappelijk onderzoek met universiteiten.

Lees meer over ons

Zo ziet een behandeling eruit

Onze behandeling is uniek. Tijdens een intensief voortraject leert de patiënt dat zijn leven ingrijpend zal veranderen en dat hij zijn eet- en leefpatroon drastisch moet aanpassen. Dan volgt een bariatrische ingreep in één van onze partnerziekenhuizen. Vervolgens start het intensieve programma voor leefstijlverandering. Dankzij persoonlijke begeleiding en contact met lotgenoten leert een patiënt zijn dagelijks eet- en leefpatroon aan te passen. Hiervoor is doorzettingsvermogen nodig. Het gewicht zal blijvend verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënt zal sterk verbeteren. Tevens zullen medische klachten en risico’s verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen.

Lees meer over onze behandeling

Voordelen van de Nederlandse Obesitas Kliniek

 • Wij nemen u na de doorverwijzing al het werk uit handen. Zo verzorgen wij de screening, operatie en natraject. Als verwijzer houden wij u op de hoogte, maar u hoeft niets te doen.
 • Dankzij ons intensieve voor- en natraject en de persoonlijke begeleiding is de motivatie van deelnemers groot, wat bijdraagt aan een succesvolle behandeling. Wij merken dat er weinig uitval of terugval is, juist door de persoonlijke begeleiding en het contact met lotgenoten.
 • De zorg voor patiënten met morbide obesitas vereist de aanwezigheid van een multidisciplinair team met voldoende kennis en ervaring op dit specialistische vakgebied. Daarom werken wij alleen met multidisciplinaire behandelteams, in tegenstelling tot reguliere ziekenhuizen.
 • De behandeling van morbide obesitas kost veel tijd en laat zich niet altijd gemakkelijk combineren met de dagelijkse werkzaamheden in een ziekenhuis. Wij plannen onze operaties in operatiekamers van ziekenhuizen, maar kunnen verder flexibel zijn qua locatie.
 • Wanneer uw patiënt afvalt, verminderen (of verdwijnen) ook de klachten die het gevolg zijn van diabetes mellitus type 2. Andere gezondheidsklachten zullen ook verminderen of verdwijnen, waardoor er een reële kans is dat u een patiënt minder vaak terugziet tijdens uw spreekuur. Lees hier meer over de effecten.
 • Zorgverzekeraars stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de medische indicatiestelling en behandeling, wetende dat zowel het resultaat als de kans op complicaties hieraan direct gekoppeld zijn. Wij kunnen als Nederlandse Obesitas Kliniek aan deze voorwaarden voldoen.
 • Patiënten die bariatrie ondergaan, gebruiken vaak diverse medicijnen voor een comorbiditeit, die soms aan hun obesitas is gerelateerd. Vaak kan de dosering van de antihypertensiva en antidiabetica na een bariatrische ingreep, door de gewichtsafname, worden afgebouwd en soms helemaal worden gestopt. Adequate monitoring door (meestal) de eigen huisarts is in deze fase van belang.

Doorverwijzen vanuit ZorgDomein

Sinds 1 december 2014 is de Nederlandse Obesitas Kliniek beschikbaar binnen het systeem van ZorgDomein. U kunt eenvoudig en snel doorverwijzen via ZorgDomein. Momenteel zijn de locaties Den Haag, Arnhem, Venlo, Nieuwegein, Heerlen, Beverwijk, Amsterdam en Terneuzen beschikbaar en kunt u als huisarts direct naar ons verwijzen vanuit ZorgDomein. Naar de vestiging Hoogeveen kunt u doorverwijzen via de website van Vitalys.

U kunt onze reguliere verwijsformulieren downloaden via onze site. Klik daarvoor hier.

Geneesmiddelengebruik na operatie

Patiënten die een operatie aan het maagdarmstelsel ondergaan, gebruiken vaak diverse medicijnen voor comorbiditeit. Dit is soms aan hun overgewicht gerelateerd. Na de operatie en na het gewichtsverlies hebben patiënten mogelijk geen of minder medicijnen nodig. Het gaat dan om bijvoorbeeld antihypertensiva en antidiabetica. Wij raden patiënten altijd aan om voor het afbouwen contact te zoeken met een medisch specialist, zoals de huisarts. Wanneer u hier vragen over heeft, kunt u meer informatie vinden in de bochure ‘Geneesmiddelengebruik naar Bariatrie’, deze treft u onderaan deze pagina bij het kopje ‘Downloads‘. Uiteraard mag u ook contact met ons opnemen.

Pharmacom en Medicom
Voor de contra-indicatie (CI) Bariatrische chirurgie zijn per 1 december 2019 adviezen opgenomen. In Pharmacom en Medicom legt u deze contra-indicatie vast op CI 117. Op deze pagina leest u hier meer over.

Downloads

NB: Voor het lezen van PDF bestanden heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier downloaden

Nascholing

De Nederlandse Obesitas Kliniek organiseert met regelmaat nascholingen op het gebied van obesitas. Deze nascholingen zijn geaccrediteerd en kunnen wellicht voor u als medisch professional interessant zijn. Als u onderstaand formulier invult houden we u op de hoogte van geplande nascholingen in uw regio.Velden met een * zijn vereist.

ArtsPOHDiëtist

 

U kunt uiteraard ook kijken in onze agenda voor een overzicht van al onze geplande evenementen.

Vragen? Neem gerust contact op.

Heeft u of uw patiënt nog aanvullende vragen? Bel dan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur met de dichtstbijzijnde vestiging.

De Nederlandse Obesitas Kliniek in het kort:

 • 25 jaar ervaring met obesitas
 • Alle behandelingen vergoed door de (basis) zorgverzekering
 • 9 vestigingen door heel Nederland
 • 45.000 succesvolle behandelingen uitgevoerd
 • 40 medisch specialisten

Verwijzersbrochure

Download onze brochure via de knop hieronder.Download onze brochure via de knop hieronder.

Voor verwijzers hebben wij een speciale verwijzersbrochure. Download deze hieronder.

Brochure downloaden

Verwijsformulieren

Bent u verwijzer en wilt u patiënten naar een van onze vestigingen doorverwijzen? Download dan hieronder het verwijsformulier van de corresponderende vestiging.

Verwijsformulieren

Informatiebox

Download onze brochure via de knop hieronder.Download onze brochure via de knop hieronder.

Meer weten over de NOK en onze behandeling voor morbide obesitas? Bestel dan onze informatiebox voor verwijzers.

Bestellen