Nieuws

Samenwerking St. Antonius Ziekenhuis en de Nederlandse Obesitas Kliniek

 - 

Nieuw behandelcentrum voor ernstig overgewicht

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft op vrijdag 14 maart 2014 in Nieuwegein een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Met dit samenwerkingsverband bieden zij gezamenlijk een compleet behandelprogramma, gericht op de behandeling van ernstig overgewicht (morbide obesitas). De samenwerking zal formeel vanaf 1 juni 2014 starten.

Voor het St. Antonius Ziekenhuis is obesitas al geruime tijd een speerpunt. De verwachting is dat er in geheel 2014 ongeveer 700 patiënten behandeld zullen worden. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) ontwikkelt een keten van behandellocaties voor patiënten met obesitas in samenwerking met toonaangevende ziekenhuizen en de leidende bariatrisch chirurgen in Nederland. Zo zijn er al NOK-klinieken operationeel in Amsterdam, Arnhem, Beverwijk, Den Haag, Eindhoven en Heerlen.

Ir. Dirk Schraven, lid Raad van Bestuur St. Antonius Ziekenhuis: ”Door het bundelen van onze krachten met de Nederlandse Obesitas Kliniek kunnen we een beter zorgaanbod leveren voor patiënten met overgewicht. We gaan nu werken met een gecombineerd team, waardoor we de kwaliteit van onze zorgverlening nog verder kunnen verbeteren.”

De samenwerking is uniek, vindt Kobus Dijkhorst, algemeen directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek. “We zijn enorm blij dit project samen vorm te mogen geven. We kunnen de patiënten nu een volledige geïntegreerde behandeling van leefstijlverandering bieden met ondersteuning van chirurgie in de regio Midden-Nederland. Vanaf 1993 behandelen we al patiënten vanuit onze (eerste) kliniek in Hilversum. Met de verhuizing van locatie Hilversum naar Nieuwegein en toevoeging van de expertise van het Antonius Ziekenhuis kunnen onze patiënten nu ook in Midden Nederland worden geopereerd. Deze gezamenlijke aanpak, bestaande uit multidisciplinaire screening, vakkundige chirurgen en intensief voor- en natraject, zal leiden tot gezondheidswinst, verbetering van kwaliteit van leven en blijvend gewichtsverlies.”

Dr. René Wiezer, chirurg bij het St. Antonius Ziekenhuis, is ook enthousiast over het overeengekomen initiatief: “Het toevoegen van een intensief leefstijlprogramma aan de operatieve behandeling in de eigen omgeving, zal leiden tot een nog beter resultaat van de behandeling van ernstig overgewicht.”

De initiatiefnemers streven ernaar een ‘centre of excellence’ te bouwen, waarin alle kennis over de behandeling en begeleiding van extreem overgewicht wordt samengebracht en onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten aanwezig zijn.
Mensen met ernstig overgewicht die in aanmerking willen komen voor een integrale behandeling, kunnen contact opnemen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (088 – 883 24 44) of het St. Antonius Ziekenhuis (088 – 320 35 00), na verwijzing door de huisarts.

Janna Buitenhuis schaatst weer na behandelingstraject NOK

Na een behandeltraject van een jaar bij de Nederlandse Obesitas Kliniek – met operatie vanwege morbide obesitas – is Janna enorm blij dat ze weer volop aan alle gezinsactiviteiten mee kan doen. “Vanwege mijn overgewicht heb ik veel in moeten leveren, terwijl ik nog maar 37 jaar ben. Maar door een grote gewichtsafname heb ik […]

Lees verder

Wetenschappelijk onderzoek Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) gepubliceerd

De  Nederlandse Obesitas Kliniek maakt sinds de oprichting gebruik van verschillende vragenlijsten om de vooruitgang van patiënten te monitoren. Vragenlijsten waarmee de kwaliteit van leven wordt gemeten zijn hier ook onderdeel van. Een aantal jaar geleden is besloten deze vragenlijsten ook in het kader van wetenschappelijk onderzoek te analyseren. Daarvoor is een arts-onderzoeker aangenomen. Het […]

Lees verder