Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Nieuws

Een gezond voedingspatroon rond de feestdagen: zo doet u dat

Vrijdag 20 november 2020 – De decembermaand is dit jaar niet hetzelfde. Door de coronamaatregelen missen we misschien wel het belangrijkste aspect van de feestdagen: met zijn allen bij elkaar komen en genieten van elkaars gezelschap. Maar, verandert de afwezigheid van deze sociale prikkels ook onze eetgewoonten in december? Waarschijnlijk niet. Het is nog steeds een periode die in het teken staat van lekker, en vaak ongezond, eten. Hoe zorgt u nu voor een goede voedingsbalans rond de feestdagen?

Moeite met gewicht verliezen, maar komt u niet in aanmerking voor verzekerde zorg? Bekijk onze private-zorg behandelingen.

Wees niet te streng

Ons belangrijkste advies: wees niet te streng. December is nu eenmaal een maand waarin het lekkere eten in overvloed aanwezig is. Deze maand zult u links en rechts wat ongezonds meepakken. Als u zichzelf daar op voorhand op instelt, voorkomt u een hoop teleurstelling.

Kerst als uitzondering

Kerst bijvoorbeeld, dat beschouwen wij bij de Nederlandse Obesitas Kliniek echt als een uitzondering. Dan hoeft u écht niet 100% gezond te eten en drinken. Dat is natuurlijk ook heel moeilijk haalbaar. Wat ons betreft is het een onderdeel van het normale en gezonde voedingspatroon dat er op feestdagen anders gegeten wordt dan normaal. Maar, het is natuurlijk geen vrijbrief om te eten wat u wilt. Probeer ook in de decembermaand zo veel mogelijk een gebalanceerd dieet en voedingspatroon aan te houden.

Blijf voor balans zorgen

Houd in de decembermaand een regelmatig eetpatroon aan, met zes eetmomenten per dag. Sla geen maaltijden over, want daardoor krijgt u later op de dag vaak meer trek. Het gevolg: een ongezonde craving of eetbui.

Ga voor hartige hapjes tussendoor

Grote boosdoeners zijn koolhydraten en suikers. Ga dus liever voor een handje noten en het kaasplankje dan voor de kerstkransjes en het kerstbrood. De eiwitten en vetten verzadigen eerder. Ook kleine, hartige tussendoortjes kunt u gerust nemen: denk aan vleeswaren en bijvoorbeeld een lekkere frisse snoepgroente. We adviseren dan ook het stokbrood en kruidenboter, een veel geziene gast tijdens de feestdagen, altijd over te slaan. Deze combinatie zorgt dat u echt snel vol zit en verzadigd bent, en dan moet het diner nog beginnen.

Dineer verstandig

Wilt u graag een mooi stuk vlees op tafel zetten bij het kerstdiner? Kies dan voor mager vlees, zoals kipfilet (of kip uit de oven), biefstuk, varkenshaas of kalkoenfilet. Dit vlees bevat vaak veel eiwitten en een stuk minder vet. Een mooi en gezond alternatief voor vlees is natuurlijk vis. Hier kunt u een heerlijk vispakket van maken, met veel groentes. Een vis op de grill is ook erg lekker, zeker met de juiste kruiden.

Komen er sauzen op tafel? Pas daarmee op. Sauzen zijn vaak volvet. Kies dus bewust of maak zelf saus, zoals een kwarkdip of yoghurtsaus met knoflookkruiden. Dat is eigenlijk nog lekkerder dan uit een fles!

Berperk alcoholgebruik

De feestdagen gaan meestal niet zonder een glaasje alcohol voorbij. Hoe lekker dit ook kan zijn: probeer het echt te beperken. Kies bewust en beperk je intake. Wellicht kunt u het drankje verdunnen met water of ijs. Of heeft u wel eens een alcoholvrije cocktail overwogen? Dat is toch een bijzonder drankje bij een speciale gelegenheid.

Op visite en uw eetpatroon

Gaat u bij vrienden of familie langs? Ga dan niet met een honger- of trekgevoel op pad. U weet niet wat u geserveerd krijgt. Eet of drink desnoods thuis nog iets van te voren. Ook is het best een idee om een eigen gerecht mee te brengen. Denk dan aan een rijk gevulde salade met groente en een bron van eiwitten (ei, mozzarella light of kipfilet) met een magere dressing. Zo kunt u gewoon socializen, zonder u zorgen te maken over de voeding.

Bewegen tijdens de feestdagen

Beweging blijft natuurlijk een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Ook in de decembermaand. Misschien gaat u tijdens de feestdagen zelf niet naar de sportschool, maar deze dagen lenen zich uitstekend voor een mooie wandeling met familie. Ook kunt u thuis oefeningen doen, alleen of met het gezin. Maak er iets leuks van!

Onze tips op een rij

Het komt er dus op neer goed na te denken bij wat u eet. Soms moet u misschien iets plannen, zoals het maken van een eigen saus of een alcoholvrije cocktail. Hoe dan ook: u komt de decembermaand prima door zonder in een ongezond voedingspatroon te vervallen – en dan valt er nog genoeg te genieten.

Onze tips voor de decembermaand op een rij:

  • Houd een regelmatig eetpatroon aan met zes eetmomenten per dag.
  • Let op koolhydraten en suikers, ga liever voor het kaasplankje, vleeswaren of noten in kleine hoeveelheden, eventueel aangevuld met snoepgroente.
  • Sla stokbrood en kruidenboter altijd over.
  • Kies voor mager vlees of voor vis bij het diner.
  • Pas op met sauzen uit fles.
  • Let op met alcohol.
  • Op visite? Ga niet met een honger- of trek naar een sociale gelegenheid en breng indien mogelijk een eigen gerecht mee.

Dumping

Voor bariatrische patiënten heeft ongezonde voeding ook andere gevolgen: het kan lichaamsklachten veroorzaken. Patiënten met een gastric bypass bijvoorbeeld, kunnen na het eten van vet- of suikerrijke voeding een dumping krijgen. Voor deze groep mensen is het extra belangrijk tijdens de feestdagen niet te veel ongezond te eten.

Fijne feestdagen!

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


Klachten & Privacy · Cookie Policy · Cookie voorkeuren · ZorgMail · Downloads

English · Türkçe · عربى

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.2/0921