Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Obesitas en het hypoventilatiesyndroom

Heeft u veel overgewicht en last van kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn? Dan kan dit komen door het obesitas-hypoventilatiesyndroom (OHS). OHS komt voor bij mensen met morbide obesitas. Door het overgewicht lukt het niet om diep genoeg in te ademen. Daardoor kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Gelukkig is OHS in de meeste gevallen omkeerbaar, maar dan moet u wel afvallen. Daar kunnen wij u bij helpen!

Wat is obesitas-hypoventilatiesyndroom (OHS)?

Het obesitas-hypoventilatiesyndroom betekent dat u door uw overgewicht niet diep genoeg kan inademen. Hierdoor ademt u minder lucht in en uit en raakt de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in uw longen verstoord. Als gevolg daarvan wordt het zuurstofgehalte in uw bloed te laag en het koolstofdioxidegehalte te hoog. Hoe meer overgewicht u heeft, hoe groter de kans op OHS. Obesitas-hypoventilatiesyndroom staat ook bekend als het pickwicksyndroom.

Wat zijn de symptomen van het obesitas-hypoventilatiesyndroom of pickwicksyndroom?

Als u het obesitas-hypoventilatiesyndroom of wel pickwicksyndroom heeft, kunt u de volgende symptomen hebben:

  • Slaapapneu: Het overgrote deel van de mensen met OHS heeft last van korte ademstops tijdens de slaap. Dit heet slaapapneu of ook wel OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom). Door de ademstops komt u niet in een diepe slaap en raakt u oververmoeid. Ook kunt u er ernstige gezondheidsklachten door krijgen, zoals hartproblemen.
  • Kortademigheid: Omdat uw lichaam harder moet werken om te ademen, raakt uw ademhalingssysteem uitgeput.
  • Vermoeidheid: Gedurende de dag heeft u regelmatig perioden van extreme slaperigheid.
  • Hoofdpijn: Met name in de ochtend kan hoofdpijn optreden.

Wat zijn de gevolgen van hypoventilatie?

Als OHS niet behandeld wordt, kan het ernstige gezondheidsproblemen geven. Het kan onder andere diabetes type 2 veroorzaken. Ook kan dyslipidemie ontstaan. Dit is een afwijking in de stofwisseling van vetten, waaronder cholesterol. Hierdoor verandert de vetsamenstelling van het bloed. Dit kan leiden tot slagaderverkalking, wat ernstige hart- en vaatziekten tot gevolg kan hebben. Sowieso verhoogt OHS de kans op sterfte. Daarom is het belangrijk dat ingegrepen wordt. Door af te vallen is het mogelijk om van het obesitas-hypoventilatiesyndroom af te komen.

Afvallen om van hypoventilatie af te komen

Eigenlijk is veel afvallen de enige manier om van het obesitas-hypoventilatiesyndroom af te komen. Door de gewichtsafname kunt u weer dieper inademen en verdwijnen de klachten. Het is ook echt belangrijk om af te vallen, omdat OHS anders op den duur levensbedreigend is. Wanneer afvallen niet lukt, kan de Nederlandse Obesitas Kliniek u helpen met een obesitas operatie. Hierbij kunt u denken aan een Gastric Bypass , Gastric Sleeve , SADI of een Gastric Band.

Waarom een behandeling van de Nederlandse Obesitas Kliniek?

Obesitas hypoventilatiesyndroom

Heef u OHS en beseft u dat u moet afvallen, maar lukt het niet? Neem dan contact op met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Wij kunnen u adviseren welke operatie voor u het meest geschikt is. Daarnaast begeleiden we u vanaf het moment dat u bij ons binnenkomt tot lange tijd na de operatie. Het is namelijk belangrijk om ook uw leefstijl te veranderen, zodat u niet terugvalt in oude patronen en weer aankomt. Dit is de enige manier om te voorkomen dat u weer problemen krijgt met uw ademhaling.

Meer over onze behandelingen

Inhoud laatst gewijzigd: 30-03-2022

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611