Nieuws

Ons beleid inzake het coronavirus (COVID-19)

 - 

De Nederlandse Obesitas Kliniek volgt de ontwikkeling van het nieuwe coronavirus (COVID-19) nauwlettend. We hanteren het actuele beleid van het RIVM.

Veelgestelde vragen

Update 27-08-2020

Corona en opstart dienstverlening op onze locaties
Na het opstarten van de screening, worden nu ook de groepssessies op al onze locaties weer hervat. Voor patiënten in Den Haag starten de sessies overigens vanaf 7 september.

We verwelkomen u graag in de kliniek, waar wij in de uitvoering van onze werkzaamheden de RIVM richtlijnen volgen. Om onze patiënten en medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus, hebben we in alle klinieken extra voorzorgsmaatregelen genomen. Zo wordt bij binnenkomst gecheckt of u gezond bent, zijn er schermen geplaatst in de groepsruimtes, is er een looprichting aangegeven in de locatie en houden we in de wachtruimte 1,5 meter afstand. We verzoeken u de aanwijzingen van onze medewerkers en de informatie op de borden op te volgen.
We rekenen op ieders begrip, medewerking en verantwoordelijkheid. Een ieder die de richtlijnen niet volgt, wordt verzocht de locatie te verlaten.

Het kan voorkomen dat een van onze medewerkers die klachten heeft of door een vakantie in een riskant gelabeld gebied is geweest, thuis moet blijven. Hierdoor kan het zijn dat u niet dezelfde behandelaar heeft tijdens een groepssessie. Bij de meeste locaties zijn de operaties al enige tijd geleden weer opgestart. Heeft u een afspraak? Dan nemen wij contact met u op. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde locatie. Graag tot ziens!

Is er een wachtlijst voor de operatie? 
In alle ziekenhuizen waar de Nederlandse Obesitas Kliniek mee samenwerkt, zijn de bariatrische operaties gelukkig weer opgestart. Doordat vele operaties vanwege het coronavirus zijn uitgesteld, zijn er forse wachtlijsten ontstaan. We begrijpen dat dit erg vervelend is. De Nederlandse Obesitas Kliniek heeft 9 vestigingen en de wachttijd voor een operatie kan daarom per vestiging verschillen. Wij proberen voor alle patiënten duidelijkheid te verschaffen over de operatiedatum. Als u toch overweegt de operatie elders plaats te laten vinden, verzoeken wij u contact op te nemen met de locatie. Wij kunnen u dan inzicht geven in de wachttijd op alternatieve NOK locaties en daarin voor u bemiddelen. Het voor- en natraject kunt u dan wel gewoon bij uw eigen NOK locatie volgen.

Als u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, dan moet uw medisch dossier worden overgedragen. Het is belangrijk dat dit gestructureerd gebeurt. Wat moet u doen? Neem contact op met de NOK locatie waar u op dit moment wordt behandeld. Onze medewerkers zullen overleggen over de mogelijkheden en u verder informeren.

Loop ik een hoger risico na mijn maagverkleining op het coronavirus?
In de eerste week, direct na de operatie, wel. Als u wat verzwakt bent door een operatie, bent u iets gevoeliger voor een virus infectie. Maar door de operatie gaat uw gewicht naar beneden en neemt de weerstand van uw lichaam juist langzaam toe. Een maagverkleining op zich geeft dus geen verhoogd risico op corona. Het is belangrijk om geen vitamine tekorten te krijgen en de geadviseerde vitamines goed in te nemen. Na de operatie krijgt u adviezen over de voeding van de diëtist. Volg die goed op om geen tekorten te krijgen.

Klopt het dat ik door obesitas een grotere kans heb om besmet te raken? En waarom?
Bij obesitas spelen drie verschillende zaken die ervoor zorgen dat er iets meer obese patiënten op de IC komen:
1. De afweer bij obese patienten is iets minder, daardoor heb je een iets grotere kans op infectie.
2. Als je corona krijgt heb je een grotere kans dat het verloop van de klachten erger is.
3. Als je longproblemen krijgt, kom je eerder in ademnood en is beademen lastiger.

Moet ik i.v.m. het coronavirus nu extra vitamine slikken na mijn operatie?
Nee, niet anders dan onze normale adviezen. Tekorten voorkomen is belangrijk, infecties worden niet voorkomen met vitamine slikken.

Ik heb een baan in de zorg. Is het wel verstandig om te gaan werken met een maagverkleining?
Een maagverkleining is geen extra reden om niet te gaan werken in de zorg, die beslissing hangt daar niet van af.

Als je na een maagverkleining weer een gezond BMI hebt, behoor je dan ook nog tot een risicogroep als je verder gezond bent?
Nee, dan behoor je niet meer tot de risicogroep.

Kan ik weer bloed laten prikken?
Ja. De meeste labpunten zijn weer open. U kunt tijdens de medische controle aan de arts doorgeven of en wanneer u naar het lab bent geweest.

Is het nu wel veilig om in het ziekenhuis bloed te laten prikken?
Alle ziekenhuizen in Nederland hebben de coronazorg op aparte afdelingen ingericht en kunnen veilig normale zorg, zoals bloedprikken, verzorgen. Er is geen reden om niet naar het ziekenhuis te gaan.

Ik heb griepachtige klachten (verkouden, koorts, hoesten), heb ik nu het coronavirus?
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Ik word binnenkort geopereerd. Gaat mijn operatie door?
De operaties worden langzaam weer opgestart. De kliniek neemt hierover contact met u op.

Gaan de voorlichtingsavonden door?
Wij informeren u graag over onze behandeling. Wij geven online voorlichting via Zoom, maar ook weer op locatie. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Ik ben uitgenodigd voor een online groepssessie via Zoom. Is dit veilig?
Er is in de media veel geschreven over bellen via Zoom. We snappen dat dit vragen bij u oproept over de veiligheid en onze keuze voor het gebruik van Zoom. Zoom is volgens ons momenteel het beste en meest gebruiksvriendelijke product op de markt. Zoom heeft naar eigen zeggen de belangrijkste privacy lekken gedicht en zet zich vanaf nu volledig in voor verdere verbetering van veiligheid van zijn gebruikers. Natuurlijk nemen onze behandelaren de gebruikelijke privacyregels in acht, net zoals zij normaal gesproken ook doen. Daarnaast is het goed om te vermelden dat we als organisatie een overeenkomst hebben afgesloten met ZOOM om aan alle wettelijke privacyregels te voldoen.

Het is aan te bevelen de app regelmatig te updaten. Op uw smartphone gaat dit (meestal automatisch) via de appstore / Play store en via Windows doet u dit door rechtsboven op uw initialen te klikken, waarna er een menu uitklapt met daarin de optie ‘Check for updates’ (Controleren op updates), waarmee u Zoom kunt updaten.

Mag ik op reis?
Wij verwijzen hiervoor naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uzelf beschermen

Tegen het coronavirus beschermt u zich op dezelfde manier als tegen de griep.

  • Was uw handen regelmatig. Bekijk hieronder het instructievideo van het RIVM over hoe u goed uw handen wast.
  • Hoest en nies in een papieren zakdoek en gooi die daarna direct weg.
  • Geen papieren zakdoek? Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten krijgt

Flyer

Bekijk de flyer voor een instructie om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.

Instructievideo

Geen video? Klik hier om op Youtube te bekijken

Meer informatie

Op de website van het RIVM vindt u een actuele lijst met vragen en antwoorden over het coronavirus. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800 – 1351.

NB: Voor het lezen van PDF bestanden heeft u Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier downloaden

teamHeerlen-scaled.jpgteamHeerlen-scaled.jpg

Maagballon, maagplooien en medicijnen tegen overgewicht

Een maagverkleining is de laatste redding voor mensen met morbide obesitas oftewel zeer ernstig overgewicht. De Nederlandse Obesitas Kliniek voert deze ingreep vijfduizend keer per jaar uit, maar er zijn ook minder ingrijpende alternatieven: het aanbrengen van plooien in de maag, het tijdelijk plaatsen van een maagballon en een medicijn dat het hongergevoel vermindert. ‘Behandelingen […]

Lees verder
PAS06495-scaled.jpgPAS06495-scaled.jpg

Afvallen zonder operatie

Het multidisciplinaire team van de Nederlandse Obesitas Kliniek in Den Haag is gespecialiseerd in de behandeling van obesitas en vertelt over de nieuwe manier van afvallen zonder operatie. Overgewicht brengt niet alleen gezondheidsklachten met zich mee. Veel mensen ervaren ook een mindere kwaliteit van leven. De Nederlandse Obesitas Kliniek is een begrip als het gaat […]

Lees verder