Nieuws

Duurzaam gewichtsverlies zonder operatie

 - 

Overgewicht. Een groeiend probleem waar veel mensen niet alleen uitkomen. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is hét centrum voor mensen met morbide obesitas en velen hebben reeds baat gehad bij een operatie met intensief begeleidingstraject. Maar ook als u een oplossing wilt voor uw overgewicht en niet in aanmerking komt voor een operatieve behandeling kunt u hier terecht.

TeamfotoTeamfoto
Teamfoto

Alle diëten ten spijt, kan enkel een blijvende leefstijlverandering zorgen voor een duurzame oplossing”, vertelt arts Inge Palm-Meinder. “Een operatie als een gastric bypass in combinatie met een traject kan mensen helpen met morbide obesitas. Maar een zorgverzekeraar vergoedt dit pas als het risico van de operatie kleiner is dan het gezondheidsrisico van het overgewicht, ofwel bij een BMI van 40 of een BMI van 35 met ernstige gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door het overgewicht. Het is belangrijk eerder al in te grijpen. Vroeger was er niets tussen diëten of opereren, maar tegenwoordig zijn er verschillende hulpmiddelen om het brein en de maag als het ware te ‘resetten’ zodat er met het team van NOK gewerkt kan worden aan een blijvende leefstijlverandering. Want afvallen moet je zelf doen, maar dat gaat niet alleen.”

Keuzes
“Na een intake kijken we of een patiënt in aanmerking komt voor een behandeling”, vertelt zorgcoördinator Edmé Kuypers. “Daarbij zijn niet alleen het BMI en de motivatie belangrijk, maar ook dat er geen maag of darmklachten of operaties zijn geweest. Deze behandelingen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Veel mensen kiezen voor een Ellipse maagballon, een hulpmiddel inzetbaar om overgewicht te voorkomen. Het is een capsule met daarin een lege ballon. Hieraan zit een slangetje waardoor de eenmaal ingeslikte ballon wordt gevuld met vloeistof zodat de maag verkleind wordt. Na 16 weken lost de ballon op en verlaat het lichaam via de natuurlijke weg. Een andere en permanente optie is een POSE (Primary Obesity Surgery Endoscopic). Middels een endoscopie via de mond worden er een aantal plooien in de maag en maaguitgang gemaakt, waardoor deze verkleinen. Een nog nieuwer hulpmiddel is het toedienen van medicatie dat lijkt op het natuurlijke hormoon GLP-1. Dit hormoon zorgt voor een verzadigd gevoel. Alledrie de behandelingen reguleren het hongergevoel al dan niet permanent, maar dan begint het pas echt.”

Aan de slag
“Precies”, knikt bewegingsdeskundige Boy Sanders. “De echte behandeling is toch de leefstijlverandering waarbij minder en beter eten en meer bewegen aan de basis ligt. Met het team kijken we naar een passend voeding- en bewegingspatroon voor de lange termijn. Dat is verschillend per persoon, want iedereen is anders. Een zestigjarige heeft een andere spiermassa dan een twintigjarige. Maar het is vooral belangrijk dat bewegen leuk is, zodat het een gewoonte wordt. Daarbij moeten mensen vaak leren luisteren naar hun lichaam en signalen van honger. Wie zich houdt aan het traject kan tussen de 10% en 15% van het lichaamsgewicht verliezen. We zien dat mensen die ook aanwezig zijn bij de contactmomenten daadwerkelijk leefstijlaanpassingen maken.” De methode werkt aantoonbaar en na 12 maanden is zo’n 72% van het gewichtsverlies nog steeds gerealiseerd. Bent u ook klaar met overgewicht en zoekt u een duurzame oplossing? De Nederlandse Obesitas Kliniek staat u graag te woord.

 

teamHeerlen-scaled.jpgteamHeerlen-scaled.jpg

Maagballon, maagplooien en medicijnen tegen overgewicht

Een maagverkleining is de laatste redding voor mensen met morbide obesitas oftewel zeer ernstig overgewicht. De Nederlandse Obesitas Kliniek voert deze ingreep vijfduizend keer per jaar uit, maar er zijn ook minder ingrijpende alternatieven: het aanbrengen van plooien in de maag, het tijdelijk plaatsen van een maagballon en een medicijn dat het hongergevoel vermindert. ‘Behandelingen […]

Lees verder
PAS06495-scaled.jpgPAS06495-scaled.jpg

Afvallen zonder operatie

Het multidisciplinaire team van de Nederlandse Obesitas Kliniek in Den Haag is gespecialiseerd in de behandeling van obesitas en vertelt over de nieuwe manier van afvallen zonder operatie. Overgewicht brengt niet alleen gezondheidsklachten met zich mee. Veel mensen ervaren ook een mindere kwaliteit van leven. De Nederlandse Obesitas Kliniek is een begrip als het gaat […]

Lees verder