Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

‘Opa is de helft geworden van wat ‘ie eerst was’

Figuur 1: Peer van den BergFiguur 1: Peer van den Berg

Figuur 1: Peer van den Berg

In mijn zwaarste periode woog ik 160 kilo, dat was in 2008. Nu weeg ik 80 kilo, ik ben in totaal 87 kilo afgevallen. Ik heb zeker vijf, zes jaar lang ernstig overgewicht gehad. Ik had onder andere slaapapneu, hoge bloeddruk, suiker, last van mijn gewrichten. Ik werkte 19, 20 uur per dag in de export en sloeg nachten over. Ik at nooit op geregelde tijden. Mijn slaapapneu was zo erg dat ik op de terugweg van mijn werk de auto halverwege langs de kant van de weg moest zetten om te rusten.

Ik ben een levensgenieter en daardoor ben ik dik geworden. Op een dag heb ik tegen mezelf gezegd: nu ben ik daar klaar mee, ik wil niet 60 maar 100 worden. En genieten van de kinderen en kleinkinderen. Na oudjaar heb ik tegen mezelf gezegd: dit wil ik niet meer. Toen zat ik in een stoel en toen kon ik m’n eigen veters niet meer dichtkrijgen. Toen dacht ik, is dit het nou? Nee, hier wil ik vanaf. Ik ben toen naar de huisarts gegaan, en ik heb voor mezelf toen één ding beslist: ik wil iets gaan doen wat definitief is, wat niet omkeerbaar is.

Door de behandeling bij de NOK ben ik bijna alle kwalen kwijtgeraakt. Suikerziekte, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, cholesterol. Ik merkte al snel dat ik mijn slaapmasker aan de kant kon leggen. Ik kreeg weer bewegingsvrijheid in bed. Ik kon eerst alleen op een stoel zitten en de kleinkinderen op schoot pakken; nu ga ik met ze voetballen en rennen. Ik kan nu deelnemen in hun leven, dat is prachtig. Ze zeggen: ‘opa is de helft geworden van wat ‘ie eerst was’.

Ik had zelf ook van alles geprobeerd, tot pillen aan toe, maar dan krijg je het jojo-effect. Tien eraf, twaalf erbij. Twaalf eraf, veertien erbij. Dat lukte me niet. Ik was te zwak en te beïnvloedbaar om het vol te houden. Ik had een goede houvast nodig, en dat werd de Nederlandse Obesitas Kliniek. Door hen heb ik een totaal andere kijk op het leven gekregen. Voor mij heeft het gigantisch veel opgeleverd, in elk opzicht. Kwaliteit van leven, maar ook respect van andere mensen dat je zoveel afgevallen bent, complimenten. De Nederlandse Obesitas Kliniek heeft mij gewoon een compleet nieuw leven gegeven.

De operatie stelde voor mij niks voor, ik heb geen pijn gehad, ik weet dat het niet bij iedereen zo makkelijk gaat, maar bij mij ging het vrijwel vanzelf. En mijn lichaam gaf aan wat ik wel of niet kon eten.

Ik kijk nu heel positief tegen het leven aan. Dingen waarvan ik vroeger niet durfde te dromen, die onderneem ik nu gewoon. Vroeger keek ik naar vakanties waar ik veel kon liggen en niet teveel hoefde te bewegen, en nu maak ik er een doe-vakantie van. Eerder moest mijn slaapmasker mee en een berg extra kleding. Ik hoef nu nergens meer over na te denken als ik ergens naartoe ga. Heerlijk!

Peer van den Berg

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611