Behandeling zonder operatie

Wij bieden ook behandeling van obesitas als u (nog) niet in aanmerking komt voor een operatie of als u geen operatie wilt.

Komt u (nog) niet in aanmerking voor verzekerde zorg of wilt u geen operatieve behandeling? Maar wilt u wel iets doen aan uw overgewicht? Dan kunt u kiezen voor een van onze behandelingen zonder operatie. Ons aanbod bestaat uit een Elipse maagballon, POSE (Primary Obesity Surgery Endoscopic) of Medicamenteuze behandeling. Deze methoden zijn – net als onze operatieve behandelingen – een hulpmiddel bij het afvallen. Wij ondersteunen u bij het aanpassen van uw leefstijl, zodat de ingreep ook op de langere termijn het gewenste effect heeft. Behandeling is mogelijk in onze kliniek in Heerlen en Arnhem.

Welke ingrepen zijn er?

Elipse Maagballon

De Elipse Maagballon ingreepDe Elipse Maagballon ingreep

Een effectieve manier om gewicht te verliezen is een maagballon. De Elipse ballon is om twee redenen uniek: er is geen endoscopie (kijkoperatie) nodig en de ballon verdwijnt na een vooraf vastgestelde periode. Deze ballon wordt ingebracht via de mond en eenmaal in de maag wordt deze opgeblazen. Voor een periode van 16 weken zal deze ballon de maag vullen. In deze periode kunt u minder eten en verliest u tussen de 10-15% van uw gewicht. Na deze periode van 16 weken loopt de ballon leeg en zal deze via de normale weg, met de ontlasting, het lichaam verlaten.

Lees meer over de maagballon/Elipse

POSE

POSE ingreepPOSE ingreep

Bij een POSE (Primary Obesity Surgery Endoscopic) ingreep worden in uw maag ongeveer 12 plooien aangebracht, waardoor de maaginhoud kleiner wordt. Deze ingreep gebeurt uitwendig via de mond (endoscopisch).

Lees meer over de POSE ingreep

Medicamenteuze behandeling

Liraglutide (Saxenda)Liraglutide (Saxenda)

Wij kunnen u medicatie voorschrijven als hulpmiddel bij het verliezen van gewicht. Dit middel is vergelijkbaar met het natuurlijke hormoon GLP-1 dat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd. Het werkt in op het deel in de hersenen, dat uw eetlust regelt en het zorgt voor een voldaan en minder hongerig gevoel. Het helpt u om kleinere porties te eten en uw lichaamsgewicht te verlagen.

Lees meer over Medicamenteuze behandeling

Het programma

Het individuele programma bestaat uit een screening, voortraject, ingreep, na-traject en follow-up.

De screening

In deze fase wordt bekeken of u in aanmerking komt voor de gewenste ingreep. De screening wordt uitgevoerd door een diëtist, psycholoog, arts en een zorgcoördinator.

Voor de ingreep

Het programma start ongeveer 1-2 weken voor de ingreep met een consult door:

  • Diëtist (30 min): Tijdens deze bijeenkomst bespreekt de diëtist de voedingsrichtlijnen. Samen met u wordt kort teruggeblikt op de screening en wordt besproken waar u zich op wilt richten na de ingreep (zowel wat betreft gezonde voeding als beweging). Tevens wordt gekeken naar risico situaties voor impuls (emotioneel) eten.
  • Psycholoog (30 min): Tijdens deze bijeenkomst bespreekt de psycholoog de mogelijke leefstijlveranderingen en maakt samen met u een plan van aanpak op het gebied van eten en bewegen. U wordt gevraagd hoe u de leefstijlverandering kan toepassen in het dagelijks leven en de dagstructuur.
  • Arts: Tijdens dit gesprek vertelt de behandelend specialist u wat u kunt verwachten van de procedure en wat de contra-indicaties zijn (d.w.z. of u bepaalde aandoeningen heeft waardoor de ingreep voor u niet geschikt is).

De ingreep

Bij de POSE zal er, indien logistiek haalbaar, een Pre-Operatieve Screening (POS) bij de anesthesist plaatsvinden op de dag van de ingreep. Tijdens de ingreep wordt u onder volledige narcose gebracht. In principe kunt u dezelfde dag naar huis.
Bij de Elipse zal een afspraak gemaakt worden op de afdeling Röntgen in het ziekenhuis. U mag dezelfde dag weer naar huis.

Na de ingreep

U wordt een dag na de ingreep door de diëtiste gebeld om te vragen hoe het gegaan is.
Een week na de ingreep belt de diëtiste nogmaals om te vragen hoe het gaat. De diëtiste houdt op vastgestelde tijden een telefonisch spreekuur voor vragen.

Follow-up

U wordt in totaal 12 maanden begeleid door ons multidisciplinaire team. In geval van de Elipse ballon krijgt u een weegschaal, gecombineerd met een app, waarmee meetgegevens opgeslagen en gedeeld kunnen worden.

Tarieven

  • Elipse ballon: circa €4.199,-
  • POSE: circa €10.899,-
  • Medicamenteuze behandeling: circa €1.700,- voor de behandeling + €240,- per maand voor medicatie

Risico’s en complicaties

Ook al gaat het hier om relatief veilige procedures, complicaties kunnen bij iedere behandeling optreden. De volgende risico’s zijn bekend:

  • POSE: meteen na de procedure kan er een bloeding optreden (kans minder dan 1%) of is er sprake van een perforatie (kans minder dan 0.2%). Ook kunt u enige dagen na de ingreep nog ongemak of pijn ervaren.
  • Elipse ballon: Bij 0,5% van de patiënten kan er sprake zijn van intolerantie (het niet kunnen verdragen van de ballon). De maagballon zal dan voortijdig verwijderd moeten worden. Bij 0,6% van de patiënten is er kans op het te vroeg leeglopen van de ballon.
  • Medicamenteuze behandeling: De volgende bijwerkingen zijn bekend: misselijkheid, braken, obstipatie, diarree, hoofdpijn, vermoeidheid, dyspepsie. Deze bijwerkingen verdwijnen na een paar dagen of weken. Tijdens het gebruik van de medicatie is er een verhoogde kans op ontsteking van de alvleesklier en galblaas (risico beide 0.1 – 1%).

Interesse of aanmelden

Wanneer u geïnteresseerd bent in een van onze behandelingen kunt u een afspraak maken met onze kliniek in Heerlen of Velp. We plannen voor u een informatiegesprek in met onze chirurg. Aansluitend doorloopt u de screening waarin u een behandelaar uit iedere discipline spreekt (diëtist, psycholoog, bewegingsdeskundige, arts) en waarin uw algemene gezondheid in kaart wordt gebracht. U hoort daarna onmiddellijk of de behandeling veilig bij u uitgevoerd kan worden. Indien gewenst zullen we dan alles met u inplannen. Bel voor meer informatie 045 – 303 09 00 (Heerlen) of 026 – 361 14 74 (Arnhem) of stel uw vraag via onderstaand contactformulier.


Velden met een * zijn vereist.