Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

Het was zwaar, maar ik zou het zo weer doen

Lisa viel 75 kilo af met behulp van een maagverkleining. Dit is de tweede keer dat ze haar verhaal doet.

Figuur 1: Lisa nuFiguur 1: Lisa nu

Figuur 1: Lisa nu

‘Ik was 23 jaar toen ik een gastric bypass kreeg. Ik woog toen 124 kilo en voelde mij niet goed. Ik was somber en lag na mijn werk alleen maar op de bank onder een kleedje. Van kinds af aan ben ik zwaar geweest. Mijn ouders hebben alles geprobeerd om te achterhalen hoe dit kwam, ziekenhuis in, ziekenhuis uit, personal trainers, diëtisten, niets hielp.

Het eerste jaar na de operatie ging het best goed met mij. De kilo’s vlogen ervan af en ik sportte veel. Achteraf gezien ging ik misschien iets te hard van stapel. Zo stond ik drie weken na de operatie alweer op mijn werk. Dat viel toen best tegen.

Nu zijn we 3 jaar verder en de laatste anderhalf jaar zijn erg pittig geweest. Ik moest wennen aan mijn lijf wat zo veranderd is. Mentaal ging ik van heel hoog, naar heel laag. Alsof ik opnieuw moest uitvinden wie ik nou ben. Daarbij ging het eten best moeizaam. Ik ben veel misselijk geweest, had regelmatig een dumping. De ene keer werd ik misselijk van sla, daarna weer van kwark, er was geen pijl op te trekken. Hierdoor bleef ik maar gewicht verliezen, totdat ik op een gegeven moment 48 à 49 kilo woog. Dat was niet leuk.

Eerst kreeg ik steeds te horen: ‘Je bent te dik’, nu was het ‘Je bent te dun’. Het was dus weer niet goed, daar heb ik veel moeite mee gehad. Ook op sociaal vlak begon ik me weer af te zonderen. Ik voelde me op een gegeven moment net zo down als toen ik te zwaar was.

Ik heb bij de NOK aan de bel getrokken. Ik heb drie gesprekken gehad met een psycholoog. Dat was prettig, maar mijn probleem was groter dan wat de NOK mij kon bieden, dus ben ik zelf met een psycholoog verder gaan werken aan mijn herstel.

Het gaat nu beter met mij. Mijn gewicht is weer wat toegenomen en ik voel dat er ook een stijgende lijn zit in mijn emoties. Ik zit beter in mijn lijf. Wat ik geleerd heb, is dat ik aan de bel moet trekken en de mensen om mij heen moet laten weten hoe het met me gaat.

Ik had niet verwacht dat het mentaal zo zwaar zou worden, maar ik heb geen spijt van de operatie. Ik zou het zo weer doen. Ik kijk met een goed gevoel naar de toekomst. Ik wil reizen, ik wil een eigen huis, ik heb een leuke baan. Ik wil gewoon lekker m’n ding doen.’

 

Video

In deze video vertelt Lisa hoe het nu met haar gaat.

Ziet u geen video? Klik hier om op Youtube te bekijken

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


Klachten & Privacy · Cookie Policy · Cookie voorkeuren · ZorgMail · Downloads

English · Türkçe · عربى

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.2/0921