Nieuws

Afwijzing op basis van onze insluitcriteria

 - 

Naar aanleiding van verschillende berichten in de media over het afwijzen van een patiënt die te licht werd bevonden voor behandeling door de Nederlandse Obesitas Kliniek geeft onderstaand bericht meer duidelijkheid over de uit- en (dus) insluitcriteria voor de behandeling van morbide obesitas.

De Nederlandse Obesitas Kliniek behandelt haar patiënten volgens internationaal opgestelde regelgeving aangaande bariatrie (chirurgie die tot doel heeft het gewicht te reduceren). Dit heeft tot gevolg dat we zeer specifieke insluitcriteria hanteren die bepalen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een behandeling.

Deze regels omtrent bariatrische ingrepen zijn opgesteld voor de veiligheid en gezondheid van patiënten; ook al zijn de technieken in de afgelopen jaren sterk verbeterd, een maagoperatie is nog altijd niet zonder risico’s. De regels zijn ook wel bekend als de ‘IFSO-criteria’, omdat ze zijn opgesteld door de International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO).

Een van de onderdelen van die criteria is de BMI (Body-Mass Index). Om in aanmerking te komen voor behandeling stellen de insluitcriteria dat iemand minimaal een BMI van 40 of hoger moet hebben. Uitzondering daarop zijn mensen met een BMI van 35 of hoger, die daarbij ernstige gezondheidsklachten hebben (de zogenoemde ‘comorbiditeiten’) zoals o.a. diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hypertensie en vormen van kanker.

Omdat er hiermee sprake is van een duidelijke scheidslijn komt het natuurlijk voor dat iemand nèt buiten deze insluitcriteria valt (zoals Fabiënne Zwaan). Dat is natuurlijk erg jammer, maar hoezeer we het iemand ook zouden gunnen: wij kunnen niet afwijken van internationale, door chirurgen opgestelde regels die de patiëntveiligheid moeten garanderen. Als Nederlandse Obesitas Kliniek kunnen we geen uitzonderingen maken.

Nederlandse Obesitas Kliniek zit al 10 jaar in Amsterdam en blijft samen met OLVG bariatrische zorg aanbieden

De Nederlandse Obesitas Kliniek is in Nederland de grootste en meest gespecialiseerde, zelfstandige kliniek voor de behandeling van mensen met ernstig overgewicht. Sinds 2009 werkt deze kliniek samen met OLVG. Duizenden patiënten zijn inmiddels succesvol behandeld. Door de grote onduidelijkheid rondom de toekomst van MC Slotervaart hebben zich de afgelopen weken honderden patiënten gemeld bij […]

Lees verder

Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) ondersteunt postbariatrische plastische chirurgie

Vrijdag 16 november 2018 is de landelijk dag van de plastische chirurgie met als thema ‘postbariatrie’, een plastisch chirurgische ingreep waarbij overtollige huid wordt verwijderd na extreem gewichtsverlies. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) onderschrijft deze vorm van plastische chirurgie. Vanaf december kunnen patiënten bij de Nederlandse Contour Kliniek terecht voor een screening waarbij wordt gekeken […]

Lees verder