Maandag 7 februari 2022 – De druk op Nederlandse ziekenhuisbedden blijft groot. Door te starten met thuismonitoring van patiënten na een maagverkleining, kan de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) zorg blijven leveren aan mensen met obesitas, en kunnen patiënten sneller naar huis.
Samenwerking om thuis herstellen mogelijk te maken
“Thuis herstellen heeft voordelen voor zowel de patiënt als het Nederlandse zorgstelsel”, zegt Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek. “Een verblijf in het ziekenhuis kost geld en legt beslag op de beddencapaciteit. Tijdens de coronapandemie hebben we gezien dat bedden schaars zijn. De druk zal de komende jaren door de toenemende ziektelast en personeelstekorten blijven bestaan. Door patiënten op afstand te monitoren kunnen we dezelfde ondersteuning bieden, maar gaat dit niet ten koste van ziekenhuisbedden. De Nederlandse Obesitas Kliniek wil een pionier zijn op dit gebied en deze nazorg op al haar locaties implementeren.”
De NOK is in samenwerking met Philips en de CLB Groep begonnen met een oplossing om patiënten thuis te kunnen observeren. De eerste patiënten in de kliniek in Gouda zijn op 2 februari vervroegd naar huis gegaan met de draagbare Healthdot sensor van Philips. De sensor en slimme software (Philips IntelliVue Guardian) maken het mogelijk dat patiënten thuis geobserveerd kunnen worden.
Op het moment dat de vitale waardes bij een patiënt verslechteren, krijgt de chirurg via de medische notificatieoplossing van CLB (onderdeel van haar merkonafhankelijke open softwareplatform) realtime een melding op zijn of haar telefoon. De kliniek in Gouda is in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis als eerste gestart met deze oplossing. Het doel is om de sensor en achterliggende IT-oplossingen in alle tien NOK-vestigingen in Nederland te gebruiken.
“Samen met Philips en CLB hebben we dit zorgpad ontwikkeld om patiënten na een bariatrische operatie eerder naar huis te laten gaan”, zegt Ronald Liem, chirurg bij de Nederlandse Obesitas Kliniek en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. “Zo stellen wij de patiënt in staat om te herstellen in zijn of haar eigen omgeving. De technologie zorgt ervoor dat de behandelend chirurg een melding ontvangt als de situatie van de patiënt verslechtert. Op dat moment kan ik als chirurg contact opnemen met de patiënt en deze eventueel terug laten komen voor nader onderzoek in het ziekenhuis.”
Oplossing met sensor en IT-technologie
Met deze technologie wordt thuis herstellen toegankelijker gemaakt en leggen patiënten minder druk op beschikbare beddencapaciteit, maar krijgen zij wel nazorg van chirurgen en revalidatiespecialisten. De Healthdot sensor kan 14 dagen lang elke vijf minuten de ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en lichaamshouding van een patiënt meten. De NOK hoopt met het gebruik van de sensor en IT-technologie revalidatiekosten te besparen en ervoor te zorgen dat het ziekenhuispersoneel zich kan richten op andere patiënten.
Henk Valk, CEO bij Philips Benelux, zegt: “Wij geloven dat vervroegd ontslag, met behoud van optimale zorgkwaliteit, een deel van de oplossing is voor het tegengaan van de toenemende druk op de zorg. Op dit moment werken we samen met verschillende ziekenhuizen om de monitoring van patiënten op afstand mogelijk te maken. Met de Healthdot sensor en onze software-platformen met ondersteunde algoritmes kan thuismonitoring bij verschillende zorgpaden worden ondersteund.”
“Wij willen rust, overzicht, nieuwe mogelijkheden en veiligheid voor zorgverleners en patiënten bieden”, voegt Niels de Bruin, directeur van CLB, toe. “We hebben daarom een medische notificatieoplossingen voor artsen gerealiseerd die thuismonitoring ondersteunt. Thuismonitoring zullen we in de toekomst vaker in de zorg zien. Daarom is er behoefte aan slimme en innovatieve zorgpaden zoals deze om de zorg klaar te stomen, te ondersteunen en te verbeteren.”
Meer informatie over de Healthdot sensor is hier te vinden.