Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

Na de constatering van een heftige aandoening besloot Dirk Hoogers het roer om te gooien

In augustus 2010 werd ik geconfronteerd met een auto-immuunziekte met onbekende oorzaak waartegen geen werkzaam medicijn is. Om zelf een verbetering van de kwaliteit van leven te vinden, heb ik een gastric bypass traject doorlopen bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Ik ben geboren in 1956 en heb vanaf mijn eerste jaar overgewicht gehad. Tot midden 2010 heb ik nooit aanleiding gehad me intensief bezig te houden met het teveel aan gewicht. Ik kon immers alles doen wat ik wilde. Tijdens mijn jeugd kregen pesters op school al snel een klap die ze ervan weerhield dit langer voort te zetten. Niet veel later werd deze klap gelukkig vervangen door negeren of gewoon ‘ humor’.
Omdat ik uit een groot gezin kom van 12 broers en zusters, waarvan meer dan de helft te zwaar is, vond ik het overgewicht ook heel normaal (BMI was toen nog niet uitgevonden).

In maart 2010 waren er nog steeds geen gezondheidsproblemen geconstateerd tijdens de jaarlijkse medische check-up. Hierbij werd ook specifiek gelet op de problemen die kunnen ontstaan bij overgewicht. Ik had geen last van hartproblemen, geen last van suikerziekte en ik had een prima longfunctie.
In augustus 2010 werd ik echter geconfronteerd met de aandoening sarcoïdosis: een auto-immuunziekte met onbekende oorzaak waartegen geen werkzaam medicijn is. Hierdoor werd mijn energieniveau sterk omlaag gebracht en werden binnen twee weken longproblemen, hartproblemen en diabetes type 2 vastgesteld. Elk van deze aandoeningen gaf een sterk verlaagd energieniveau. Het longprobleem was na 9 maanden gereduceerd. De diabetes werd echter erger en ook het hartprobleem kon niet worden opgelost.

Om zelf een verbetering van de kwaliteit van leven te vinden, ben ik het traject van een bariatrische operatie ingeslagen. Door een verwijzing van de diëtiste via de huisarts kwam ik bij de Nederlandse Obesitas Kliniek in Hilversum terecht. In eerste instantie wilde ik eigenlijk een Gastric Sleeve. Echter, na de beoordeling door de diverse specialismen (arts, psycholoog, bewegingsdeskundige en diëtist), werd mij een Gastric Bypass aangeraden. Omdat deze operatie tot betere resultaten zou leiden. De diabetes mellitus zou verbeteren en ik zou een hogere gewichtsreductie krijgen als gevolg van de operatie in combinatie met een veranderende leefstijl.

In het traject naar de operatie toe kwam ik in een aangename groep van 10 personen met een diversiteit aan karakters. Wel allemaal met hetzelfde doel: voorbereiden op de operatie en het veranderen van de levensstijl voor een gezondere toekomst.
In zeven sessies voor de operatie tot anderhalf jaar na de operatie worden om de 3 weken middagsessies gehouden. Hierbij wordt je begeleid en geholpen om je leefwijze, eetgewoonten en bewegingsactiviteit te verbeteren. Tevens wordt een en ander besproken met de psycholoog, diëtist en bewegingsdeskundige.
Nu, 1 jaar na de operatie, ben ik meer dan 50 kilo gewicht kwijt, dit is 1/3 van mijn oorspronkelijke gewicht (oftewel het gewicht van een jonge tiener). Ook ben ik geen diabetes type 2 patiënt meer en mijn suikerwaarden zijn zonder medicatie geheel normaal. Helaas is mijn energie niveau nog steeds belabberd dit komt onder andere door mijn hartproblemen.

Toch ben ik uitermate tevreden over het traject. Zonder de hulp en kennis van de Nederlandse Obesitas Kliniek zou ik er een heel stuk minder goed aan toe zijn.
Met een groot aantal van de lotgenotengroep heb ik ook buiten de sessies van de kliniek contact. Onder andere heb ik een maand voor het eerste kerstfeest na de operatie de “Gastric Live&Cooking” georganiseerd in samenwerking met een bevriend cateraar. Dit om onze groep plezier te geven in “lekker eten” op een manier die ook goed is voor ons als geopereerden Gastric Sleeve/Bypass –ers.
Eten was immers voor velen een vijand geworden, maar die avond werd het weer een gezonde vriend.
Daarnaast maken we gezamenlijk wandelingen, gewoon voor de gezelligheid en voor het uitwisselen van ideeën, weetjes en lekkere maar vaak wel gezonde recepten. Soms is het ook nodig een lotgenoot te steunen die in de put zit.
Door het hele traject heb ik er een aantal vrienden en vriendinnen bij gekregen die medebepalend zijn voor mijn kwaliteit van leven.

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611