Veelgestelde vragen

Op deze pagina proberen wij zoveel mogelijk veel gestelde vragen te beantwoorden. Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Heeft u meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Algemeen

Hiervoor is het belangrijk dat u uw gewicht in kilo’s en lengte in centimeters weet. U kunt deze gegevens daarna invullen in ons online rekenhulpmiddel. Zo berekent u eenvoudig en snel uw BMI.
U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking tew komen voor een operatie:
 • Uw Body Mass Index (BMI) is hoger dan 40. Of uw BMI is hoger dan 35, in dat geval moet u gezondheidsproblemen hebben die het gevolg zijn van uw overgewicht. Denkt u hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu of ernstige gewrichtsklachten.
 • U wilt graag uw gedrag veranderen.
 • U heeft serieus geprobeerd af te vallen. Hiervoor heeft u in de afgelopen vijf jaar minimaal zes maanden professionele hulp gekregen.
 • U bent tussen de 18 en 65 jaar oud.
 • U heeft al minstens vijf jaar ernstig overgewicht.

Via de test op de pagina over onze behandeling kunt u een indicatie krijgen of u in aanmerking komt.

Alle calcium/vitamine D kauwtabletten en bruiszakjes die de NOK voorschrijft, worden in 2019 vergoed. Dit geldt ook voor ferrofumaraat, colecalciferol en vitamine B12 injecties. Foliumzuur wordt in 2019 niet meer vergoed.
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Een arts moet u een doorverwijzing geven. Dit kan uw huisarts zijn, maar mag ook medisch specialist of medisch adviseur van uw zorgverzekeraar. U kunt uw huisarts bijvoorbeeld vertellen dat u openstaat voor een behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Uw huisarts kan dan op onze site het verwijsformulier downloaden. U mag ook een doorverwijzing krijgen van een medisch specialist of medisch adviseur van uw zorgverzekering.
Ja, alle zorgverzekeraars vergoeden de behandeling van obesitas door de Nederlandse Obesitas Kliniek vanuit de basisverzekering. Komt u na de uitgebreide screening in aanmerking voor de behandeling? Dan vergoedt uw verzekering de gehele behandeling.
Nee, er start een nieuwe groep als er een ‘lopende’ groep is afgerond. Wij hebben geen zomerstop.
Nee, dit is niet mogelijk. De behandeling is intensief en ingrijpend. Daarom informeren we u graag vooraf goed over wat u kunt verwachten. U kunt dan zelf bepalen of het programma bij u past. U krijgt dus altijd eerst een oriënterend gesprek, pas daarna volgt de intake.
Wij kennen in principe geen wachttijd. Wanneer wij uw doorverwijzing krijgen, sturen we u binnen 5 dagen bericht en nodigen wij u uit voor een orienterend groepsgesprek. Indien u besluit een afspraak te maken voor de screening die hierna volgt, kunnen wij u hiervoor direct inplannen.
Nee, dit is niet mogelijk. Wij vinden dat iedereen in zijn eigen omgeving moet leren omgaan met moeilijke situaties. Natuurlijk kunt u wel rekenen op ons team van professionals en hun intensieve begeleiding.
Dit kan helaas niet in het ziekenhuis. Wel kunt u een hotel boeken in de omgeving van het ziekenhuis. Dit kunt u zelf regelen, samen met uw partner en eventueel in overleg met het ziekenhuis.
De resultaten van de behandeling zijn verschillend. De meeste patiënten verliezen gewicht op verantwoorde wijze. Wij streven ernaar dat u meer dan de helft van uw overgewicht verliest. Dit zal uw gezondheid aanzienlijk verbeteren. Een aantal van onze patiënten deelt graag hun resultaten en ervaringen met u.
Nee, dit is helaas niet mogelijk.
Voor dringende zaken kunt u rechtstreeks contact opnemen met het ziekenhuis waar u bent geopereerd. Natuurlijk kunt u voor spoed ook uw huisarts bellen of naar de spoedeisende hulp (SEH) bij u in de buurt gaan. Wilt u graag contact met ons opnemen? Bel dan naar onze vestiging bij u in de buurt.
Nee, de Nederlandse Obesitas Kliniek schrijft geen dieet voor. Wij mogen dan ook geen formulieren van de Belastingdienst ondertekenen.

Behandeling – Medisch

Wij plannen uw operatiedatum, of het ziekenhuis doet dit. Dit verschilt per locatie. Wij zullen u de datum uiterlijk één week van tevoren laten weten.
Dit verschilt per locatie. U krijgt een kaartje, waarop staat wie u op welk moment kunt bellen. Meer informatie vindt u ook in het document van de medische sessie in het voortraject. Tijdens kantooruren kunt u overleggen met onze vestiging. Mogelijk verwijzen ze u dan naar het ziekenhuis. Buiten kantooruren belt u de huisartsenpost of de spoedeisende hulp (SEH).
Na de operatie krijgt u van het ziekenhuis ontslaginformatie mee. Hierin vindt u praktische informatie over de periode net na de operatie. Ook krijgt u recepten voor een maagbeschermer en calcium.

Maagbeschermer: na de operatie slikt u een half jaar lang één tablet per dag. Uw arts vertelt u tijdens de medische controles wanneer u de maagbeschermer mag afbouwen.

Calcium/vitamine D3: dit moet u levenslang gebruiken. U kunt deze pillen het beste innemen bij de maaltijd. Gebruikt u ook multivitaminen? Zorg er dan voor dat er minimumaal twee uur zit tussen het innemen van een calciumpil en de multivitaminen.

De operatie duurt in principe zo’n 40 tot 60 minuten. Dit hangt ook af van welke operatie u ondergaat. Uw chirurg kan u hier meer over vertellen.
U zult in principe twee dagen en één nacht opgenomen worden in het ziekenhuis.
Dit verschilt per operatie. Uw chirurg kan u hier meer over vertellen.
Wanneer u hechtingen heeft, worden deze na ongeveer een week verwijderd.
U mag de pleisters na zeven tot tien dagen verwijderen. Overleg hier eventueel over met uw chirurg. U mag de pleisters eerder verwijderen als ze loslaten of gaan stinken.
U mag gewoon douchen en zeep gebruiken, wanneer u hechtingen of pleisters heeft. Zwemmen, baden en naar de sauna gaan, raden we af. Hier kunt u het beste mee wachten tot de wonden goed zijn genezen.
Nee, de nietjes zijn niet magnetisch. Zij laten de beveiligingspoortjes op vliegvelden niet af gaan.
De nietjes blijven levenslang zitten. Ze lossen niet op en hoeven niet te worden verwijderd. Een allergie voor nepsieraden (bijvoorbeeld nikkel) is geen probleem. U zult de nietjes goed kunnen verdragen.
Als u zich fit genoeg voelt om weer auto te rijden. Ook hangt dit af van uw verzekeraar. Overleg dit daarom met uw eigen zorgverzekeraar.
Roken verhoogt de kans op complicaties (problemen). U kunt bijvoorbeeld een maagzweer krijgen. Daarom raden wij het af om te roken na de operatie.
Als u dit helpt om te stoppen met het roken van sigaretten, zou u dit tijdelijk kunnen gebruiken. Het wordt echter niet geadviseerd om deze producten langer te blijven gebruiken.
U kunt paracetamol veilig gebruiken: vier keer twee tabletten van 500 mg. Helpt dit niet? Dan kunt u bij de huisarts een recept vragen voor tramadol. Na de operatie raden we het gebruik van
ontstekingsremmende pijnstillers af. Deze zijn namelijk schadelijk voor de maag. U mag bijvoorbeeld geen diclofenac, ibuprofen of naproxen gebruiken. Meer informatie vindt u in het document Medicatie na bariatrie. Voor vragen kunt u ook terecht bij uw arts of chirurg.
Dit bespreekt de anesthesist in het ziekenhuis met u.
Na een maagverkleinende operatie bestaat de kans dat u te weinig vitaminen en mineralen uit voeding kunt opnemen. Daarom moet u gezond eten. En het is van belang dat u vitaminesupplementen gebruikt. U kunt deze telefonisch of online bestellen bij Fit For Me. Deze supplementen zijn geschikt voor gebruik na onze operaties. Voor een gastric sleeve of maagband slikt u WLS Optimum. Voor een gastric bypass slikt u WLS Forte. U neemt één capsule per dag, het liefste bij de maaltijd. Overleg met uw arts als u andere vitaminesupplementen gebruikt.
Het kan zijn dat u na de operatie bepaalde medicijnen beter niet meer kunt gebruiken. De arts bespreekt dit met u tijdens het voortraject. Uw overgewicht is mogelijk de oorzaak van sommige ziekten. Door af te vallen, kan het zijn dat u minder medicijnen nodig heeft. U kunt met uw huisarts, medisch specialist of arts deze medicijnen afbouwen.

Tijdens de medische controles kijkt de arts ook naar welke medicijnen u gebruikt. Daarom is het belangrijk dat u dan een actuele lijst met medicijnen (van de apotheek) meeneemt.

Het is belangrijk dat u minimaal één jaar na de operatie wacht met zwanger worden. U zult na de operatie namelijk veel afvallen. Wanneer u dan zwanger bent, kan de baby tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Daarom adviseren wij u om na de operatie minimaal één jaar te wachten met zwanger worden. Bent u toch zwanger? Neemt u dan contact op met uw arts.
Het belangrijk om vóór een zwangerschap bloedonderzoek te laten uitvoeren waarbij gekeken wordt naar vitamines en mineralen. Eventueel aangetoonde tekorten kunnen dan op peil gebracht worden. Bij een zwangerschapswens adviseren wij om te starten met extra foliumzuur: 400 mcg per dag als er nog geen bloedonderzoek is gedaan. Als u een gespecialiseerd multivitamine gebruikt is dit voldoende om aan deze 400 mcg te voldoen.  Als er al bloedonderzoek is gedaan, kunt u de uitslag van het foliumzuurgehalte in uw bloed bespreken met de huisarts.
Tijdens de zwangerschap moet er iedere 3 maanden bloedonderzoek plaatsvinden. Het is wenselijk dat u wordt doorverwezen naar een internist om dit te beoordelen. In sommige gevallen kan de gynaecoloog de bloedcontroles en behandeling van tekorten ook op zich nemen. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk door te gaan met een gespecialiseerd multivitamine. Tevens is begeleiding door de gynaecoloog nodig om de groei van het kindje te vervolgen door middel van groei-echo’s.
Buikklachten tijdens de zwangerschap horen snel gemeld te worden bij een bariatrisch chirurg, omdat deze een gevolg van de bariatrische ingreep kunnen zijn.
Wij raden het gebruik van alcohol vlak voor en na de operatie af. Hiervoor zijn meerdere redenen. Zo zorgt alcohol ervoor dat uw lever vet en groot wordt. Uw maag kan geïrriteerd raken. U krijgt extra calorieën binnen, terwijl u juist wilt afvallen. U heeft een vergrote kans op een tekort aan vitamine B12. Tot slot wordt de alcohol sneller opgenomen in het bloed.
Krijgt u vlak na de operatie koorts? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts of het ziekenhuis.
Bij buikpijn die u niet vertrouwt, die lang aanhoudt of erger wordt, neemt u altijd contact op met een arts. Ook twintig jaar na de operatie kunnen er nog complicaties ontstaan die te maken hebben met de operatie. Vertel aan een arts dus altijd welke maagverkleinende operatie u heeft gehad.
Direct na de operatie kunt u nog erg misselijk zijn en overgeven. Dit is niet erg. Blijft u wel goed drinken (minimaal 1,5 liter), zodat u niet uitdroogt. U droogt uit als u minder dan drie keer per dag moet plassen. Neemt u in dat geval contact op met een arts. Neem ook contact op met een arts als u nog andere problemen heeft, of als u last blijft hebben van misselijkheid en/of overgeven.

Het kan zijn dat u te snel eet, te veel eet of niet goed kauwt. In dat geval maakt het lichaam slijm aan om de vastzittende hap voedsel door te laten glijden. Als gevolg kunt u slijm overgeven. Eet dus rustig, niet te veel en kauw goed. Dit kan helpen om misselijkheid en overgeven te voorkomen.

Na de operatie kunt u langere tijd nog moe zijn. Dit komt onder meer door de impact van de operatie op uw lichaam. Ook het vele afvallen heeft impact op uw lichaam. Let erop dat u elke dag voldoende drinkt (minimaal 1,5 liter) en regelmatig eet (om de 2 tot 2,5 uur). Neem op tijd uw voedingssupplementen en eet voldoende eiwitten. Dit alles verkleint de kans dat u zich moe voelt.
In de eerste weken na de operatie kunt u diarree hebben. Blijft u last houden van diarree? Neem dan contact op met onze arts of diëtist.
Het kan even duren voor u weer naar het toilet moet na de operatie. U eet en drinkt namelijk minder dan anders. Belangrijk is dat u voldoende blijft drinken, minimaal 1,5 liter. Vraag uw diëtist naar mogelijke aanpassingen in uw voedingspatroon. Duurt de verstopping enkele dagen? Dan kunt u bij de apotheek, microlax (klysma) halen. Eventueel kan de huisarts ook magnesiumoxide of lactulose voorschrijven. Alternatieven zijn bisacodyl, psylliumzaad of movicolon, maar deze middelen kunnen winderigheid en krampen veroorzaken.
Sommige patiënten hebben langer last van pijn in de schouders. Dit heeft te maken met het gas dat tijdens de operatie in uw buik is geblazen. Deze klachten zullen vanzelf verdwijnen. Wanneer u langer dan zeven dagen pijn in uw schouders heeft, raden we u aan om contact op te nemen met uw huisarts.
Wanneer u tandproblemen heeft na de operatie, kan dit komen doordat u bijvoorbeeld voortdurend slokjes vruchtensap drinkt, veel over moet geven, een droge mond heeft of te weinig drinkt. Wat de reden ook is, u kunt de kans op tandproblemen verkleinen door:
 • Meer water te drinken
 • Meer poetsen en flossen met fluoridetandpasta
 • Meer kaas, vezels en eiwitten te eten
 • Niet te veel eetmomenten te hebben
 • Niet of minder te roken
 • Complexe koolhydraten te eten
 • Kauwgom met Xylitol te gebruiken: zo maakt u meer speeksel aan en houdt u uw tanden schoner
U kunt tot zes maanden na de operatie last hebben van haaruitval. Uw lichaam heeft te maken met stress door de operatie en door het afvallen. Wanneer uw gewicht weer stabiel is, zal uw haar weer aangroeien. Hier kunt u helaas weinig tegen doen. Wel kunt u dagelijks voedingssupplementen nemen en voldoende eiwitten eten.
Ja, dit risico is ongeveer 20% (20 op de 100 patiënten).Na een operatie verandert de samenstelling van de gal, waardoor dit risico groter wordt. Klachten lijken op die van een inwendige hernia. Klassiek heeft u krampende pijn rechts boven in de buik, waarbij u het liefst rondloopt, wat binnen een uur weer overgaat. U kunt hierbij misselijk zijn. Heeft u deze klachten regelmatig? Neem dan contact op met uw huisarts. Is er een reden om uw galblaas te laten verwijderen? Laat dat dan het liefst doen in het ziekenhuis waar u ook uw bariatrische operatie heeft ondergaan.
Ja, u kunt weer aankomen na de operatie. Daarom is het belangrijk dat u zich houdt aan het voedingsadvies en genoeg beweegt. Voor vragen kunt u terecht bij uw diëtist, psycholoog of bewegingsdeskundige.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan. Bij de sleeve is het wel degelijk zo dat de maag kan oprekken als u te grote porties eet. Voor beide operaties geldt dat u de geadviseerde porties moet aanhouden.
Wanneer u veel afvalt, kunt u te maken krijgen met een huidoverschot. De huid is vaak al uitgerekt door het overgewicht, waardoor uw huid gaat hangen. Sporten heeft veel voordelen, maar dit zal geen effect hebben op het huidoverschot. Ook huidverstevigende crèmes hebben vaak weinig effect. Wanneer u veel last heeft van het huidoverschot, kunt u een consult bij de plastisch chirurg aanvragen. Kijk voor meer informatie in het document van de medische sessies in het voortraject. Hierin leest u meer over de voorwaarden voor corrigerende chirurgie.
Na de operatie kunt u in aanmerking komen voor huidcorrigerende chirurgie. Dit kan als u een BMI heeft onder de 35, minimaal één jaar een stabiel gewicht heeft of wanneer u een medische reden heeft. Uw huisarts kan u hiervoor verwijzen. Kijk voor meer informatie in het document van de medische sessies in het voortraject. Hierin leest u meer over de voorwaarden voor corrigerende chirurgie.
Er wordt bloed geprikt om te onderzoeken of u een tekort aan vitaminen of mineralen heeft. Ook worden de nierfunctie en het cholesterol onderzocht. U krijgt medische controles: 6, 12 en 24 maanden na de operatie. Bij deze medische controles wordt bloed afgenomen. Vervolgens wordt tot vijf jaar na de operatie jaarlijks bloed afgenomen voor onderzoeken. Daarna kan uw huisarts dit overnemen. Het is belangrijk dat u de rest van uw leven jaarlijks uw bloed laat controleren op tekorten. Tijdens de medische controles wordt alleen bloed afgenomen. Als er afwijkingen zijn, bespreekt de arts de uitslag op een later moment met u.
Ja, dat mag uiteraard. Het kan zijn dat dit extra geld kost. Dit zult u dan zelf moeten betalen.
U moet een gemiste controle binnen drie weken inhalen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de vestiging. Zij zullen een nieuwe afspraak voor u inplannen.
Een inwendige hernia komt voor bij een gastric bypass en betekent dat de darm om zijn eigen as gedraaid ligt. Dit gebeurt bij ongeveer 3% (3 op de 100) van de patiënten. Het komt omdat u veel gewicht verliest en er meer ruimte komt voor de darmen, door verdwijnen van het buikvet. Klachten lijken op galstenen: krampende pijn in de buik, maar dit komt met name voor na het eten en drinken. Na ongeveer 15 tot 30 minuten is het weer voorbij. Heeft u deze klachten vaker? Neem dan contact op met de NOK-arts.
We weten niet zeker of de anticonceptiepil nog goed werkt na de operatie. We raden om die reden aan om de pil na de operatie niet meer te gebruiken als voorbehoedmiddel/ anticonceptie. Bespreek met uw huisarts een andere vorm van anticonceptie.

Behandeling – Psychisch

Wanneer u uw vrienden en familie vertelt over de operatie, kunnen zij u steunen. Ook kunnen ze rekening met u houden. Uiteindelijk kiest u zelf wie u vertelt over de operatie.

U mag iemand die belangrijk is voor u uitnodigen voor een VIP-sessie. Deze organiseren wij tijdens het behandeltraject, zodat uw naaste meer kan leren over het programma en leefstijlverandering. Tijdens de sessie bespreken we ook hoe uw omgeving u kan helpen.

Wanneer u last heeft van psychische klachten is het belangrijk om dit aan te geven bij uw psycholoog. Samen kunt u dan onderzoeken wat u hieraan kunt doen. Een intensieve psychologische behandeling door onze psycholoog is helaas niet mogelijk binnen het behandelprogramma. Wel kan uw psycholoog u helpen om de juiste hulp te vinden.
Een operatie is absoluut niet de ‘makkelijke keuze’. Om succesvol af te vallen na een maagverkleinende operatie moet u uw leefstijl definitief veranderen. Het is belangrijk dat u aan de slag gaat met een gezond voedingspatroon en een gezond beweegpatroon. U moet goed voor uzelf zorgen. U bent zelf verantwoordelijk voor al deze veranderingen. Daar verandert een operatie niets aan.
Uit onderzoek blijkt dat afvallen gemakkelijker gaat wanneer u steun krijgt van uw omgeving, bijvoorbeeld uw gezin. Zij hoeven niet precies te eten en bewegen zoals u dat doet. Wel kunt u gezonde keuzes binnen het gezin doorvoeren. Spreek bijvoorbeeld af dat niemand chips of koekjes in huis mag halen.
Uw sociale leven kan zeker veranderen, omdat u na de operatie zelfverzekerder kunt worden. Daardoor kunt u opener naar anderen zijn. Mogelijk durft u weer trots op uzelf te zijn. Ook zou het ook kunnen dat u beter uw grenzen aan gaat geven en meer voor uzelf kiest. Uw omgeving moet daar misschien ook aan wennen en mee om leren gaan.
Ja, dat kan. De operatie en veranderingen in leefstijl kunnen ervoor zorgen dat u minder aansluiting vindt bij uw partner. En andersom kan dat ook. Dit kan spanningen geven. Daarom is het belangrijk dat u goed met uw partner blijft praten. Dit helpt om aansluiting bij elkaar te blijven vinden. U kunt eventuele problemen ook aankaarten bij uw psycholoog, die u begeleidt tijdens het traject.
Veel patiënten ervaren een ander seksleven na de operatie en het gewichtsverlies. Slanker zijn kan een zelfverzekerd gevoel geven. Andere patiënten worden juist onzeker door hun veranderende lichaam.
Dit kan zeker. Na de operatie gebeurt er veel. Uw lichaam ondergaat grote veranderingen en daarnaast moet u ‘afscheid nemen’ van uw oude leefstijl. Dit kan ervoor zorgen dat uw stemming gaat schommelen. Mocht u zich hier zorgen over maken, neemt u dan contact op met uw psycholoog.
Merkt u dat de controle verliest over uw eetgedrag? Of lijken uw eetbuiten wekelijks of een paar keer per week voor te komen? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met uw psycholoog. Samen kunt u bespreken of het inderdaad eetbuiten zijn en wat u hieraan kunt doen. Zo kunt u samen op zoek gaan naar professionele hulp voor eetstoornissen.
Hier hoeft u zich in principe geen zorgen over te maken. Wanneer u meer afvalt dan gezond is, dan kunt u uw voedingsadvies hierop aanpassen. Het is belangrijk dat u dan om extra begeleiding vraagt aan uw diëtist.
Plastische chirurgie is geen onderdeel van ons behandeltraject. Wel is er aandacht voor de veranderingen die uw lijf ondergaat en hoe tevreden u hierover bent. Wilt u meer weten over de voorwaarden voor een corrigerende ingreep, dus plastische chirurgie? Dan leest u hier meer over in de documenten die u van uw arts krijgt, zoals het document van de medische voortraject sessies.
Het kan zijn dat u door het afvallen en de veranderingen van uw lichaam bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen krijgt. U wordt weerbaarder en durft uw grenzen meer aan te geven. De veranderingen in uw lichaam kunnen dus leiden tot veranderingen in uw gevoel en gedrag. Dit wil niet zeggen dat u een ander mens wordt. U kunt zich echter wel anders gaan voelen en gedragen.
Het is zeker mogelijk om weer aan te komen na de operatie. Meestal komt dit doordat u terugvalt in oude gewoontes en te veel of niet gezond eet. Ook kan het zijn dat u uw oude gewoontes nog niet voldoende heeft aangepast. Merkt u dat u gewicht aankomt? Dan is het verstandig om dit te bespreken met uw behandelteam. Zo kunnen ze samen met u uitzoeken hoe dit precies komt en wat u hiertegen kunt doen. Zie ook de veelgestelde vragen over voeding en beweging.
Dat komt soms voor. Sommige patiënten hebben last van emotioneel eetgedrag. Ze kunnen niet goed met emoties omgaan en uiten zich door veel of ongezond te eten. Wanneer dit vanwege de operatie niet meer kan, zoeken ze een vervanger voor het eten. Alcohol kan die vervanger zijn. Wij helpen in dat geval met het vinden van de juiste begeleiding, zodat de patiënt leert op de juiste manier om te gaan met emoties.
In een groep kunt u elkaar steunen bij het veranderen van uw leefstijl. U staat u er nooit alleen voor. U maakt allemaal hetzelfde proces mee en u kunt veel leren van de ervaringen van uw groepsgenoten.
Nee. Wij geloven in een totale aanpak. We werken nauw samen met het ziekenhuis. Als u daar geopereerd bent, komt u automatisch in ons traject terecht. Met ons traject willen we achterhalen waar u precies mee aan de slag moet. En daar helpen we u bij. Na de operatie willen we dat u er alles aan doet om het beste en meest blijvende resultaat te behalen.

Behandeling – Voeding

Wij raden u aan om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf. Het kan zijn dat u inderdaad een dieet moet volgen. Uw behandelaren zullen u hier in de eerste sessies meer over vertellen.
Het gevolg van de operatie is dat u minder eetlust heeft. Daarom is het belangrijk om op vaste momenten te eten en niet te wachten tot u trek heeft. Dit kan namelijk uitblijven. Het kan zijn dat u last heeft van trillen, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. U heeft dan mogelijk een lage bloedsuikerspiegel, doordat u te lang heeft gewacht met eten. Ook al heeft u geen eetlust, uw lichaam heeft ook na de operatie eten en drinken nodig. Door de operatie kunt u alleen nog kleine porties eten. Daarom is het belangrijk om zes keer per dag te eten: drie kleine, gezonde hoofdmaaltijden en drie kleine, gezonde tussendoortjes. U spreidt uw voeding over de dag, waardoor u hier niet dik van wordt. Wel moet u zich dan aan ons voedingsadvies houden.
U kunt na de operatie beter geen ongezonde keuzes maken. Denk hierbij aan frisdrank, snoep, chips en chocolade. Sommige producten kunt u minder goed verdragen. U heeft na een gastric bypass kans op een dumping als u suiker- of vetrijke producten eet, of als u te veel of te snel heeft gegeten. Kies daarom voor producten met de voedingsstoffen die u nodig heeft en die belangrijk zijn voor uw gezondheid.
Dit verschilt per persoon. U lichaam kan vlees bijvoorbeeld moeilijk verwerkt. De ervaring leert dat een warme maaltijd vaak zwaarder valt dan een koude maaltijd. Hoe langer de operatie geleden is, des te gemakkelijker u producten kunt verdragen.
Probeer in eerste instantie of u wel lactosevrije- of sojaproducten kunt verdragen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met uw diëtist. U kunt dan samen bekijken hoe u toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Warm eten ruikt meer en soms kunt u van de geur al vol zitten. Probeer of het wel lukt om te eten als de maaltijd is afgekoeld. Of u kunt de warme maaltijd vervangen door bijvoorbeeld een maaltijdsalade.
Vlees heeft een taaie structuur en is daardoor zwaarder verteerbaar. Zeker rood vlees is lastig. Het is beter om te starten met kip, kalkoen of gehakt. Deze vleessoorten zijn lichter verteerbaar.
Vis is licht verteerbaar en een goede vervanging voor vlees. Ook zacht vlees, bijvoorbeeld gekookte kip of vleeswaren, is over het algemeen beter te verdragen. U kunt ook kiezen voor vegetarische producten als tofu en quorn. Deze hebben een zachtere structuur. Andere opties zijn blokjes of geraspte kaas, noten en peulvruchten.
Drinkt u koolzuurhoudende producten? Dan kunt u een vol gevoel krijgen. Dit kan ten koste gaan van ander eten en drinken, waarin goede voedingsstoffen zitten. Daarnaast kan het zijn dat u koolzuur niet meer verdraagt of dat u er erg van moet boeren. Heeft u geen klachten? Drinkt u dan koolzuurhoudende producten met mate.
Ongeveer zes maanden na de operatie zult u de aanbevolen hoeveelheden weer kunnen eten. Deze hoeveelheden zijn nodig om voldoende energie binnen te krijgen en goed te kunnen functioneren. Lukt het niet om na zes maanden de aanbevolen hoeveelheden te eten? Neem dan contact op met uw diëtist.
Na de operatie kan het lijken dat u meer eet dan daarvoor. U heeft immers meer eetmomenten en u heeft sneller een vol gevoel. Daarnaast kan het zijn dat u door het afvallen en het traject actiever wordt, waardoor u meer beweegt en meer energie verbruikt. Twijfelt u over uw eetpatroon? Bespreek dit dan met uw diëtist.
De vraag is hierbij wat u onder lijnen verstaat. Het kan zijn dat voor sommigen gezond eten hetzelfde is als lijnen. Kijk voor een gezond voedingspatroon in de voedingsrichtlijnen. Wij raden diëten af, omdat u dan voedingstekorten kunt krijgen en u spiermassa kunt verliezen. Daarnaast is het van belang om zes keer per dag te eten. Dit voorkomt dat u meer honger krijgt en meer zult eten. Ook bevordert regelmatig eten de verbranding.
Wij adviseren u om niet te drinken bij uw eten. U krijgt dan namelijk sneller een vol gevoel, waardoor u minder kunt eten. Dit gaat ten koste van belangrijke voedingsstoffen. Bovendien spoelt eten sneller door met vocht erbij, waardoor u zich minder lang vol voelt. Ook kan eten (zoals brood) zwellen in combinatie met vocht. Hierdoor kunt u maagpijn krijgen.
Het bedrijf Fit For Me heeft specifieke multivitaminen ontwikkeld voor patiënten die een gastric sleeve en gastric bypass hebben ondergaan. Wij weten welke tekorten u kunt krijgen en daarom zitten deze vitaminen en mineralen in extra grote doseringen in deze multivitaminen. Omdat het een capsule is, breekt uw lichaam dit gemakkelijk af en neemt u de multivitaminen goed op. Dit ondanks dat u minder verteringssappen heeft en in sommige gevallen het spijsverteringsstelsel korter is. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Vitalys dat patiënten die FFM gebruikten minder tot geen tekorten hadden en de controlegroep (met reguliere multivitaminen) wel.
Wij raden het gebruik van alcohol vlak voor en na de operatie af. Hiervoor zijn meerdere redenen. Zo zorgt alcohol ervoor dat uw lever vet en groot wordt. Uw maag kan geïrriteerd raken. U krijgt extra calorieën binnen, terwijl u juist wilt afvallen. U heeft een vergrote kans op een tekort aan vitamine B12. Tot slot wordt de alcohol sneller opgenomen in het bloed.
Obstipatie kan vele oorzaken hebben, zoals te weinig vocht, te weinig vezels en te weinig beweging. Maar ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan verstoppingen veroorzaken. Het is verstandig om uw diëtist of arts in te schakelen. Zij kunnen helpen bepalen wat de oorzaak van de verstopping is. En samen met u uitzoeken wat u hieraan kunt doen. Zie ook de veelgestelde medische vragen.
Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Na de operatie kan uw spijsvertering anders werken en dit kan gevolgen hebben voor uw stoelgang. Andere factoren kunnen ook een rol spelen: onvoldoende vezels binnenkrijgen, eten en drinken tegelijk, te snel eten, niet goed kauwen, vetrijk of suikerrijk eten, een teveel aan calcium en zoetstoffengebruik. Zie ook de veelgestelde medische vragen.
Misselijkheid en overgeven kunnen verschillende oorzaken hebben. Vlak na de operatie kunt u nog misselijk zijn van de narcose. Als u te weinig (koolhydraten) eet, daalt uw bloedsuikerspiegel. Daardoor kunt u misselijk worden. Daarnaast kunt u misselijk worden als u te snel of te veel hebt gegeten. U kunt de kans op overgeven verkleinen door goed te kauwen, en rustig en aandachtig te eten. U kunt ook last hebben van dumpingklachten. Zie ook de veelgestelde medische vragen.
Na de operatie is de vertering in uw darmen veranderd. Ook let u meer op uw voeding. Goed kauwen verbetert de vertering en kan de kans op winden verkleinen. Daarnaast zorgen bepaalde voedingsmiddelen voor meer gasvorming, zoals bonen. Uw diëtist kan u hier meer over vertellen.
Lactose is een melksuiker in melkproducten. Lactose-intolerantie kan optreden na een gastric bypass. De voedingsstoffen worden minder goed verteerd en hierdoor neemt de kans op lactose-intolerantie toe. Wanneer u lactose niet goed kunt verdragen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u (met andere producten) voldoende eiwitten en calcium binnenkrijgt. Vraag om advies bij uw diëtist.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De ene dag heeft u meer eten nodig dan de andere, omdat u meer of minder beweegt bijvoorbeeld. Eten kan verschillend verzadigen: de ene keer zit u sneller vol van een bord pasta dan een andere keer. Verder kan een eetmoment overslaan ervoor zorgen dat u minder kunt eten of dat u te veel gaat eten. Ook stress en spanning hebben veel invloed op hoeveel u kunt eten.
Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals haastig eten, niet goed kauwen en stress. Bij spanning zijn uw slokdarm en maag meer aangespannen, waardoor het eten minder goed kan vallen. Ook is het mogelijk dat eten minder goed valt als u een eetmoment heeft overgeslagen of als u een tijd niet gegeten heeft.
Uw smaakbeleving kan tijdelijk zijn veranderd. Dit kan komen door de narcose of door de hormonale veranderingen na de operatie. Daarnaast bent u nu bewuster met uw voeding bezig. Daardoor proeft u misschien wel beter. Ook dit kan ervoor zorgen dat uw eten anders smaakt.
Dumping wordt veroorzaakt door een snel geleegde maag en is het gevolg van een gastric bypass. Door de kleine maag en het ontbreken van de maagportier komt voedsel sneller in de dunne darm. De dunne darm kan klachten geven als u te snel, te veel, te zoet of te vet heeft gegeten. U kunt denken aan klachten als misselijkheid, overgeven, maagkrampen, zweten, versnelde hartslag, diarree, duizeligheid, vermoeidheid, veelvuldig gapen, een licht gevoel in het hoofd, trillen, een opgeblazen gevoel en een gevoel van niet-welbevinden. Deze aanvallen kunnen een half uur tot een uur duren. Patiënten omschrijven deze klachten als vervelend. Ze kunnen geen kwaad.
Door goed te kauwen, rustig te eten, niet tegelijkertijd te eten en te drinken en door suikerrijk en vetrijk eten te vermijden.
Uw leefstijl bepaalt grotendeels uw gewichtsverloop, zoals een (on)gezond eetpatroon, (on)voldoende beweging, (on)voldoende sociale steun en (on)voldoende ontspanning. Daarnaast spelen ook rust en regelmaat een rol, evenals hoe u omgaat met stress en spanning.
Het is zeker mogelijk om weer aan te komen na de operatie. Meestal komt dit doordat u terugvalt in oude gewoontes en te veel of niet gezond eet. Ook kan het zijn dat u uw oude gewoontes nog niet voldoende heeft aangepast. Merkt u dat u gewicht aankomt? Dan is het verstandig om dit te bespreken met uw behandelaren. Zo kunnen ze samen met u uitzoeken hoe dit precies komt en wat u hiertegen kunt doen. Zie ook de veelgestelde vragen over voeding en beweging.
Het is belangrijk is dat u één uur voor het sporten iets eet. Bij voorkeur koolhydraten, omdat deze energie geven. Na het sporten kunt u een stuk fruit of een boterham eten. Hiermee vult u uw energievoorraad weer aan tot de volgende maaltijd. Wanneer u krachttraining doet, kunt u een eiwitrijk product eten na het sporten, zoals magere kwark. Let op: een valkuil is dat we vaak meer eten dan we nodig hebben of verbruikt hebben tijdens het sporten. Vraag uw diëtist eventueel om advies.
Als eerste moet worden bepaald of u daadwerkelijk te snel afvalt. Dit bepaalt de arts bij uw medische controle. Tijdens deze afspraak kijkt u samen naar de oorzaak. Misschien kunt u uw voedingspatroon aanpassen en zult u daarna minder snel afvallen. Meer eten of anders eten kunt u het beste overleggen met uw diëtist.
Vanaf de start van het voortraject tot en met één jaar na de operatie is het medisch niet verstandig om mee te doen aan de Ramadan. Vraag uw diëtist om meer informatie. Na dat jaar kunt u onderzoeken hoe u op een zo gezond mogelijke manier mee kunt doen aan de Ramadan. Overlegt u dit wel met uw diëtist.
Ja hoor, uit eten gaan is nog steeds mogelijk! Alleen zul je dan waarschijnlijk niet meer een heel menu kunnen eten, maar bijvoorbeeld alleen een voorgerecht en een deel van het hoofdgerecht. Je kunt ook een gerecht delen met je tafelgenoot. De meeste restaurants maken daar geen enkel probleem van. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je uitleggen dat je een maagverkleining hebt gehad en om die reden geen grote porties kunt eten.

Behandeling – Beweging

Ja, het is zeker aan te raden om voor de operatie al te starten met (meer) bewegen en eventueel sporten. Hoe fitter u bent voor de operatie, hoe sneller u herstelt.
Wij adviseren u om dagelijks in beweging te zijn. U kunt bijvoorbeeld vijf dagen per week een uur gaan wandelen of fietsen. Daarnaast kunt u een paar keer per week intensief sporten. Als u hier vragen over heeft, kunt u dit met uw bewegingsdeskundige bespreken.
Na de operatie mag u dagelijks rustig lopen. Begin met korte stukken en bouw dit op. Sporten en intensief bewegen kunt u oppakken zodra u zich lichamelijk goed genoeg voelt om hiermee te beginnen. Begin met licht intensieve activiteiten en bouw dit langzaam op en luister hierbij goed naar uw lichaam. U kunt hierbij gebruikmaken van het krachtplan van uw bewegingsdeskundige. Zie ook de veelgestelde medische vragen.
In de bijeenkomsten waarin de bewegingsdeskundige met de groep gaat bewegen, gaat het om het opdoen van beweegervaringen. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. Uw bewegingsdeskundige nodigt u altijd uit om hieraan deel te nemen. U kunt het altijd proberen.
U kunt individuele begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut krijgen. Zij kunnen u helpen bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Natuurlijk kunt u ook hierover vragen stellen aan uw bewegingsdeskundige.
Met onze beweeg- en sportactiviteiten doet u nieuwe beweegervaringen op, onder begeleiding van een bewegingsdeskundige. We raden u aan om dagelijks meer te bewegen, dat is goed voor uw gezondheid. Ook is het verstandig om een paar keer per week intensiever aan uw kracht en uithoudingsvermogen te werken. In het voortraject besteden we hier aandacht aan en bespreken we de mogelijkheden.
Binnen onze kliniek kunt u hiervoor terecht bij de bewegingsdeskundige of bij uw arts. Buiten onze kliniek kunt u bij uw huisarts of fysiotherapeut terecht.
Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. Na de operatie mag u direct beginnen met rustig lopen en bewegen. Sporten en intensief bewegen kunt u oppakken zodra u zich lichamelijk goed genoeg voelt om hiermee te beginnen. Luister hierbij goed naar uw lichaam. Met een kantoorbaan kunt u daarom eerder weer beginnen dan met zwaar, lichamelijk werk. Welk werk u ook doet, het is belangrijk om het rustig op te bouwen. Overleg hierover met uw leidinggevende en bedrijfsarts.
Vindt u het leuk en past het bij u, dan kunt u zeker gaan sporten in de sportschool. Er zijn echter ook heel veel andere sport- en beweegvormen naast de sportschool. Wij adviseren u om na de operatie intensief te gaan bewegen. Wanneer u aan krachttraining gaat doen, verliest u minder spiermassa en raakt u meer vetmassa kwijt. Dit kan op de sportschool, maar dat hoeft niet.
Uw bewegingsdeskundige maakt geen trainingsschema voor u, maar kan u helpen bij het maken van uw eigen beweegplan. Uw vraag staat centraal, evenals uw eigen wensen en voorkeuren. U krijgt tijdens het traject wel een krachtplan met oefeningen die u zelf thuis kunt doen.
Dit is afhankelijk van de oorzaak van uw lichamelijke klachten. Het kan ook zijn dat uw lichamelijke klachten juist toenemen, omdat u meer beweegt. Ook verandert uw lichaamshouding door het afvallen. Dit kan eveneens zorgen voor klachten. Daarom is het belangrijk om verantwoord te blijven bewegen en sporten. Zo kunt u deze klachten voorkomen of verminderen. Vraag uw bewegingsdeskundige eventueel om hulp.
Als u zich fit genoeg voelt om weer auto te rijden. Ook hangt dit af van uw verzekeraar. Overleg dit daarom met uw eigen zorgverzekeraar.
Nee, lichamelijke inspanning heeft geen invloed op naadlekkage.
Dit heeft te maken met motivatie. Het helpt om haalbare doelen op te stellen als het gaat om bewegen. Kies een vorm van bewegen die bij u past en waar u plezier aan beleeft.
Beweging tijdens uw werk kunt u meetellen bij uw dagelijkse beweging. Daarnaast raden we u aan om ook andere vormen van bewegen uit te proberen. Zo wordt u gezonder en traint u alle spiergroepen. Dit alles helpt u om gewicht te verliezen.
Zorg ervoor dat u regelmatig beweegt. Dit kunt u in kleine stapjes opbouwen, bijvoorbeeld door elke week langer te gaan wandelen of fietsen. Vindt u het lastig om zelf het bewegen op te bouwen? Dan kunt u onder begeleiding gaan sporten. In het krachtplan staat ook hoe u het bewegen kunt opbouwen.
U kunt weer gaan zwemmen wanneer de wonden volledig dicht zijn.
De huid is geen spier, dus die kunt u helaas niet trainen. Het heeft dus geen zin om oefeningen te doen. Uw huid zal er niet strakker van worden. Wat kunt u wel doen? Gezond eten en voldoende bewegen.
Cardio-oefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van uw uithoudingsvermogen. Als u intensief sport, dan is twintig minuten voldoende. Blijf uzelf in wel voldoende uitdagen. Maak de oefening steeds een stapje zwaarder. Dit zorgt ervoor dat uw uithoudingsvermogen vooruit zal gaan. En dat is weer goed voor uw gezondheid.
Hardlopen is een zware belasting voor het lichaam. Bouw eerst uw kracht en uithoudingsvermogen op, voordat u met hardlopen begint. Ook raden we u aan om een professionele begeleider in te schakelen of u aan te sluiten bij een hardloopclubje. Wilt u dit niet, dan kunt u in ieder geval op zoek naar passend opbouwschema.
Veel tillen tijdens het werk is een mooi begin. Het is goed om alle spiergroepen te trainen, niet alleen de spieren die u gebruikt tijdens het werk. Regelmaat en afwisseling in de training zijn belangrijk om uw spieren te trainen en sterker te maken. Krachttraining zorgt ervoor dat alle bewegingen in het dagelijks leven en uw werk makkelijker worden. Ook blijft zo de spiermassa in uw hele lichaam op peil.
Als u moeite heeft met activiteiten die u daarvoor gemakkelijk kon doen, verliest u mogelijk spiermassa. Een voorbeeld hiervan is dat het openmaken van een potje groenten moeizamer gaat. Spiermassaverlies kan komen doordat u te weinig eiwitten binnenkrijgt, te weinig beweegt of traint. Vermoedt u dat u spiermassa verliest? Bespreek dit dan met uw behandelaren. Zie ook de veelgestelde vragen over voeding.
Dat klopt niet. Sporten moet gericht zijn op het verbeteren van gezondheid, conditie, kracht en het hebben van plezier. Wanneer u sport om calorieën te verbranden en dus af te vallen, dan is dat niet effectief. Het is ook heel lastig om dit vol te houden op de lange termijn. Wilt u hier meer over weten? Vraag dit dan aan uw bewegingsdeskundige.
Wanneer u actiever wordt, verbruikt uw lichaam meer energie. Gezonde voeding is het belangrijkste om lichamelijk te herstellen. Ook helpt gezonde voeding om sterker te worden en meer uithoudingsvermogen te krijgen. Zie ook de veelgestelde vragen over voeding.

Afvallen

De lichaamssamenstelling wordt bepaald door vet, vocht en spieren. Het kan zijn dat u vet verliest, maar spieren ontwikkelt. Uw gewicht blijft dan hetzelfde en u valt niet af. Daarom is gewicht niet altijd een goede graadmeter. Het is beter om te kijken naar uw gezondheid, fitheid, kracht en omvang.
Nee, om op gewicht te blijven is het belangrijk dat u uw nieuwe beweegpatroon vasthoudt. Dit helpt ook om gezond te blijven, en uw gezondheid te verbeteren.
Ja, dit kan. Verschillende factoren kunnen hier een rol in spelen. Wanneer u minder beweegt en sport, kan dit zeker invloed hebben op uw gewicht. Zie ook de veelgestelde vragen bij medisch, psychologisch en voeding.
Vetverbranding gebeurt in het hele lichaam. Als u vet wilt verbranden op een specifieke plek, zult u over uw hele lichaam vet moeten verbranden. U kunt dus niet zelf bepalen waar het vet wordt verbrand.
Nee, sporten en bewegen is niet alleen nodig om af te vallen. Het is ook van invloed op uw geestelijke gezondheid. Van sporten en bewegen krijgt u bijvoorbeeld meer energie. Daarom adviseren wij u om juist door te gaan met sporten. Zie ook de veelgestelde vragen over voeding.

Naasten

Nee, dit is niet mogelijk. Een arts moet uw naaste doorverwijzen. Dit kan de huisarts zijn, maar dit kan ook een medisch specialist of medisch adviseur van uw zorgverzekeraar. Wanneer uw naaste graag wil worden doorverwezen kan hij/zij de huisarts bijvoorbeeld vertellen dat hij/zij openstaat voor een behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.
U kunt uw naaste wijzen op onze website. Hier staat alle informatie over wat we doen en hoe uw naaste hiervoor in aanmerking kan komen.
Dit kan helaas niet in het ziekenhuis. U kunt ervoor kiezen om een hotel te boeken in de omgeving van het ziekenhuis. Dit kunt u zelf regelen, samen met uw naaste.
De resultaten van de behandeling zijn verschillend. De meeste patiënten verliezen gewicht op verantwoorde wijze. Wij streven ernaar dat patiënten meer dan de helft van zijn of haar overgewicht verliezen. Dit zal de gezondheid aanzienlijk verbeteren. Een aantal van onze patiënten deelt graag hun resultaten en ervaringen met u op onze website.
Voor dringende zaken kunt u rechtstreeks contact opnemen met het ziekenhuis waar uw naaste is geopereerd. Natuurlijk kunt u voor spoed ook de huisarts(-enpost) bellen. Wilt u graag contact met ons opnemen? Bel dan naar onze vestiging bij u in de buurt.
U kunt uw naaste goed steunen na de operatie door te luisteren en goed met elkaar in gesprek te blijven. Stimuleer (zonder te pushen) uw naaste om goed voor zichzelf te zorgen. Patiënten die in behandeling zijn bij de Nederlandse Obesitas Kliniek kunnen hun naasten uitnodigen voor een zogenaamde ´VIP-sessie´. De sessie is bedoeld voor naasten van de patiënt en wordt gegeven door één van onze behandelaren. Hier wordt besproken hoe u het beste tot steun kunt zijn voor en na de operatie.
Wanneer u zich zorgen maakt om uw naaste, kunt u hierover met elkaar in gesprek gaan. Wanneer dit niet voldoende is, kunt u contact opnemen met de Nederlandse Obesitas Kliniek.