Nieuws

Aandacht en erkenning voor obesitas op European Obesity Day

 - 

Bewustzijn creëren en kennis over obesitas en daaraan gerelateerde ziekten vergroten. Dat is het doel van de European Obesity Day die op zaterdag 19 mei plaatsvindt. In heel Europa wordt stil gestaan bij deze chronische ziekte, die onder andere in Nederland toeneemt.

“Aandacht en erkenning is hard nodig” zegt Kobus Dijkhorst, CEO bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. “Obesitas is een steeds groter probleem in onze maatschappij. We signaleren dat er steeds meer aandacht en begrip komt voor obesitas en dat is een positieve ontwikkeling”.

Uit onderzoek dat deze week is verschenen, geeft 78% van de huisartsen in Nederland aan dat ze meer training zouden moeten krijgen over de oorzaken, gevolgen en behandeling van obesitas. Het onderzoek is in zeven Europese landen uitgevoerd door de grootste Europese organisatie voor onderzoek naar obesitas (EASO). Het onderzoek toont verder aan dat huisartsen zwaarlijvigheid beoordelen als vijfde in een lijst van ernstige gevaren voor de gezondheid. Echter, drie van de top vier – kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 – zijn gerelateerd aan obesitas.

European Obesity Day
De eerste Europese obesitas dag (EOD) vond plaats in mei 2010. Wat begon als een basiscampagne waarbij een kleine groep artsen en patiënten betrokken was, veranderde snel in een groot evenement met deelnemers en activiteiten in veel Europese landen. De European Obesity Day brengt mensen samen om het bewustzijn te vergroten en de kennis over obesitas en de vele andere ziekten waarop het effect heeft te vergroten.

Ruim 60% obesitaspatiënten ervaart overlast van overtollige huid na bariatrische ingreep

Tussen de 63 en 80% van de Nederlanders met morbide obesitas ondervindt ernstige overlast van overtollige huid na extreem gewichtsverlies als gevolg van een maagverkleining of -omleiding (bariatrische ingreep). Jaarlijks ondergaan ruim 10.000 Nederlanders met morbide obesitas een dergelijke behandeling. Het gaat waarschijnlijk om zo’n 6000 patiënten per jaar die een contourherstellende ingreep wensen om […]

Lees verder

De rol van de arts bij de multidisciplinaire aanpak van obesitas

Patiënten die in aanmerking komen voor behandeling van ernstig overgewicht kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). Wat is de rol van de arts rondom een bariatrische ingreep? Een interview met arts-assistent Dennis Makarawung, sinds november 2017 werkzaam bij de NOK. De Jonge Apotheker

Lees verder