Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Nieuws

obesitas leidt tot ziekteverzuim


Dinsdag 28 september 2010 – Rotterdam, 28 september 2010 – Obese werknemers, met een body-mass index van meer dan 30, zijn vaker ziek dan mensen met een gezond lichaamsgewicht. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.


Obese werknemers, met een body-mass index van meer dan 30, zijn vaker ziek dan mensen met een gezond lichaamsgewicht. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam onder leiding van Alex Burdorf.

De onderzoekers bestudeerden data uit de periode 2005 tot 2009 van 10.624 werknemers van 49 bedrijven. De gemiddelde leeftijd was 43,8 jaar en zij hadden gemiddeld een BMI van 25,4.

De ziekmeldingen werden onderverdeeld in de categorieën 1-9 dagen, 10-24 dagen en 25 dagen of meer. De leefstijl naar fysieke activiteiten, fruit- en groente-inname, roken en alcoholconsumptie. De mensen die meer dan 30 minuten per dag bewegen, werden gezien als gemiddeld fysiek actief.

Obese werknemers melden zich jaarlijks ten opzichte van collega’s met een normaal gewicht 66 procent meer ziek voor een periode van 10 tot 24 dagen. En ten opzichte van hun gezonde collega’s melden zij zich 55 procent meer ziek voor een periode langer dan 25 dagen.

Obesitas en ongezonde leefstijlen worden steeds vaker in verband gebracht met verminderde arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim, hetgeen de werkgever geld kost. Al met al is er nog niet zo veel onderzoek bekend over de relatie tussen levensstijl en verminderde arbeidsproductiviteit. Wel was bekend dat obese werknemers zich vaker ziek melden.

De onderzoekers adviseren primaire leefstijlinterventies op de werkvloer. Ze schrijven meer dan 10 procent van de ziektemeldingen en verminderde arbeidsproductiviteit toe aan slechte leefgewoonten en obesitas.

Overigens bevindt Nederland zich in de onderste regionen op de ranglijst van obese inwoners. De OECD, de internationale organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, zette vorige week de cijfers op een rij van aantallen mensen met obesitas in veertig landen. Op deze lijst, die van minste naar meeste mensen met obesitas loopt, bungelen de Mexicanen onderaan; 30 procent heeft obesitas. De Nederlanders scoren met een negende plaats relatief goed; 12 procent kampt met obesitas. Japanners zijn het minst obees; 3 procent heeft ernstig overgewicht.

Bron: Medisch Contact

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


Klachten & Privacy · Cookie Policy · Cookie voorkeuren · ZorgMail · Downloads

English · Türkçe · عربى

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.2/0921