Nieuws

Doorslikbare maagballon in de strijd tegen obesitas

 - 

Nederland kent vanaf vandaag een nieuw middel in de strijd tegen ernstig overgewicht: een ‘doorslikbare’ maagballon. De Elipse-maagballon is bedoeld voor patiënten met obesitas die nog niet in aanmerking komen voor een maagverkleining. De nieuwe behandelmethode is revolutionair, omdat de ballon in 20 minuten wordt geplaatst, zonder medische ingreep. De innovatieve behandelmethode leidt gemiddeld tot een gewichtsverlies van 15 kilo.

De Elipse-maagballon is ‘s werelds eerste maagballon die zonder operatie wordt geplaatst. Gebruikers slikken een capsule in met een lege ballon. Zodra de capsule de maag heeft bereikt, kan een dokter via een katheter de ballon opvullen met een speciale vloeistof. Na 20 minuten staat de patiënt alweer buiten. Wereldwijd zijn er inmiddels al 10.000 van dit soort ballonnen met succes geplaatst.

Door ruimte in te nemen in de maag geeft de ballon een vol gevoel. Om die reden eten gebruikers kleinere porties, zonder het hongergevoel te ervaren dat vaak bij gewone diëten optreedt. Na een periode van 16 weken opent het ventiel op de Elipse-maagballon. Deze loopt vervolgens leeg en verlaat het lichaam via de natuurlijke weg.

Prof. dr. Jan Willem Greve, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid: “We zijn erg blij dat we deze techniek in Nederland kunnen introduceren. We hebben al tientallen mensen kunnen helpen met deze nieuwe techniek. Gebruikers staan na 20 minuten weer buiten. De eenvoudige behandeling en snelle resultaten maken de maagballon een ideaal hulpmiddel in de strijd tegen overgewicht.”

Intensieve begeleiding
Zowel vóór als na de maagbehandeling worden gebruikers begeleid door een team van specialisten op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Zo wordt samen met een diëtist het voedingspatroon geanalyseerd en is er een fysiotherapeut die ondersteunt in het verkrijgen van genoeg lichaamsbeweging. Op die manier wordt ingezet op een verandering van levensstijl, zodat het gewichtsverlies kan worden vastgehouden op lange termijn.

Mensen met een Body Mass Index (BMI) van 28 of hoger komen in aanmerking voor de behandeling. De ballon is een perfect hulpmiddel voor mensen die graag 15 kilo lichaamsgewicht willen verliezen, maar niet zwaarlijvig genoeg zijn voor een maagverkleining.

NederlandseObesitasKliniek-3-scaled.jpgNederlandseObesitasKliniek-3-scaled.jpg

Nederlandse Obesitas Kliniek in Venlo ontvangt veel nieuwe patiënten

De helft van de Nederlanders is te zwaar, bijna anderhalf procent van de twintigplussers kampt met zwaar overgewicht; daarmee zijn ruim tweehonderdduizend mensen ernstig obese, met kans op een domino-effect aan gezondheidsklachten. De Nederlandse Obesitas Kliniek biedt mensen met morbide obesitas een uitweg: een behandelprogramma van vijf jaar inclusief maagverkleinende operatie waarbij de focus ligt […]

Lees verder
Teamfoto.jpgTeamfoto.jpg

Duurzaam gewichtsverlies zonder operatie

Overgewicht. Een groeiend probleem waar veel mensen niet alleen uitkomen. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is hét centrum voor mensen met morbide obesitas en velen hebben reeds baat gehad bij een operatie met intensief begeleidingstraject. Maar ook als u een oplossing wilt voor uw overgewicht en niet in aanmerking komt voor een operatieve behandeling kunt […]

Lees verder