Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

“Ik ben zelfverzekerder geworden”

Figuur 1: Mirjam voor de operatieFiguur 1: Mirjam voor de operatie

Figuur 1: Mirjam voor de operatie

Nog steeds loop ik een jaar na mijn sleeve-operatie met ingehouden adem tussen de stoeltjes door. En soms haal ik kleding uit de was en dan denk ik: is dit echt van mij? Ik was zo klaar met dik zijn en de dieetstrijd. Lang heb ik geworsteld met de beslissing om me te laten opereren. Ik vond het altijd een zwaktebod. Nu ben ik zo blij met de beslissing.

Mijn traject is echter niet geheel probleemloos verlopen. Een stuk van mijn weggehaalde maag, werd op kweek gezet. “Niets om je zorgen over te maken”, werd er gezegd. Ik moest een scan laten maken en mijn bloed en ontlasting inleveren voor onderzoek. Daarna kreeg ik de diagnose: maagkanker! Het goede nieuws: het stuk overgebleven maag in mijn lichaam was schoon. Ik had dus kanker en werd tegelijkertijd schoon verklaard. Psychisch was het voor mij een klap. Hier heb ik psychologische hulp bij gezocht.

Nieuwe baan

Na mijn operatie begon ik ook nog eens met een nieuwe baan. In de sollicitatie was ik open over mijn aanstaande traject en ik kreeg hun volste vertrouwen. Na mijn operatie had ik echter geen energie en die diagnose werd een grote psychische worsteling. Geen goede start voor mijn nieuwe baan. Ik vond het bijzonder vervelend om te zeggen dat ik het niet waar kon maken en ben gestopt om eerst aan mezelf te werken. Toen ik weer beter in mijn vel zat, ben ik gaan solliciteren, maar dat ging moeizaam. Om toch bezig te zijn, deed ik vrijwilligerswerk en gelukkig heb ik sinds een week weer een leuke baan.

Figuur 2: Mirjam na de operatieFiguur 2: Mirjam na de operatie

Figuur 2: Mirjam na de operatie

Meer rust

Als ik terugkijk, zie ik dat het eten een manier van wegstoppen was. Als ik gelukkig was ging ik het vieren met eten en als ik ongelukkig was ging ik slecht eten en wilde ik ook niet meer bewegen. Nu, na de operatie, werd ik gedwongen om bewuste keuzes te maken. Mijn huidige werkgever weet niets van mijn operatie. Niet dat ik het spannend vind om het te vertellen, maar ik ben niet alleen ‘de voormalig dikke Mirjam met een sleeve’. Je ziet ze soms wel denken als ik mijn kleine hoeveelheden eten op tafel zet. Als er iemand naar vraagt, geef ik gewoon antwoord, hoor. Het mooiste wat de operatie me heeft gebracht, is mijn zelfbeeld. Wie ik van binnen ben, past nu beter hoe ik er van buiten uit zie. Mijn zelfverzekerdheid is toegenomen. Ik heb veel meer rust. Ik hoef niet meer spastisch te doen om er beter uit te zien.

Mirjam

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611