Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

Marlies Herben (59) uit Brunssum kreeg in de zomer van 2009 een maagband

Het leven is een stuk leuker geworden!

Marlies Herben (59) uit Brunssum kreeg in de zomer van 2009 een maagband. Sindsdien is ze vijfenveertig kilo kwijt en is haar leven, zoals ze zelf zegt, een stuk leuker. Tegen mensen met fors overgewicht zou ze dan ook zeggen: “Ga ervoor, maar je moet er wel keihard voor werken en er honderd procent voor willen gaan.”

Marlies voert, zo lang ze zich kan herinneren, een keiharde strijd tegen de kilo’s. Op zesjarige leeftijd weegt ze al veertig kilo. In de jaren die volgen, maakt ze kennis met ontelbare dieëten, maar het leidt telkens tot niks. “Ik viel tien kilo af, maar er kwamen ook snel weer 15 bij. Dat kwam niet doordat ik te veel at. Alles wat ik nam, bleef gewoon plakken.”

Een aantal jaren geleden bereikt haar gewicht 135 kilo. Door het overgewicht in combinatie met reuma heeft ze veel last van haar knieën. Trappen lopen moetheel voorzichtig. Ravotten met haar kleinkinderen gaat niet en een duik in het zwembad laat ze uit schaamte aan zich voorbij gaan. “Ik stond onzeker in het leven. Als ik bij de kassa te weinig geld terug kreeg, zei ik liever niks. Doordat ik zo dik was, wilde ik gewoon zo min mogelijk opvallen.”

De orthopeed verwijst Marlies voor een maagband door naar de poli Bariatrische Chirurgie van Atrium MC. Voordat er wordt geopereerd doorloopt ze daar een traject van psychologische tests en lichamelijke onderzoeken. Tussen intake en de operatie zat uiteindelijk zo’n anderhalf jaar. “Toen ik na de operatie wakker werd, at ik een hapje vla. Eenmaal thuis een half beschuitje. Ik had geen honger en zat eigenlijk gelijk vol.’’

Na het plaatsen van de maagband, verliest Marlies in snel tempo kilo’s. Op het moment dat ze een jaar lang op gewicht is, volgt een buikwandcorrectie om overtollige huid weg te halen. Een zware operatie waar ze zes weken van moet herstellen. “De periode na de ingreep is zwaar, maar met het resultaat voor ogen, is dat het allemaal waard. Mensen denken vaak dat je de makkelijke weg neemt als je voor een maagband kiest. Dat is echt niet zo.” Marlies eet na de ingreep eigenlijk alles, maar van alles wel heel weinig. Ze heeft bovendien anders leren eten. Zo wist de Brunssumse al snel dat eten en drinken samen niet gaat. “Als ik eet moet ik even een half uurtje wachten met drinken. Anders gaat het eten te snel door de slokdarm. Verder moet ik goed kauwen.’’ Marlies voelt zich lichamelijk goed. Zo is de pijn in haar knieën een stuk minder en staat ze door het verliezen van alle kilo’s steviger in haar schoenen. “Ik ben een stuk vrijer geworden. In het restaurant bestel ik zonder gêne een kindermenu.

Ook ga ik nu zonder problemen naar de sauna. Wat anderen van me vinden, boeit me nu niks meer. Ik had veel eerder om een maagband moeten vragen. Dat had me veel leuke dingen opgeleverd.’’

NOK Zuid
Sinds juli 2013 is de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) Zuid gevestigd in Atrium Brunssum. NOK en Atrium MC werken samen op het gebied van de behandeling van obesitas (zwaarlijvigheid). Speciaal voor de bariatrische ingrepen en het voor- en natraject ervan, is in Brunssum een complete afdeling ingericht.

Met name de chirurgen Jan Willem Greve en Berry Meesters doen de bariatrische ingrepen. De operaties vinden zowel in Brunssum als in Heerlen plaats. Nederlandse Obesitas Kliniek T. (088) 8832444 of Atrium MC T. (045) 5766599

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611