Nieuws

Niet iedereen zomaar onder het mes

 - 

De Nederlandse Obesitas Kliniek en PsyQ gaan bij de behandeling van mensen met ernstig overgewicht samenwerken.

De nieuwe richtlijn die zij hebben ontwikkeld gaat over een integrale benadering van mensen met ernstig overgewicht die in aanmerking komen voor een gewichtsreducerende operatie. Door triage en het gebruik van een beslisboom is de selectie van mensen die in aanmerking komen voor een operatie aangescherpt. In de praktijk blijkt dat het vooraf detecteren van psychopathologie en intensieve begeleiding door een multidisciplinair team van belang is voor het slagen van de operatie.

Vooraf aan de operatie zal het multidisciplinaire team het eet- en beweeggedrag, de sociale context, psychische factoren en eventuele psychiatrische problematiek (psychopathologie) in kaart brengen. De uitkomst hiervan bepaalt of de operatie doorgang kan vinden. Zo blijkt dat psychische stabiliteit een belangrijke factor is voor het slagen van een dergelijke operatie. Dankzij de samenwerking tussen De Nederlandse Obesitas Kliniek en PsyQ kan psychopathologie ontdekt en behandeld worden. Dan pas vindt de operatie plaats. Soms kan een operatie dankzij deze behandeling zelfs worden voorkomen.

Ook het natraject is belangrijk en wordt uitgevoerd door het multidisciplinaire team. Na de operatie is verandering van leefstijl noodzakelijk. Als dat traject niet goed wordt begeleid zal ook de operatie geen blijvend succes bieden en zal het gewicht weer toenemen.

Er bestaan verschillende operatietechnieken: het plaatsen van een maagband, een maagverkleining of een gastric bypass. De chirurg bepaalt in overleg met de patiënt voor welke operatietechniek gekozen wordt. De operaties zijn en blijven risicovolle ingrepen, maar de techniek wordt inmiddels door ongeveer 20 zeer ervaren chirurgen in Nederland goed beheerst. De combinatie van operatief ingrijpen (ook de maagband) met intensieve begeleiding is aantoonbaar succesvol. De diagnostiek, de operatieve ingreep en het voor- en natraject worden door alle zorgverzekeraars vergoed.

De Nederlandse Obesitas Kliniek is sinds 1993 in Nederland de grootste en meest gespecialiseerde, zelfstandige kliniek voor de behandeling van mensen met ernstig overgewicht. De behandeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek wordt door een team van specialisten verzorgd. Het team bestaat uit een internist, psycholoog, mogelijk een chirurg, arts, diëtist, bewegingsdeskundige en een zorgcoördinator.

PsyQ biedt voor de meest voorkomende psychische klachten specialistische behandelprogramma’s. Doordat behandelaars gespecialiseerd zijn in één aandoening heeft PsyQ jarenlange ervaring en deskundigheid opgebouwd. Eetstoornissen en Obesitas is één van de specialisaties. In dit behandelprogramma werken psychologen, psychiaters, diëtisten en bewegingsdeskundigen samen. Zij werken met de beste kennis en de laatste behandelmethoden. PsyQ heeft 23 vestigingen in Nederland.

Nederlandse Obesitas Kliniek zit al 10 jaar in Amsterdam en blijft samen met OLVG bariatrische zorg aanbieden

De Nederlandse Obesitas Kliniek is in Nederland de grootste en meest gespecialiseerde, zelfstandige kliniek voor de behandeling van mensen met ernstig overgewicht. Sinds 2009 werkt deze kliniek samen met OLVG. Duizenden patiënten zijn inmiddels succesvol behandeld. Door de grote onduidelijkheid rondom de toekomst van MC Slotervaart hebben zich de afgelopen weken honderden patiënten gemeld bij […]

Lees verder

Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) ondersteunt postbariatrische plastische chirurgie

Vrijdag 16 november 2018 is de landelijk dag van de plastische chirurgie met als thema ‘postbariatrie’, een plastisch chirurgische ingreep waarbij overtollige huid wordt verwijderd na extreem gewichtsverlies. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) onderschrijft deze vorm van plastische chirurgie. Vanaf december kunnen patiënten bij de Nederlandse Contour Kliniek terecht voor een screening waarbij wordt gekeken […]

Lees verder