Nieuws

RKZ onderzoekt telemonitoring obesitas patiënten

 - 

Chirurgen van de obesitas-poli in het Rode Kruis Ziekenhuis starten 1 juli een onderzoek naar het effect van tele-monitoring.

Twintig mensen met obesitas die in aanmerking komen voor een operatie, krijgen een speciale, digitale weegschaal mee naar huis. De weegschaal wordt aangesloten op de eigen computer en geeft het gewicht en BMI op een beveiligde webpagina weer.

Het wegen start voor de operatie en duurt tot 1 jaar daarna. De bedoeling is dat patiënten zichzelf minstens een keer per week wegen. Chirurgen van het RKZ kunnen via de webpagina op afstand volgen hoe het met de patiënten gaat en waar nodig tips en adviezen geven.

Begeleiding voor en na

Het onderzoek moet aantonen of deze aanpak iets toevoegt aan het hele traject voor obesitaspatiënten. Dat bevat niet alleen een operatie, maar ook een goede begeleiding daarvoor en daarna.

Voor deze voor- en nazorg werkt het RKZ al samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Zij bieden met verschillende zorgprofessionals (psycholoog, arts, bewegingsdeskundige, diëtist) hulp bij het veranderen van de leefstijl. Dat vergroot de kans op blijvend afvallen aanzienlijk.

Janna Buitenhuis schaatst weer na behandelingstraject NOK

Na een behandeltraject van een jaar bij de Nederlandse Obesitas Kliniek – met operatie vanwege morbide obesitas – is Janna enorm blij dat ze weer volop aan alle gezinsactiviteiten mee kan doen. “Vanwege mijn overgewicht heb ik veel in moeten leveren, terwijl ik nog maar 37 jaar ben. Maar door een grote gewichtsafname heb ik […]

Lees verder

Wetenschappelijk onderzoek Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) gepubliceerd

De  Nederlandse Obesitas Kliniek maakt sinds de oprichting gebruik van verschillende vragenlijsten om de vooruitgang van patiënten te monitoren. Vragenlijsten waarmee de kwaliteit van leven wordt gemeten zijn hier ook onderdeel van. Een aantal jaar geleden is besloten deze vragenlijsten ook in het kader van wetenschappelijk onderzoek te analyseren. Daarvoor is een arts-onderzoeker aangenomen. Het […]

Lees verder