Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met morbide obesitasNederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met morbide obesitas

Nieuws

Ons beleid inzake het coronavirus (COVID-19)

De Nederlandse Obesitas Kliniek volgt de ontwikkeling van het nieuwe coronavirus (COVID-19) nauwlettend. We hanteren het actuele beleid van het RIVM.

Veelgestelde vragen

 

Ik heb een oproep ontvangen voor een vaccinatie tegen het coronavirus, wanneer kan ik worden geopereerd?
Bariatrische patiënten kunnen in principe vanaf 2 weken na de laatste vaccinatie worden ingepland voor een maagverkleinende operatie. Het ziekenhuis bepaalt de OK planning en kan andere richtlijnen hanteren rondom vaccinatie. Alle patiënten worden voor OK door het ziekenhuis getest op COVID-19. Het kan dus voorkomen dat de operatie niet doorgaat bij een positieve test. Bent u net geopereerd en heeft u een oproep ontvangen voor vaccinatie? Dan is het advies om de vaccinatie niet binnen 5 dagen na de operatie te ontvangen, zodat een allergische reactie niet op een postoperatieve klacht lijkt.

Moet ik een mondkapje dragen als ik naar de kliniek kom?
Op 13 oktober j.l. heeft de regering het verplicht gesteld om in heel Nederland mondkapjes te dragen in de publieke binnenruimte. Wij vragen u dan ook om een mondkapje te dragen als u naar de kliniek komt.

Gaat mijn operatie wel door?
Door het coronavirus wordt de reguliere zorg in de ziekenhuizen afgeschaald.Dat kan beteken dat uw operatie uitgesteld wordt, ook als uw operatie al eerder uitgesteld was door corona. We begrijpen dat dit voor u zeer teleurstellend is. Helaas hebben wij geen invloed op de maatregelen die de ziekenhuizen moeten nemen als gevolg van de toenemende coronazorg.We hopen dat de situatie snel zal veranderen en uw ingreep opnieuw ingepland kan worden.

Waarvoor kan ik wel/niet naar de kliniek komen?
In verband met de nieuwe coronamaatregelen vinden alle groepssessies vanaf nu weer via Zoom of telefonisch plaats. Dit geldt voor: follow-up/terugkomdag na uw traject, individueel traject, extra individueel gesprek en groepssessies. U mag wel naar de kliniek komen voor screeningen, begeleid individueel traject en medische controles.

Loop ik een hoger risico na mijn maagverkleining op het coronavirus?
In de eerste week, direct na de operatie, wel. Als u wat verzwakt bent door een operatie, bent u iets gevoeliger voor een virus infectie. Maar door de operatie gaat uw gewicht naar beneden en neemt de weerstand van uw lichaam juist langzaam toe. Een maagverkleining op zich geeft dus geen verhoogd risico op corona. Het is belangrijk om geen vitamine tekorten te krijgen en de geadviseerde vitamines goed in te nemen. Na de operatie krijgt u adviezen over de voeding van de diëtist. Volg die goed op om geen tekorten te krijgen.

Klopt het dat ik door obesitas een grotere kans heb om besmet te raken? En waarom?
Bij obesitas spelen drie verschillende zaken die ervoor zorgen dat er iets meer obese patiënten op de IC komen:
1. De afweer bij obese patienten is iets minder, daardoor heb je een iets grotere kans op infectie.
2. Als je corona krijgt heb je een grotere kans dat het verloop van de klachten erger is.
3. Als je longproblemen krijgt, kom je eerder in ademnood en is beademen lastiger.

Moet ik i.v.m. het coronavirus nu extra vitamine slikken na mijn operatie?
Nee, niet anders dan onze normale adviezen. Tekorten voorkomen is belangrijk, infecties worden niet voorkomen met vitamine slikken.

Ik heb een baan in de zorg. Is het wel verstandig om te gaan werken met een maagverkleining?
Een maagverkleining is geen extra reden om niet te gaan werken in de zorg, die beslissing hangt daar niet van af.

Als je na een maagverkleining weer een gezond BMI hebt, behoor je dan ook nog tot een risicogroep als je verder gezond bent?
Nee, dan behoor je niet meer tot de risicogroep.

Kan ik weer bloed laten prikken?
Ja. De meeste labpunten zijn weer open. U kunt tijdens de medische controle aan de arts doorgeven of en wanneer u naar het lab bent geweest.

Is het nu wel veilig om in het ziekenhuis bloed te laten prikken?
Alle ziekenhuizen in Nederland hebben de coronazorg op aparte afdelingen ingericht en kunnen veilig normale zorg, zoals bloedprikken, verzorgen. Er is geen reden om niet naar het ziekenhuis te gaan.

Ik heb griepachtige klachten (verkouden, koorts, hoesten), heb ik nu het coronavirus?
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Ik word binnenkort geopereerd. Gaat mijn operatie door?
De operaties worden langzaam weer opgestart. De kliniek neemt hierover contact met u op.

Gaan de voorlichtingsavonden door?
Wij informeren u graag over onze behandeling. Wij geven voorlopig online voorlichting via Zoom. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Ik ben uitgenodigd voor een online groepssessie via Zoom. Is dit veilig?
Er is in de media veel geschreven over bellen via Zoom. We snappen dat dit vragen bij u oproept over de veiligheid en onze keuze voor het gebruik van Zoom. Zoom is volgens ons momenteel het beste en meest gebruiksvriendelijke product op de markt. Zoom heeft naar eigen zeggen de belangrijkste privacy lekken gedicht en zet zich vanaf nu volledig in voor verdere verbetering van veiligheid van zijn gebruikers. Natuurlijk nemen onze behandelaren de gebruikelijke privacyregels in acht, net zoals zij normaal gesproken ook doen. Daarnaast is het goed om te vermelden dat we als organisatie een overeenkomst hebben afgesloten met ZOOM om aan alle wettelijke privacyregels te voldoen.

Het is aan te bevelen de app regelmatig te updaten. Op uw smartphone gaat dit (meestal automatisch) via de appstore / Play store en via Windows doet u dit door rechtsboven op uw initialen te klikken, waarna er een menu uitklapt met daarin de optie ‘Check for updates’ (Controleren op updates), waarmee u Zoom kunt updaten.

Mag ik op reis?
Wij verwijzen hiervoor naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uzelf beschermen

Tegen het coronavirus beschermt u zich op dezelfde manier als tegen de griep.

  • Was uw handen regelmatig. Bekijk hieronder het instructievideo van het RIVM over hoe u goed uw handen wast.
  • Hoest en nies in een papieren zakdoek en gooi die daarna direct weg.
  • Geen papieren zakdoek? Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten krijgt

Flyer

Bekijk de flyer voor een instructie om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.

Instructievideo

Ziet u geen video? Klik hier om op Youtube te bekijken

Meer informatie

Op de website van het RIVM vindt u een actuele lijst met vragen en antwoorden over het coronavirus. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800 – 1351.

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


Klachten & Privacy · Cookie Policy · ZorgMail · Downloads

English · Türkçe · عربى

© 1996 - 2021 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met morbide obesitas v4.0.2/0208