Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Diabetes en overgewicht

Bij diabetes (suikerziekte) is uw bloedsuikerspiegel te hoog. Dit komt aan de ene kant doordat uw lichaam onvoldoende of geen insuline aanmaakt en aan de andere kant doordat uw lichaam niet meer goed reageert op insuline. Insuline is een hormoon. Het zorgt ervoor dat de cellen in uw lichaam bloedsuiker opnemen en omzetten in energie. Gebeurt dit niet, dan blijft de bloedsuikerspiegel in uw lichaam te hoog. Diabetes is een ernstige ziekte en overgewicht kan de kans erop vergroten. Heeft u overgewicht en diabetes, dan kunt u uw bloedsuikerspiegel verbeteren door af te vallen. Wij kunnen u daarbij helpen.

Diabetes type 2 en overgewicht

Diabetes type 2 werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd. Een verkeerde naam, want ook jonge mensen kunnen het krijgen. U heeft een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen als u overgewicht heeft, weinig beweegt, ongezond eet en rookt. Ook spelen leeftijd en erfelijkheid een rol. Als u veel overgewicht heeft, bent u minder gevoelig voor de insuline die uw lichaam maakt. Hierdoor stijgt uw bloedsuikerspiegel. Gewichtsverlies leidt meestal tot verbetering van de bloedsuikerspiegel. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs stoppen met hun diabetesmedicatie.

Diabetes type 1 en overgewicht

Voor diabetes type 1 geldt een heel ander verhaal. Dit is een auto-immuunziekte. Uw afweersysteem valt de eigen cellen in uw alvleesklier aan waar insuline wordt gemaakt. Als u diabetes type 1 heeft, moet u insuline spuiten of een insulinepompje gebruiken. Wat de oorzaak van diabetes type 1 is, is niet helemaal duidelijk. Wel lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook voor diabetes type 1 geldt dat overgewicht vaak leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel. Afvallen heeft een gunstig effect daarop. Vaak hoeven mensen minder insuline te spuiten. Helaas leidt gewichtsverlies niet tot genezing van diabetes type 1.

Behandelingen overgewicht en diabetes

Als u diabetes type 2 heeft als gevolg van uw overgewicht, is het belangrijk dat u afvalt. Door af te vallen, reageert uw lichaam weer beter op de insuline en daalt de bloedsuikerspiegel. Probeer daarom gezond te eten en veel te bewegen. Vaak zal u ook medicijnen voor uw hoge bloedsuiker moeten gebruiken of misschien wel insuline moeten spuiten. Heeft u alles al geprobeerd en lukt het u niet om af te vallen? Dan kan een maagverkleining een oplossing zijn. U gaat dan een intensief traject in, waarbij u ook uw leefstijl moet aanpassen. Wij helpen u daarbij!

Gastric bypass

Tijdens een gastric bypass operatie wordt uw maag verkleind en uw spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid (bypass). Hierdoor kan u minder eten en heeft u eerder een vol gevoel. Bij mensen met diabetes heeft de gastric bypass de voorkeur. Deze operatie heeft allerlei gunstige effecten op hormonen in uw lichaam en dat heeft weer een gunstig effect op uw bloedsuikerspiegel. Na een gastric bypass zult u snel gewicht verliezen. Om ervoor te zorgen dat u op gewicht blijft, is het belangrijk dat u na de operatie ook uw leefstijl aanpast.

Meer over de gastric bypass

Gastric sleeve

Bij een gastric sleeve verwijdert de chirurg een groot deel van uw maag. Dit doet hij/zij in de lengte, dus van boven naar beneden. De in- en uitgang van de maag blijven hetzelfde. Ook uw spijsverteringskanaal blijft hetzelfde. Doordat uw maag na de operatie een stuk kleiner is, heeft u tijdens het eten sneller een vol gevoel. Daardoor eet u minder en valt u af. De gastric sleeve wordt vooral gedaan bij zeer ernstig overgewicht (BMI groter dan 50) en bij jonge vrouwen met een kinderwens.

Meer over de gastric sleeve

SADI

SADI is de afkorting van ‘Single Anastomosis Duodeno Ileal-bypass’. Bij deze operatie snijdt de chirurg de dunne darm door vlak achter de maagkringspier (dit is de overgang van de maag naar de dunne darm). De dunne darm wordt een stuk dichter bij de dikke darm weer aan de maag gezet. Zo blijft er maar een klein deel van de dunne darm over om voedsel op te nemen. De SADI wordt vaak na een eerdere gastric sleeve gedaan. Mensen met diabetes hebben baat bij deze operatie. De belangrijke hormonale veranderingen na de operatie beïnvloeden de bloedsuikerspiegel positief.

Meer over de SADI

Gastric band

Een gastric band heet ook wel een maagband. Via een kijkoperatie plaatst de chirurg een siliconenbandje rond uw maag, net onder de slokdarm. Het bandje verdeelt uw maag in twee stukken: een kleine voormaag en een grotere restmaag. Doordat de voormaag klein is, zit u snel vol en houdt u ook langer een vol gevoel. Daardoor eet u minder en verliest u gewicht. Het maagbandje kan van buitenaf strakker of losser worden gezet door een vloeistof bij te spuiten . De maagband wordt tegenwoordig vooral geplaatst bij mensen die niet voldoen aan de criteria voor een maagverkleinende operatie.

Meer over de gastric band

Waarom een behandeling van de Nederlandse Obesitas Kliniek?

  • Goede begeleiding: Wij helpen u gedurende het gehele traject. Voor en de eerste maanden na de operatie staan we u bij, maar ook de jaren daarna begeleiden we u om ervoor te zorgen dat u op gewicht blijft.
  • Traject met lotgenoten: Door het traject samen met anderen te starten, heeft u het gevoel dat u er niet alleen voor staat.
  • Multidisciplinair team: Wij hebben alle disciplines in huis om u de beste behandeling en begeleiding te geven. Zo bereikt u een optimaal eindresultaat.
  • Onderzoek: Wij bieden een behandeling die is afgestemd op de nieuwste inzichten en wetenschappelijke resultaten.
  • Specialist: De Nederlandse Obesitas Kliniek is de meest gespecialiseerde kliniek van Nederland.
Inhoud laatst gewijzigd: 16-06-2022

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611