Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Gastric bypass of maagband?


U wilt gewicht verliezen en overweegt een operatie te ondergaan. Maar welke operaties zijn er ? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden bij de behandeling van obesitas. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen de gastric bypass en de maagband. Zo bent u goed geïnformeerd om, samen met uw chirurg, de voor u meest geschikte operatie te kiezen.

Gastric Band (maagband)

Een maagband is een siliconen bandje dat de chirurg tussen de slokdarm en de maag plaatst, . Als een soort lus wordt deze vervolgens aangetrokken. Het bandje verdeelt de maag in een kleine voormaag en een restmaag. Voedsel komt eerst in de voormaag en die zit dan al snel vol. Daarna gaat het voedsel heel langzaam naar de restmaag. Het plaatsen van een maagband gebeurt met een kijkoperatie onder volledige narcose.

Maagband wordt nauwelijks nog toegepast

Een maagband operatie wordt nauwelijks nog uitgevoerd in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat de resultaten en de veiligheid van de andere operaties enorm is toegenomen. Er wordt daarom vaker gekozen voor een gastric bypass of een gastric sleeve. Hoewel aanvankelijk gedacht werd dat de operatie minder invasief zou zijn dan bijvoorbeeld een gastric bypass of gastric sleeve, zijn de langetermijnresultaten van de maagband teleurstellend gebleken. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan een gastric bypass of gastric sleeve.

Gastric Bypass

Tijdens een gastric bypass maakt de chirurg de maag kleiner. Daarnaast snijdt de chirurg de dunne darm door, ongeveer 1,5 meter onder de maag. Vanuit de nieuwe, kleine maag maakt de chirurg een verbinding met het onderste deel van de dunne darm. Het andere uiteinde van de dunne darm, dat nog aan het restant van de maag zit, wordt ook aan de dunne darm gezet. Hierdoor is het stuk dunne darm dat voedsel opneemt korter.
Een gastric bypass gaat via een kijkoperatie onder volledige narcose

Voordelen van een gastric bypass

  • Effectief en snel gewichtsverlies: U valt snel en af en u blijft makkelijker op gewicht. Wel is het belangrijk dat u uw leefstijl aanpast voor een blijvend resultaat.
  • Verbetering van gezondheidsproblemen: Afvallen kan ook andere gezondheidsproblemen verminderen. Denk aan hoge bloeddruk, diabetes type 2, gewrichtspijn en slaapapneu.
  • Geen grote littekens na de operatie. Een gastric bypass gebeurt met een kijkoperatie. Er worden dan maar een paar kleine sneetjes gemaakt.

Waar rekening mee houden bij een gastric bypass?

  • Ingrijpende operatie: Bij een gastric bypass maakt de chirurg twee nieuwe verbindingen. Dit maakt de operatie ingrijpend. Vergeleken met een maagband, heeft u meer kans op complicaties en duurt het herstel langer.
  • Vitamines worden niet goed opgenomen: Bij een gastric bypass is een deel van de dunne darm uitgeschakeld. Daardoor neemt u minder voedsel op. Maar u neemt ook minder vitaminen op. Na een gastric bypass moet u daarom altijd extra vitaminen slikken.

Gastric Bypass of maagband?

De procedure die bijna altijd wordt gekozen voor gewichtsverlies is de gastric bypass, aangezien de toepassing van de maagband aanzienlijk is afgenomen door de efficiëntie en de voordelen die de andere behandelingen bieden. Bij het bepalen van de meest geschikte operatie voor u zijn er verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Het te verliezen gewicht, uw levensstijl en eventuele andere gezondheidsproblemen spelen hierbij een belangrijke rol. Het is raadzaam om uitgebreid te overleggen met zowel uw chirurg als arts. Samen kunt u de behandeling kiezen die het beste aansluit bij uw specifieke situatie.

Wilt u meer weten over onze behandelingen? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Ziet u geen video? Klik hier om op Youtube te bekijken

Wilt u meer informatie?

Bel 088 – 883 24 44 of mail ons via onderstaand formulier







    Velden met een * zijn vereist.

    JaNee


    We verwerken de ingevulde gegevens volgens ons privacy-beleid.

    Inhoud laatst gewijzigd: 22-06-2023

    Heeft u nog vragen?

    Neem contact met ons op

    Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


    Klachten & Privacy · Cookie Policy · Cookie voorkeuren · ZorgMail · Downloads

    English · Türkçe · عربى

    © 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.2/0921