Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Nieuws

Calcium/D3 tabletten niet meer vergoed

Maandag 21 november 2022 – Met ingang van 2023 worden de calcium/D3 tabletten die u na uw maagverkleining moet gebruiken, niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Wij begrijpen dat dit vragen oproept. Graag leggen wij u uit waarom het belangrijk is om calcium/D3 te blijven slikken. Na een maagverkleining kunt u calcium minder goed opnemen uit voeding. Als u geen tabletten slikt is er een grote kans dat u een tekort oploopt. Dit kan leiden tot botontkalking waarbij sneller botbreuken of wervelinzakkingen ontstaan, die veel vervelende klachten kunnen geven.

Algemeen advies
– Na een gastric bypass operatie: 3 maal daags 1 tablet Calcium 500 mg/D3 400 of 800 eenheden*
– Na een gastric sleeve operatie: 2 maal daags 1 tablet Calcium 500 mg/D3 400 of 800 eenheden*
* check de verpakking van uw huidige product.

Het kan zijn dat uw dosering is aangepast naar aanleiding van het jaarlijkse bloedonderzoek of als u een andere maagverkleinende operatie heeft gehad. Als u niet meer precies weet wat en hoeveel u moet gebruiken, dan kunt u contact opnemen met de NOK of met uw huisarts.

Calciumtabletten
Het is belangrijk dat u iets vindt wat voor u prettig is om te gebruiken en past binnen uw budget. De prijzen van de tabletten en soft chews lopen uiteen van €3,50 tot €40,- per maand. Wij hebben voor u geïnventariseerd waar u calciumtabletten kunt kopen en wat de prijzen zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • U kunt overleggen met uw apotheker. Apothekers maken prijsafspraken met de leveranciers. U kunt bij hen informeren wat de prijzen zijn.
  • Fabrikanten van gespecialiseerde multivitaminen bieden ook calcium/D3 tabletten aan. Vaak is dit een ‘pakket’ waarbij u alles in 1 keer met korting kunt bestellen.
    LET OP: in deze pakketten wordt vaak een lagere dosering calcium/D3 geleverd dan is voorgeschreven, waardoor het nodig is om extra potten aan te schaffen. De calcium/D3 tabletten van Vitaminen Op Recept (Calci D3) lijken het meest geschikt. De Celebrate calcium plus citraat tabletten zijn ook een optie.
  • Er bestaan ook calcium soft chews. Deze lijken op Fruittella snoepjes en zijn verkrijgbaar in uiteenlopende smaken. De prijs is over het algemeen een stuk hoger. Voorbeelden zijn: FitForMe calcium soft chew (ook verkrijgbaar in pakket met multivitaminen), Celebrate calciumcitraat soft chew (of soft chew ‘combos’), WLS Original Calcium soft chew.
  • Bij de drogist worden ook calciumcarbonaat tabletten verkocht. Als combinatietablet met vitamine D3 is daar soms ook vitamine K aan toegevoegd. Wij raden deze niet aan.
    Wat u wel kunt doen: koop een combinatietablet met alleen calcium en D3 of losse calciumcarbonaat tabletten en daarbij losse tabletten D3. Let goed op de dosering. Dit is waarschijnlijk de goedkoopste optie.

Wellicht heeft u nog vragen of wilt u meer informatie ontvangen. U kunt hiervoor contact opnemen met de kliniek waar u in behandeling bent.

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


Klachten & Privacy · Cookie Policy · Cookie voorkeuren · ZorgMail · Downloads

English · Türkçe · عربى

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.2/0921