Ervaringsverhaal

“Ik heb de controle teruggepakt”

Edith Raven na behandelingEdith Raven na behandeling
Edith Raven na behandeling

Ik had geen hele specifieke klachten die je bij anderen vaak hoort, zoals pijn in gewrichten of een hoge bloeddruk. Mijn overgewicht beperkte mij vooral als moeder van drie jonge kinderen. Even lekker spelen was er niet bij. Daardoor was ik niet happy en had ik een verminderd zelfvertrouwen.

Eerst was ik van mening dat je in een gezond lichaam niet moet snijden. Maar ja, hoe gezond is een lichaam van 135 kilo? Niet heel gezond. Ik heb alle diëten geprobeerd die er waren, maar als ik klaar was met zo’n dieet kwam alles er weer bij, ook nog met een beetje rente. Vaak begon dat door verkeerde keuzes te maken en te snaaien. Ik ben niet dik geworden van drie normale maaltijden per dag.”

Bij een vriendin die een vergelijkbare behandeling had ondergaan zag ik hoe snel je resultaat kon boeken. Zij was helemaal niet beperkt en kon gewoon nog uit eten, maar zij maakte vooral bewustere keuzes. Ik ben gaan kijken op internet en heb m’n eigen onderzoek gedaan. Op mijn 35e heb ik, met goedkeuring van de huisarts, de keuze gemaakt voor een gastric bypass.

Twee weken nadat ik bij de huisarts was geweest kreeg ik al bericht van NOK. Ik heb het hele voortraject eigenlijk als fantastisch ervaren, dat kwam ook omdat het gewoon klikte bij ons in de groep. Als je een partner thuis hebt die slank is, voelt die uiteindelijk toch niet wat jij voelt. Het is niet uit te leggen. In zo’n groep is er herkenning en heb je steun aan elkaar.

De operatie, daar zag ik toch wel heel erg tegenop. Ik was nog nooit onder narcose geweest, dus je kan je voorstellen hoe ik me voelde. Ik was emotioneel en zenuwachtig, maar uiteindelijk dacht ik dat ik niks anders meer kon, dus ben ik er maar gewoon voor gegaan. Ik ben er heel goed doorheen gekomen, zonder complicaties.

De veranderingen zijn enorm. Nu de kinderen wat ouder zijn werk ik ook wat meer, heb ik veel meer energie. Aan sommige dingen moet ik nog enorm wennen. Bijvoorbeeld als ik mezelf in een etalageruit zie. Als ik kleding koop, koop ik toch altijd nog even een maatje groter, omdat ik denk: deze maat voor mij, dat kan toch bijna niet!?.

Ik woog eerst 135 kilo, dat is op z’n laagst 79 kilo geweest. Daarna had ik weer even een terugval die opliep naar 90 kilo en nu ben ik weer 80 kilo. Ik heb op een gegeven moment de controle teruggepakt en heb het er weer afgekregen. De kwaliteit van leven is echt vooruitgegaan, maar je moet wel enorm op blijven letten. Tegen mijn omgeving zeg ik altijd: je hebt gewoon levenslang. Ik besef verder ook goed dat ik een verhaal uit het boekje ben, maar ik heb het allemaal écht als heel positief ervaren.

Edith Raven (40 jaar oud)

Edith is behandeld bij NOK Arnhem. Lees hier meer over onze behandeling.

Melissa_Duievenvoorde_Na_1b.jpgMelissa_Duievenvoorde_Na_1b.jpg

“Ik noem mezelf Melissa 2.0”

De operatie viel uiteindelijk wel mee. Alleen die 9 liter gas die in je lijf wordt gepompt, was vervelend. Dat duurt even voordat het je lijf uit is. Mijn maag is nu nog maar zo groot als een banaantje. Ik heb geen seconde spijt, ik zou het zo weer doen. Het grootste cadeau na de […]

Lees verder
Mirjam_vd_Heiden_Na_1.jpgMirjam_vd_Heiden_Na_1.jpg

“Ik ben zelfverzekerder geworden”

Nog steeds loop ik een jaar na mijn sleeve-operatie met ingehouden adem tussen de stoeltjes door. En soms haal ik kleding uit de was en dan denk ik: is dit echt van mij? Ik was zo klaar met dik zijn en de dieetstrijd. Lang heb ik geworsteld met de beslissing om me te laten opereren. […]

Lees verder