Ervaringsverhaal

“Vroeger was ik een hele dikke man, nu ben ik een normale man”

Brian na de operatieBrian na de operatie
Brian na de operatie

Zoals veel mensen ken ik alle diëten en hebben ze ook bij mij allemaal niet gewerkt. Poedertjes, sapjes, noem het op en ik heb het geprobeerd, zonder effect te zien. Daarnaast had ik last van het bekende jojo-effect, waardoor diëten dus eigenlijk een averechts effect hadden.

Heupdysplasie

Als achtjarige heb ik een heupdysplasie ondergaan. De heupkom is in dat geval te ondiep waardoor er al op zeer jonge leeftijd slijtage kan ontstaan. Daarom heb ik al sinds mijn 8e een kunstheup. Dit betekende dat ik niet mocht voetballen of tennissen, eigenlijk bijna niet één sport mocht beoefenen, alleen zwemmen of fietsen. Daardoor heb ik mijn hele leven weinig gesport. Als je dat combineert met (te)veel eten kom je vanzelf op een punt waarop je een beslissing moet maken om voor een gastric bypass te kiezen. Ik was op dat moment 126 kg.

Nuchtere Zeeuw

Het voortraject ging erg soepel. Alles is goed en snel in kaart gebracht; ik was morbide obees. Dit was voor iedereen een logische en duidelijke diagnose. Het hele voortraject duurde slechts anderhalve maand, toen ben ik geopereerd. Dat ging dus redelijk vlotjes. Bang voor de operatie was ik totaal niet, wat dat betreft zou je me een nuchtere Zeeuw kunnen noemen. Behalve een klein wondje dat iets langer lekte dan de bedoeling was heb ik geen onprettige bijeffecten gehad.

Hapje voor hapje

De weken na de operatie waren wel erg wennen. Ten eerste omdat ik nu volgens een bepaald patroon moest eten, een structuur moest aanhouden die ik nooit eerder gekend had. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je een stuk minder kan eten. Je tast in die periode echt af hoeveel je lichaam kan hebben, hapje voor hapje en zeker niet te snel. Ik heb qua voeding wel mazzel gehad. De meeste producten kan ik nog gewoon eten.

Sporten

Sporten probeer ik weer op te pakken, ik ga gemiddeld twee keer per week naar de sportschool en probeer dan een beetje cardio en een klein beetje

Brian voor de operatieBrian voor de operatie
Brian voor de operatie

krachttraining te doen. Ik mag nog steeds niet heel veel andere sporten doen, dus het blijft voor mij echt beperkt tot de gym. Elke keer dat ik gesport heb voelt het goed, maar ik heb er nog steeds geen lol in. Die drive heb ik dan op de één of andere manier toch niet. Alles bij elkaar sport ik zeker meer dan voor de operatie, maar ik sla het ook nog wel eens over.

In totaal ben ik van 126 kg naar 93,5 kg gegaan. Ik wil er eigenlijk nog meer vanaf. Voor iemand met mijn lengte is 80 kg denk ik ideaal. De laatste vier maanden blijft het echter stabiel, omdat ik merk dat ik weer grotere porties kan eten en dat ook doe. Ik kom dus niet aan, maar ik wil wel nog die laatste push naar de 80 kg maken. Uiteindelijk is de gastric bypass een schitterend hulpmiddel, maar moet je het toch zelf doen.

Mijn fysieke gesteldheid is enorm verbeterd. Ik was eerder gewoon een hele dikke man, nu ben ik een normale man. Ik heb niet per se meer zelfvertrouwen gekregen, dat had ik vroeger eigenlijk ook al. Het zit bij mij gewoon meer in het gewichtsverlies, waar ik heel blij mee ben!

Brian Wiskerke werd behandeld in Terneuzen

Na de constatering van een heftige aandoening besloot Dirk Hoogers het roer om te gooien

In augustus 2010 werd ik geconfronteerd met een auto-immuunziekte met onbekende oorzaak waartegen geen werkzaam medicijn is. Om zelf een verbetering van de kwaliteit van leven te vinden, heb ik een gastric bypass traject doorlopen bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Ik ben geboren in 1956 en heb vanaf mijn eerste jaar overgewicht gehad. Tot midden […]

Lees verder
Rob_Rengers_Na_4_LR1-e1585576123693.jpgRob_Rengers_Na_4_LR1-e1585576123693.jpg

“Ik kan sinds jaren weer mijn benen over elkaar slaan”

Mijn gastric sleeve operatie was een piece of cake. Ik kan nog alles eten, maar dan wel in kleine porties natuurlijk. Dumpings krijg je niet met een sleeve. Mijn smaak is wel veranderd. Ik was verslaafd aan Cola Light, maar dat lust ik niet meer. Eten in het algemeen interesseert me niet meer zo sinds […]

Lees verder