Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Slaapapneu en overgewicht

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat er een relatie is tussen overgewicht en slaapapneu. Bij slaapapneu treden er tijdens de slaap te vaak en/of te lange ademstops op. Daardoor komt u niet in uw diepe slaap terecht en rust u niet goed uit. Ook kunt u er ernstige gezondheidsproblemen door krijgen. Daarom is het belangrijk om slaapapneu te behandelen én gewicht te verliezen. Bij het afvallen kan de Nederlandse Obesitas Kliniek u helpen.

Overgewicht en slaapapneu

Hoewel ook slanke mensen slaapapneu kunnen hebben, komt het vooral voor bij zwaardere mensen. Van de mensen met slaapapneu heeft 90% overgewicht (BMI>25), waarvan 50% ernstig overgewicht (BMI>30). Bij obesitas kan vetweefsel zich ophopen rondom de nek. De bovenste luchtwegen (waaronder de keel en de luchtpijp) vernauwen hierdoor. Dit vergroot de kans op slaapapneu. Maar door slaapapneu kan overgewicht ook ontstaan of toenemen. Een slechte nachtrust beïnvloedt namelijk uw stofwisseling en hormoonhuishouding, waardoor u aankomt. En gewichtstoename verergert de slaapapneu. Uit onderzoek blijkt dat 10% meer gewicht 30% meer ademstops geeft.

Slaapapneu als oorzaak van overgewicht

Te weinig en slecht slapen beïnvloedt de stofwisseling. Vooral de suikerstofwisseling kan van slag raken. Tijdens een ademstilstand wordt een grote hoeveelheid adrenaline aangemaakt. Daarmee krijgt uw lichaam het signaal om weer te gaan ademen. Die adrenaline zorgt er alleen ook voor dat uw lichaam koolhydraten omzet in suiker. Dit stimuleert de aanmaak van insuline dat ervoor zorgt dat suiker opgeslagen wordt als lichaamsvet. Bij slaapapneu gaat dit proces de hele nacht door. Daarnaast zorgt het slaapgebrek vaak tot een continu hongergevoel en behoefte aan ongezond voedsel. Zo kan slaapapneu overgewicht veroorzaken.

Afvallen om slaapapneu te verminderen

Afvallen kan slaapapneuklachten verminderen. 10% gewichtsverlies leidt tot 30% minder ademstops, blijkt uit onderzoek. Gewicht verliezen is dus heel belangrijk. Maar omdat slaapapneu ook gewichtstoename kan veroorzaken, is afvallen niet makkelijk. Dat kan tot veel frustratie leiden. Daarom wordt meestal eerst de slaapapneu behandeld, zodat afvallen makkelijker gaat. Kan de slaapapneu niet goed behandeld worden of heeft u ernstig overgewicht? Dan kan een Gastric Bypass, Gastric Sleeve, SADI of een Gastric Band helpen om slaapapneu op te lossen of te verminderen. Bij de Nederlandse Obesitaskliniek bent u daarvoor aan het juiste adres!

Waarom een behandeling van de Nederlandse Obesitas Kliniek?

Groepssessie van patienten

Bij de Nederlandse Obesitas Kliniek staan we u bij om gewicht te verliezen. We adviseren u welke maagverkleinde operatie voor u het meest geschikt is. Daarnaast begeleiden we u intensief gedurende het gehele traject. Net alleen voor, tijdens en direct na de operatie, maar ook de maanden daarna om uw levensstijl te veranderen. Zo voorkomen we dat u terugvalt in oude patronen, waardoor u weer aankomt en weer problemen krijgt met slaapapneu en overgewicht.

Meer over onze behandelingen

Inhoud laatst gewijzigd: 16-06-2022

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611