Op deze pagina proberen wij zoveel mogelijk veel gestelde vragen te beantwoorden. Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Heeft u meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Algemeen
- De Body Mass Index (BMI) is hoger dan 40, of hoger dan 35 indien u een aandoening heeft die een direct gevolg is van obesitas zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu syndroom of ernstige gewrichtsklachten.
- U bent goed gemotiveerd om uw gedrag te veranderen.
- In het verleden moeten er professioneel begeleide afvalpogingen ondernomen zijn (d.w.z. u bent in de afgelopen 5 jaar minimaal 6 maanden onder professionele begeleiding geweest).
- Uw leeftijd ligt tussen de 18 en 65 jaar.
- U heeft al minstens 5 jaar ernstig overgewicht.
U kunt uw huisarts bijvoorbeeld vertellen dat u denkt dat u een behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek overweegt. Uw huisarts kan dan op onze site het benodigde verwijsformulier downloaden.
Behandeling – Medisch
Maagbeschermer: het is de bedoeling dat u 1 tablet per dag slikt tot een half jaar na de operatie. De NOK-arts zal u er tijdens de medische controle op wijzen als u de maagbeschermer mag afbouwen.
Calcium/vitamine D3: dit dient u levenslang te gebruiken. De calcium/D3 kunt u het beste innemen bij de maaltijd, er dient wel 2 uur tussen de calcium en de multivitamine (of andere ijzerrijke producten, zoals staalpillen) te zitten voor een goede opname van beiden.
ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s (bv. Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen etc.) af, omdat deze pijnstillers schadelijk zijn voor de maag (zie tevens het in het voortraject uitgedeelde document ‘Medicatie na bariatrie’). Raadpleeg uw NOK-arts/VS indien nodig.
De multivitaminen van de drogist bevatten vaak te weinig of teveel van bepaalde vitamines/mineralen. Raadpleeg de NOK arts/VS bij het gebruik van andere multivitaminen.
Is extra controle nodig tijdens de zwangerschap?”]
Tijdens de zwangerschap moet er iedere 3 maanden bloedonderzoek plaatsvinden. Het is wenselijk dat u wordt doorverwezen naar een internist om dit te beoordelen. In sommige gevallen kan de gynaecoloog de bloedcontroles en behandeling van tekorten ook op zich nemen. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk door te gaan met een gespecialiseerd multivitamine. Tevens is begeleiding door de gynaecoloog nodig om de groei van het kindje te vervolgen door middel van groei-echo’s.
Indien de misselijkheid/ het braken langer aanhoudt of op een later moment pas begint, is het goed om eens na te gaan of u wellicht te snel eet, teveel eet of niet goed kauwt, dan maakt het lichaam slijm aan om het vastzittende brok door te laten glijden en kunt u slijm braken. Indien er geen verbetering optreedt of indien u ook nog andere klachten heeft, neemt u contact op met de NOK-arts/VS.
Ik heb nog steeds last van mijn schouders na de ingreep. Is dit normaal?”]
Bij sommige mensen houden de klachten van pijn in de schouders langer aan. Dit heeft te maken met het gas dat tijdens de operatie in uw buik is geblazen. Deze klachten zullen vanzelf verdwijnen. Indien u langer dan 7 dagen deze klachten houdt, raden we u aan uw huisarts te raadplegen.
- Meer water te drinken
- Meer poetsen en flossen met fluoridetandpasta
- Meer kaas, vezels en eiwitten te eten
- Niet te veel eetmomenten te hebben
- Niet of minder te roken
- Complexe koolhydraten te eten
- Kauwgom met Xylitol te gebruiken: zo maakt u meer speeksel aan en houdt u uw tanden schoner
U krijgt het bloedprikformulier van de NOK-arts/VS tijdens de medische controle. Indien er afwijkingen worden gevonden, zullen de uitslagen op een later moment met u worden besproken. De NOK-arts/VS zal u vertellen hoe dit op uw locatie is geregeld.
Behandeling – Psychisch
intensieve psychologische behandeling door de NOK psycholoog is niet mogelijk binnen het NOK traject. Er zal samen gekeken worden waar die behandeling, naast het NOK traject, kan plaatsvinden.
aantal gevallen mogelijk zijn dat men een vervanger gaat zoeken voor het eten, bijvoorbeeld het drinken van alcohol. Wanneer hier sprake van is kan de NOK uiteraard helpen bij het vinden van de juiste begeleiding.
Behandeling – Voeding
Moet ik perse 6 keer per dag eten? En word ik daar niet zwaarder van?”]
Een consequentie van een maagverkleinende operatie is dat u minder trek/eetlust kan hebben. Het is beter om niet te wachten totdat u eetlust krijgt aangezien dit kan uitblijven. Signalen als trillen, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid kunnen wel wijzen op een lage bloedsuikerspiegel. Dit kan betekenen dat u te lang heeft gewacht met eten. Ook al heeft u geen eetlust, uw lichaam blijft na de operatie nog steeds energie en voedingsstoffen nodig hebben. Omdat u door de maagverkleining alleen kleine porties kunt eten, is het belangrijk om 6 eetmomenten te hebben op een dag (3 kleine gezonde hoofdmaaltijden en 3 kleine gezonde tussendoortjes) om aan uw energie en voedingsstoffen te komen. U wordt niet zwaarder van 6 eetmomenten omdat u de voeding over de dag verspreid. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van een goede productkeuze.
Behandeling – Beweging
[item titel=”Wanneer mag ik weer autorijden na de operatie?”]
Als u zich fit genoeg voelt om in de auto te stappen. Verder hangt dit ook nog af van uw verzekeraar. Overleg met uw eigen verzekeraar over
wanneer u weer in de auto mag stappen. Zie ook de FAQ’s van de arts.
Welke oefeningen kan ik doen om huidoverschot te voorkomen?
Ik til veel tijdens mijn werk, heb ik dan nog krachttraining nodig?”]
Veel tillen tijdens het werk is een goed begin. Het is goed om alle spiergroepen te trainen, niet alleen degene die u gebruikt tijdens het werk. Regelmaat en afwisseling in de training zijn van belang om de spieren te trainen en sterker te maken. Krachttraining zorgt ervoor dat alle bewegingen in het dagelijks leven en uw werk makkelijker worden en de spiermassa in uw gehele lichaam op peil blijft.