Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Gastric Band (maagband)

Een gastric band heet ook wel een maagband. Via een kijkoperatie plaatst de chirurg een siliconenbandje rond de maag, net onder de slokdarm. Het bandje verdeelt uw maag in twee delen: een kleine voormaag en een grotere restmaag. Doordat de voormaag kleiner is, zit u sneller vol. U hoeft daardoor minder te eten, wat ervoor zorgt dat u gewicht verliest. Ook heeft u met een maagband langer het gevoel dat u vol zit, waardoor u minder zult eten.

Voor wie is deze operatie geschikt?

Deze operatie wordt momenteel in Nederland nog erg weinig toegepast. Het aanvankelijke voordeel dat de operatie minder ingrijpend zou zijn dan bijvoorbeeld een gastric bypass of gastric sleeve wordt teniet gedaan doordat de resultaten van de maagband op de langere termijn teleurstellend zijn. Daarnaast is de afgelopen tijd de veiligheid van de andere operaties enorm toegenomen. Er wordt vaker gekozen voor een gastric bypass of een gastric sleeve.

Hieronder ziet u het verloop van de operatie in verschillende stappen.

Figuur 1: De Gastric Band (maagband) ingreep in het kortFiguur 1: De Gastric Band (maagband) ingreep in het kort

Figuur 1: De Gastric Band (maagband) ingreep in het kort

Het maagbandje strakker maken

Het siliconenbandje rond uw maag bevat een soort langwerpige ballon. Deze kunnen we, afhankelijk van hoeveel u afvalt en hoeveel effect u van het bandje merkt, met een injectie opblazen. Dat doen we door een zoutwateroplossing in te spuiten. Hierdoor blaast de ballon in de maagband op en wordt het bandje strakker. Uw voormaag wordt daardoor net iets nauwer. U heeft hierdoor sneller een vol gevoel, waardoor u meer gewicht zult verliezen. U krijgt injectie via een injectiepoortje onder de huid. Een nieuwe operatie of gastric band is niet nodig. Wanneer het bandje te strak zit, kan het op deze manier ook weer iets losser worden gezet. Of als blijkt dat het effect onvoldoende is, kan het bandje ook strakker worden gezet.

Wat zijn de voordelen?

 • Met deze operatie kunt u veel overtollig gewicht verliezen.
 • De chirurg plaatst de maagband via een kijkoperatie.
 • De littekens zijn klein, waardoor uw herstel snel verloopt.
 • Met een injectie kan uw voormaag ook na de operatie snel verkleind worden.
 • De chirurg hoeft niet in de maag te snijden.

Wat zijn de nadelen?

 • Deze operatie vindt plaats onder algehele verdoving.
 • U kunt na de operatie alleen nog kleinere hoeveelheden eten.
 • Onder uw huid zit een injectiepoortje.
 • Het maagbandje heeft afstelling nodig.

Wat is de impact van een maagband?

Wanneer u een gastric band of maagband heeft, dan heeft dit veel impact op uw leven. U zit namelijk veel sneller vol, waardoor u minder zult eten. Het is belangrijk dat u uw levensstijl hierop aanpast. Ons programma voor leefstijlverandering helpt u hierbij. Doordat u gewicht verliest, heeft u minder gezondheidsklachten. Uw klachten kunnen zelfs verdwijnen. Ook verbetert uw kwaliteit van leven. Dit alles kan het resultaat zijn van een gastric band.

Wilt u meer informatie over een maagband?

Heeft u vragen en wilt u meer informatie over de maagband, neem dan contact op via onderstaand formulier.  Velden met een * zijn vereist.

  JaNee


  We verwerken de ingevulde gegevens volgens ons privacy-beleid.

  Inhoud laatst gewijzigd: 17-08-2021

  Heeft u nog vragen?

  Neem contact met ons op

  Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


  · · Cookie voorkeuren · ·

  · ·

  © 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611