Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

“Ik word niet meer nagekeken op straat”

Figuur 1: Richard voor de operatieFiguur 1: Richard voor de operatie

Figuur 1: Richard voor de operatie

Richard: “Ik ben mijn hele leven al te zwaar. Het is een combinatie van aanleg en leefstijl. De hele familie heeft overgewicht. We houden van veel en lekker eten. Het is er van jongs af aan ingesleten, dat is zo moeilijk te doorbreken.” Tót 2019. Als hij zo door gaat komt zijn gezondheid snel in gevaar. ,,Ik had inmiddels diabetes en zou insuline moeten gaan spuiten. Ik heb een vreselijke hekel aan naalden.” Op de verjaardag van een vriend valt het besluit. ,,Ik vroeg naar zijn schoonzus. ’Komt Bianca niet? ’Jawel’, zei hij, ’ze staat daar’. Ik herkende haar niet na een maagverkleining.”

Gemotiveerd

Hij meldt zich aan bij de Nederlandse Obesitas Kliniek in Beverwijk. Het begin van een intensief traject waarbij artsen en psychologen onderzoeken of hij lichamelijk en mentaal sterk genoeg is voor de zware ingreep, met risico op complicaties. ,,Ik zag mezelf zo niet oud worden en je moet er alles aan doen om er zolang mogelijk voor die kids te zijn.” Hij gaat onder het mes. ,,Ik ben hypochondrisch aangelegd, maar de operatie viel erg mee.” Tot op het bot is hij gemotiveerd om sterk en fit te worden.

In de coronatijd vervalt de groepsbegeleiding en krijgt hij online hulp van de Obesitas Kliniek. Onder de honderd kilo komen is ’een magisch moment’. ,,Ik moest bijna janken.” Hetzelfde als hij voor het eerst in een ’normale winkel’ kan shoppen. ,,Meteen vier shirts gekocht. Ik word wat ijdeler.” Een nieuwe foto op Facebook levert hem 300 likes en 100 reacties op. ,,Wat zie je er goed uit!”

Lekker makkelijk

Figuur 2: Richard na de operatieFiguur 2: Richard na de operatie

Figuur 2: Richard na de operatie

Lekker makkelijk, afslanken door maagverkleining. “Dat is dus echt een misverstand: het is geen ’quick fix’. Er komt heel veel bij kijken. Sommigen zijn drie jaar na hun operatie terug op hun oude gewicht, omdat ze hun leefstijl niet aanpassen. Ik word vijf jaar begeleid.”
Levenslang moet hij veel bewegen en kleine beetjes eten. Hij moet het zelf doen. „Je moet echt een omslag maken.”Bang dat het mislukt? ,,Ik wil nooit meer terug naar 100 of 130 kilo. Nu weet ik pas wat ik al die jaren heb gemist.” Wekelijks vliegt er bijna een kilo af. ,,Ik zit in de honeymoonfase. Na het eerste jaar kom je meestal wat aan en daarna is het stabiliseren. Dan moet je opletten. Ik heb nu een klein maagje, maar als ik die elke dag vul met appeltaart kom ik echt wel aan.”

Loshangend vel

,,Het enige nadeel van de maagverkleining is loshangend vel.” Dat wil hij operatief laten verwijderen. Stukje bij beetje is hij ’zichzelf opnieuw aan het uitvinden’. Zelfs het ringbaardje moet er aan geloven. ,,Die moest mijn onderkin verbergen.” Spijt is er geen seconde. „Ik voel me veel fitter, gezonder, energieker. Ik speel met de kinderen. Doe thuis veel meer. Zonder morren en gedoe. Ik gebruik geen diabetesmedicijnen meer. Mijn slaapapneu is weg en ik snurk minder.” Ook zijn seksleven krijgt een boost. Stralend: ,,Mijn vriendin weet niet wat haar overkomt!” Zijn zelfvertrouwen groeit. „Ik word niet niet meer nagekeken op straat”.

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


Klachten & Privacy · Cookie Policy · Cookie voorkeuren · ZorgMail · Downloads

English · Türkçe · عربى

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.2/0921