Op deze pagina proberen wij zoveel mogelijk veel gestelde vragen te beantwoorden. Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Heeft u meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Algemeen
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding zijn volgens de zorgverzekeraar als volgt:
• BMI van 35 of hoger met een van de volgende bijkomende ziekten:
o Hart- of vaatziekte
o Slaapapneu
o Artrose
• BMI boven de 40
Daarnaast
• Moet u al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Hier valt het traject van de NOK niet onder.
• Mag u geen diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 hebben.
• Komt u (nog) niet in aanmerking voor een maagverkleining.
Denkt u dat u in aanmerking komt voor vergoeding? Bel dan eerst uw zorgverzekering. De behandeling verloopt dan via de huisarts. Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan wordt Saxenda niet vergoed door de zorgverzekeraar. U kunt er wel voor kiezen om een behandeling met Saxenda via NOK Private Zorg af te nemen. Neem vrijblijvend contact op voor een passend advies.
- De Body Mass Index (BMI) is hoger dan 40, of hoger dan 35 indien u een aandoening heeft die een direct gevolg is van obesitas zoals bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu syndroom of ernstige gewrichtsklachten.
- U bent gemotiveerd om uw gedrag te veranderen.
- U bent minimaal 18 jaar oud (op het moment van de operatie).
- U heeft al minstens 5 jaar overgewicht.
Wanneer u niet in aanmerking komt voor een operatie bieden wij nog andere behandelmogelijkheden zonder een operatie. Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende website: privatezorg.obesitaskliniek.nl
U kunt uw huisarts bijvoorbeeld vertellen dat u denkt dat u een behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek overweegt. Uw huisarts kan dan op onze site het benodigde verwijsformulier downloaden.
Behandeling – Medisch
Maagbeschermer: het is de bedoeling dat u 1 tablet per dag slikt tot een half jaar na de operatie. De NOK-arts zal u er tijdens de medische controle op wijzen als u de maagbeschermer mag afbouwen.
Calcium/vitamine D3: dit dient u levenslang te gebruiken. De calcium/D3 kunt u het beste innemen bij de maaltijd, er dient wel 2 uur tussen de calcium en de multivitamine (of andere ijzerrijke producten, zoals staalpillen) te zitten voor een goede opname van beiden.
De multivitaminen van de drogist bevatten vaak te weinig of teveel van bepaalde vitamines/mineralen. Raadpleeg de NOK arts bij het gebruik van andere multivitaminen.
Uit onderzoek blijkt tevens dat er na een maagverkleining een verhoogde kans bestaat afhankelijk te worden van alcohol.
Indien de misselijkheid/ het braken langer aanhoudt of op een later moment pas begint, is het goed om eens na te gaan of u wellicht te snel eet, teveel eet of niet goed kauwt, dan maakt het lichaam slijm aan om het vastzittende brok door te laten glijden en kunt u slijm braken. Indien er geen verbetering optreedt of indien u ook nog andere klachten heeft, neemt u contact op met de NOK-arts.
- Drink bij voorkeur meer water, thee of koffie zonder suiker
- Meer poetsen en flossen met fluoridetandpasta
- Eet bij voorkeur vezelrijke voedingsmiddelen zoals vers fruit, groenten en volkorenproducten
- Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 6
- Niet of minder te roken
- Kauwgom met Xylitol te gebruiken: zo maakt u meer speeksel aan en hierdoor houdt u uw tanden schoner
U krijgt het bloedprikformulier van de NOK-arts tijdens de medische controle, in het ziekenhuis of thuisgestuurd. Indien er afwijkingen worden gevonden, zal dit met u besproken worden. Wanneer u op de dag van de terugkomdag, of later, bloed laat prikken en er zijn afwijkingen, zullen deze op een later moment met u worden besproken. De NOK-arts zal u vertellen hoe dit op uw locatie is geregeld.
Behandeling – Psychisch
intensieve psychologische behandeling door de NOK psycholoog is niet mogelijk binnen het NOK traject. Er zal samen gekeken worden waar die behandeling, naast het NOK traject, kan plaatsvinden.
aantal gevallen mogelijk zijn dat men een vervanger gaat zoeken voor het eten, bijvoorbeeld het drinken van alcohol. Wanneer hier sprake van is kan de NOK psycholoog uiteraard helpen bij het vinden van de juiste begeleiding. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen na de operatie gevoeliger zijn om afhankelijk te raken van alcohol. Het advies is daarom te stoppen met het drinken van alcohol na een operatie.
Behandeling – Voeding
Behandeling – Beweging
Ook verandert door het afvallen de lichaamshouding, wat klachten kan geven. Beweging en training zijn essentieel om deze klachten te voorkomen of te verminderen.