Gastric Sleeve

Bij een sleeve operatie verwijdert de chirurg over de lengterichting een groot deel van de maag. De maag wordt hierdoor een soort buis met kleinere inhoud, maar de oorspronkelijke uitgang van de maag blijft behouden. Ook het spijsverteringskanaal blijft intact. Zo krijgt de patient al een voldaan gevoel na het eten van een kleine hoeveelheid voedsel.

Het is een veilige ingreep die vooral wordt gebruikt voor zeer zware patiënten Soms wordt de gastric sleeve gebruikt om eerst gewichtsreductie te bereiken, waarna zo nodig nog een SADI operatie volgt. De vermagering treedt meestal op in de eerste zes tot negen maanden na de operatie.

De gastric sleeve operatie in het kort

De gastric sleeve wordt onder algehele verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie. Door de kleine wonden verloopt het herstel van de operatie snel en zijn de littekens die achterblijven klein. De operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Klik op de illustratie hieronder voor een overzicht van de stappen die in de operatie worden doorlopen.

Video

In de video hieronder ziet u een animatie van de gastric sleeve operatie.

Geen video? Bekijk de video op Youtube.

De effecten van een bariatrische ingreep (zoals een gastric sleeve)

Met een bariatrische ingreep wordt de maag verkleind en in de meeste gevallen een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid (bij de Gastric Bypass en de SADI). Het gedeelte van de dunne darm waarin opname van vitamines en mineralen plaatsvindt wordt hierdoor verkort waardoor een patiënt na de ingreep sneller gewicht zal verliezen. Ook zorgt de verkleining van de maag ervoor dat een patiënt na de ingreep minder kan eten.

Bariatrische ingrepen hebben een grote impact op het leven van de patiënt; na de operatie moet een patiënt anders en bewuster gaan eten doordat het lichaam minder eten kan verwerken en opnemen. Hierdoor is het noodzakelijk om na de ingreep dagelijks extra vitaminen in te nemen. Om het gewichtsverlies blijvend te maken, is verandering van levensstijl essentieel. Alleen hierdoor zal het gewicht blijvend verminderen en zullen medische klachten en risico’s verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen. Bovendien zal de kwaliteit van leven sterk verbeteren. De Nederlandse Obesitas Kliniek biedt een behandeling, in combinatie met de operatie, waarin de verandering van levensstijl centraal staat.

Meer informatie

Via onderstaande links kunt u meer lezen over de gastric sleeve ingreep.

Laden...