Nieuws

Aandacht en erkenning voor obesitas op European Obesity Day

 - 

Bewustzijn creëren en kennis over obesitas en daaraan gerelateerde ziekten vergroten. Dat is het doel van de European Obesity Day die op zaterdag 19 mei plaatsvindt. In heel Europa wordt stil gestaan bij deze chronische ziekte, die onder andere in Nederland toeneemt.

“Aandacht en erkenning is hard nodig” zegt Kobus Dijkhorst, CEO bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. “Obesitas is een steeds groter probleem in onze maatschappij. We signaleren dat er steeds meer aandacht en begrip komt voor obesitas en dat is een positieve ontwikkeling”.

Uit onderzoek dat deze week is verschenen, geeft 78% van de huisartsen in Nederland aan dat ze meer training zouden moeten krijgen over de oorzaken, gevolgen en behandeling van obesitas. Het onderzoek is in zeven Europese landen uitgevoerd door de grootste Europese organisatie voor onderzoek naar obesitas (EASO). Het onderzoek toont verder aan dat huisartsen zwaarlijvigheid beoordelen als vijfde in een lijst van ernstige gevaren voor de gezondheid. Echter, drie van de top vier – kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 – zijn gerelateerd aan obesitas.

European Obesity Day
De eerste Europese obesitas dag (EOD) vond plaats in mei 2010. Wat begon als een basiscampagne waarbij een kleine groep artsen en patiënten betrokken was, veranderde snel in een groot evenement met deelnemers en activiteiten in veel Europese landen. De European Obesity Day brengt mensen samen om het bewustzijn te vergroten en de kennis over obesitas en de vele andere ziekten waarop het effect heeft te vergroten.

Janna Buitenhuis schaatst weer na behandelingstraject NOK

Na een behandeltraject van een jaar bij de Nederlandse Obesitas Kliniek – met operatie vanwege morbide obesitas – is Janna enorm blij dat ze weer volop aan alle gezinsactiviteiten mee kan doen. “Vanwege mijn overgewicht heb ik veel in moeten leveren, terwijl ik nog maar 37 jaar ben. Maar door een grote gewichtsafname heb ik […]

Lees verder

Wetenschappelijk onderzoek Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) gepubliceerd

De  Nederlandse Obesitas Kliniek maakt sinds de oprichting gebruik van verschillende vragenlijsten om de vooruitgang van patiënten te monitoren. Vragenlijsten waarmee de kwaliteit van leven wordt gemeten zijn hier ook onderdeel van. Een aantal jaar geleden is besloten deze vragenlijsten ook in het kader van wetenschappelijk onderzoek te analyseren. Daarvoor is een arts-onderzoeker aangenomen. Het […]

Lees verder