Op deze pagina proberen wij zoveel mogelijk veel gestelde vragen te beantwoorden. Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Heeft u meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Algemeen
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding uit de basisverzekering? Overleg dan met uw huisarts welke behandeling voor u het meest geschikt is. Uw zorgverzekeraar kan u informeren over de voorwaarden voor de vergoeding.
Komt u niet in aanmerking voor vergoeding, maar wilt u meer weten over de mogelijkheden? Kijk op NOK Clinics
- Body Mass Index (BMI):
-
- De BMI is hoger dan 40, of hoger dan 35 indien u een aandoening heeft die een direct gevolg is van obesitas zoals bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu syndroom of ernstige gewrichtsklachten.
- De BMI is tussen 30-35 en u heeft slecht instelbare suikerziekte type 2.
- U bent gemotiveerd om uw gedrag te veranderen.
- U bent minimaal 18 jaar oud (op het moment van de operatie).
- U heeft al minstens 5 jaar overgewicht.
Wanneer u niet in aanmerking komt voor een operatie bieden wij nog andere behandelmogelijkheden zonder een operatie. Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende website: www.nokclinics.nl
Soms worden er extra supplementen voorgeschreven op recept. Momenteel worden ferrofumaraat en vitamine B12 injecties vergoed. Foliumzuur en colecalciferol (vitamine D) worden niet vergoed.
U kunt uw huisarts bijvoorbeeld vertellen dat u denkt dat u een behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek overweegt. Uw huisarts kan dan op onze site het benodigde verwijsformulier downloaden.
Voor uw veiligheid zijn wij verplicht uw identiteit te controleren. Daarom vragen wij u bij inschrijving een geldig paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument te laten zien.
Waarom is identificatie belangrijk?
Om goede en veilige zorg te kunnen bieden, moeten wij zeker weten dat we de juiste gegevens koppelen aan de juiste persoon. Zo voorkomen we vergissingen en zorgen we ervoor dat we werken met de juiste gegevens uit het juiste medisch dossier.
Wettelijk verplicht
In Nederland is het wettelijk verplicht dat u zich identificeert tegenover uw zorgverlener. Dit heet de ‘identificatieplicht in de zorg’. U kunt zich identificeren bij uw zorgverlener met een geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
Waarom moet u zich identificeren en inschrijven bij de Nederlandse Obesitas Kliniek?
Als u gebruik maakt van zorg bij de Nederlandse Obesitas Kliniek wordt u als patiënt ingeschreven bij de kliniek. Bij de inschrijving hebben we een geldig ID van u nodig, deze moet u bij uw eerste bezoek laten zien bij de receptie. Ook maken we dan een pasfoto van u.
Tijdens uw inschrijving wordt onder andere uw Burgerservicenummer (BSN) vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het BSN is een uniek en persoonsgebonden nummer. Dit nummer staat op uw ID en beschermt tegen fraude en zorgt ervoor dat zorgvuldig met uw gegevens wordt omgegaan.
In het elektronisch patiëntendossier leggen artsen en andere behandelaren binnen de kliniek al uw (vertrouwelijke) medische gegeven vast.
Waarom maken we een foto van u?
Als uw foto in het elektronisch patiëntendossier is opgenomen, kunnen wij u herkennen. Zo weten we zeker dat we de juiste patiënt behandelen.
Uw foto gebruiken we niet voor andere doeleinden.
Een foto laten maken is niet verplicht. Als u geen foto wilt laten maken, betekent dit dat u bij elk bezoek opnieuw een geldig ID moet laten zien voor identiteitscontrole.
Wat is een geldig identiteitsbewijs?
Heeft u (of uw kind) de Nederlandse nationaliteit, dan zijn de volgende ID-bewijzen geldig:
– Paspoort
– Rijbewijs
– Identiteitskaart (ID-kaart)
Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, zijn de volgende ID-bewijzen geldig:
– niet-Nederlands paspoort
– rijbewijs uit een EER-land
– identiteitskaart (ID-kaart) uit een EER-land
– verblijfsdocument van de vreemdelingendienst
– vluchtelingenpaspoort
– vreemdelingenpaspoort
– elektronisch W-document voor asielzoekers
Let op: Een kopie of foto van uw ID of een verlopen identiteitsbewijs is niet voldoende en kunnen wij niet accepteren voor een zorgvuldig identificatieproces.
Bent u uw ID-bewijs vergeten?
Als u geen geldig ID bij u heeft, kan uw afspraak wel doorgaan. Wij vragen u dan dringend om dezelfde week terug te komen om u alsnog volledig in te schrijven bij de Nederlandse Obesitas Kliniek met uw geldige identiteitsbewijs.
Zonder uw volledige inschrijving kunnen wij uw gegevens niet delen met uw huisarts of zorgverzekeraar. Ook zal in dit geval de factuur voor de gemaakte kosten aan u worden gestuurd in plaats van naar uw zorgverzekering.
Heeft u een nieuw ID-bewijs?
Als uw identiteitsbewijs is verlopen, of u heeft een nieuwe aan moeten vragen vanwege verlies of diefstal, dan vragen we u om uw nieuwe ID te laten zien bij de receptie.
Wilt of kunt u zich niet identificeren?
Als u zich (blijvend) niet kunt of wilt identificeren, dan wordt u pas behandeld als u vooraf de kosten voor behandeling betaalt.
Hoe wordt mijn identiteit gecontroleerd bij een volgend bezoek aan de Nederlandse Obesitas Kliniek?
Als u met recente foto en geregistreerd BSN in het elektronisch patiëntendossier staat, hoeft u bij een volgend bezoek niet opnieuw uw ID te tonen. Wel zullen wij uw identiteit controleren aan de hand van uw foto en het stellen van een aantal vragen (verificatie).
Bij twijfel zal de identiteit alsnog moeten worden vastgesteld met een geldig identiteitsbewijs. We adviseren u daarom uw ID altijd mee te nemen de kliniek.
Bij uw bezoek controleren wij met u of uw gegevens juist in uw dossier staan. Zijn er veranderingen? Bent u bijvoorbeeld verhuisd of heeft u een andere huisarts? Geef dit dan aan ons door.
Behandeling – Medisch
Maagbeschermer: het is de bedoeling dat u 1 tablet per dag slikt tot een half jaar na de operatie. De NOK-arts zal u er tijdens de medische controle op wijzen als u de maagbeschermer mag afbouwen.
Calcium/vitamine D3: dit dient u levenslang te gebruiken. De calcium/D3 kunt u het beste innemen bij de maaltijd, er dient wel 2 uur tussen de calcium en de multivitamine (of andere ijzerrijke producten, zoals staalpillen) te zitten voor een goede opname van beiden.
Uit onderzoek blijkt tevens dat er na een maagverkleining een verhoogde kans bestaat afhankelijk te worden van alcohol.
- Drink bij voorkeur meer water, thee of koffie zonder suiker
- Meer poetsen en flossen met fluoridetandpasta
- Eet bij voorkeur vezelrijke voedingsmiddelen zoals vers fruit, groenten en volkorenproducten
- Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 6
- Niet of minder te roken
- Kauwgom met Xylitol te gebruiken: zo maakt u meer speeksel aan en hierdoor houdt u uw tanden schoner
U krijgt het bloedprikformulier van de NOK-arts tijdens de medische controle, in het ziekenhuis of thuisgestuurd. Indien er afwijkingen worden gevonden, zal dit met u besproken worden. Wanneer u op de dag van de terugkomdag, of later, bloed laat prikken en er zijn afwijkingen, zullen deze op een later moment met u worden besproken. De NOK-arts zal u vertellen hoe dit op uw locatie is geregeld.
Behandeling – Psychisch
intensieve psychologische behandeling door de NOK psycholoog is niet mogelijk binnen het NOK traject. Er zal samen gekeken worden waar die behandeling, naast het NOK traject, kan plaatsvinden.
aantal gevallen mogelijk zijn dat men een vervanger gaat zoeken voor het eten, bijvoorbeeld het drinken van alcohol. Wanneer hier sprake van is kan de NOK psycholoog uiteraard helpen bij het vinden van de juiste begeleiding. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen na de operatie gevoeliger zijn om afhankelijk te raken van alcohol. Het advies is daarom te stoppen met het drinken van alcohol na een operatie.
Behandeling – Voeding
Behandeling – Beweging
Ook verandert door het afvallen de lichaamshouding, wat klachten kan geven. Beweging en training zijn essentieel om deze klachten te voorkomen of te verminderen.
Afvallen
Vragen voor naasten
Mijn NOK
Voor een iPhone kun je de instructies hier terugvinden.