Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ons behandelprogramma

Wanneer u veel gewicht moet verliezen, is dat geen eenvoudige opgave. Toch lukt het ons aan de hand van ons unieke programma om patiënten met obesitas op weg te helpen naar een gezond gewicht. Na een intensieve voorbereiding vindt een operatie plaats. Daarna leert u om uw eet- en beweegpatroon blijvend aan te passen, zodat u gewicht blijft verliezen. Hieronder leest u meer over ons traject en de behandeling van obesitas.

Het totale traject vraagt professionele begeleiding en veel doorzettingsvermogen van onze patiënten. Daarom stimuleren en motiveren wij u niet alleen individueel, maar ook door middel van gezamenlijke sessies met andere patiënten. Samen doorloopt u het behandeltraject vanaf het begin tot het eind. Uit ervaring is gebleken dat onze patiënten hierin veel steun bij elkaar vinden.

Voorlichting

Nadat de verwijzing bij ons binnen is of wanneer u een (online) informatiebijeenkomst heeft bijgewoond, ontvangt u per mail een video. In deze video krijgt u informatie over onze behandeling. We bespreken de multidisciplinaire screening, de fasen in de behandeling en de veranderingen die u zal doormaken. Zo kunt u zelf besluiten of u wilt doorgaan met het traject.

Multidisciplinaire screening

Zet u de volgende stap? Dan volgt een multidisciplinaire screening. U heeft een gesprek met ons team van specialisten. Dit team bestaat uit een arts, een diëtist en een psycholoog. Deze screening duurt een halve dag. Ons team bekijkt dan of een behandeling van obesitas bij de Nederlandse Obesitas Kliniek voor u geschikt is.

Fase 1 – Voorbereiding

Tijdens de eerste bijeenkomsten bereiden we u voor op veranderingen in uw leefstijl. Ook kijken we naar de toekomst en uw motivatie om te willen veranderen. We maken duidelijk wat we van u verwachten en bespreken eventuele struikelblokken. Zo willen we u motiveren om uw leven écht te veranderen. Daarnaast bereiden we u voor op de operatie en de periode daarna. Kortom, tijdens deze fase bereiden we u voor op de behandeling van uw overgewicht.

Fase 2 – Operatiefase

Er zijn verschillende operaties mogelijk bij de behandeling van obesitas, de één effectiever dan de andere en elk met eigen voor- en nadelen. Tijdens de multidisciplinaire screening onderzoeken een psycholoog, diëtiste, bewegingsdeskundige en een arts welke operatie het best bij uw situatie past. U kunt vooraf eventueel een voorkeur aangeven voor een bepaalde operatie. De chirurg bepaalt uiteindelijk welke operatie voor u het meest geschikt is. De operatie vindt vervolgens plaats in één van de samenwerkende ziekenhuizen. Deze operatie wordt altijd door ervaren chirurgen uitgevoerd.

Fase 3 – Verandering van leefstijl

In dit deel van de behandeling van obesitas krijgt u meer inzicht in uw eigen gedrag. Ook gaat u een aantal dingen aanpassen in uw leefstijl en gedrag. U doet dit onder begeleiding van ons multidisciplinaire team. Het is belangrijk dat u de motivatie en de wil heeft om te veranderen. Langzaam ziet u dan de resultaten van uw veranderingen in leefstijl. U zult zich fitter voelen, gewicht verliezen en merken dat de kwaliteit van uw leven verbetert. Zo heeft u minder moeite met wandelen of traplopen.

Fase 4 – Vasthouden van nieuw gedrag

Na de operatie zult u gewicht verliezen. Ook past u uw eetpatroon en leefstijl aan, waardoor u gewicht zult verliezen. Het is belangrijk om dit gedrag vast te houden, zodat u niet aankomt. De veranderingen moeten dus inslijten. Het is niet erg om een terugval te hebben. U leert hier op de juiste manier mee om te gaan. Dankzij deze fase weet u uw nieuwe leefstijl zonder veel moeite vol te houden. De gezondere leefstijl kost u geen extra inspanning meer. Het is een tweede natuur geworden om goede keuzes te maken. Deze fase in de behandeling van obesitas vraagt om veel aandacht en begeleiding.

Nog vier jaar nazorg

In het begin is de behandeling intensief. Hoe langer u bezig bent met de behandeling, des te minder intensief is het programma. U bouwt dus af. De totale behandeling van obesitas duurt ongeveer twee jaar. Het kan zijn dat u tijdens de twee jaar even een korte terugval heeft, of even niet meer gemotiveerd bent. Daarom bieden we na de behandeling van obesitas nog vier jaar nazorg aan. Dit helpt u om op de goede weg te blijven doorgaan. We nodigen u jaarlijks uit bij ons. Zo kunt u uw resultaten rond de behandeling van uw overgewicht laten opmeten. Dit werkt vaak motiverend. Ook is het leuk om ervaringen en resultaten te kunnen delen met medepatiënten.

Huidoverschot na een maagverkleining

Na een maagverkleinende operatie verliest u meestal veel gewicht waardoor vaak een teveel aan huid ontstaat. Hierdoor kunt u last krijgen van infecties, de overtollige huid kan in de weg zitten bij bewegen en u kunt zich schamen.Het is mogelijk de overtollige huid te verwijderen en uw figuur (de contouren van het lichaam) te verbeteren door middel van plastische chirurgie. De Nederlandse Contour Kliniek is gespecialiseerd in deze zogenoemde contourherstellende chirurgie. Kijk voor meer informatie op www.nederlandsecontourkliniek.nl. Let op: u komt hiervoor alleen in aanmerking als u al een behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek heeft gehad.

Vragen over de behandeling van obesitas?

Heeft u specifieke vragen over de behandeling van overgewicht of een bepaalde fase? Neemt u dan gerust contact met ons op via onderstaand formulier. We helpen u graag! Twijfel niet langer en begin vandaag nog met uw behandeling van obesitas!  Velden met een * zijn vereist.

  JaNee


  We verwerken de ingevulde gegevens volgens ons privacy-beleid.

  Inhoud laatst gewijzigd: 06-10-2023

  Heeft u nog vragen?

  Neem contact met ons op

  Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


  · · Cookie voorkeuren · ·

  · ·

  © 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611