Ervaringsverhaal

“Ik word niet meer nagekeken op straat”

Richard voor de operatieRichard voor de operatie
Richard voor de operatie

Richard: “Ik ben mijn hele leven al te zwaar. Het is een combinatie van aanleg en leefstijl. De hele familie heeft overgewicht. We houden van veel en lekker eten. Het is er van jongs af aan ingesleten, dat is zo moeilijk te doorbreken.” Tót 2019. Als hij zo door gaat komt zijn gezondheid snel in gevaar. ,,Ik had inmiddels diabetes en zou insuline moeten gaan spuiten. Ik heb een vreselijke hekel aan naalden.” Op de verjaardag van een vriend valt het besluit. ,,Ik vroeg naar zijn schoonzus. ’Komt Bianca niet? ’Jawel’, zei hij, ’ze staat daar’. Ik herkende haar niet na een maagverkleining.”

Gemotiveerd

Hij meldt zich aan bij de Nederlandse Obesitas Kliniek in Beverwijk. Het begin van een intensief traject waarbij artsen en psychologen onderzoeken of hij lichamelijk en mentaal sterk genoeg is voor de zware ingreep, met risico op complicaties. ,,Ik zag mezelf zo niet oud worden en je moet er alles aan doen om er zolang mogelijk voor die kids te zijn.” Hij gaat onder het mes. ,,Ik ben hypochondrisch aangelegd, maar de operatie viel erg mee.” Tot op het bot is hij gemotiveerd om sterk en fit te worden.

In de coronatijd vervalt de groepsbegeleiding en krijgt hij online hulp van de Obesitas Kliniek. Onder de honderd kilo komen is ’een magisch moment’. ,,Ik moest bijna janken.” Hetzelfde als hij voor het eerst in een ’normale winkel’ kan shoppen. ,,Meteen vier shirts gekocht. Ik word wat ijdeler.” Een nieuwe foto op Facebook levert hem 300 likes en 100 reacties op. ,,Wat zie je er goed uit!”

Lekker makkelijk

Richard na de operatieRichard na de operatie
Richard na de operatie

Lekker makkelijk, afslanken door maagverkleining. “Dat is dus echt een misverstand: het is geen ’quick fix’. Er komt heel veel bij
kijken. Sommigen zijn drie jaar na hun operatie terug op hun oude gewicht, omdat ze hun leefstijl niet aanpassen. Ik word vijf jaar begeleid.”
Levenslang moet hij veel bewegen en kleine beetjes eten. Hij moet het zelf doen. „Je moet echt een omslag maken.”Bang dat het mislukt? ,,Ik wil nooit meer terug naar 100 of 130 kilo. Nu weet ik pas wat ik al die jaren heb gemist.” Wekelijks vliegt er bijna een kilo af. ,,Ik zit in de honeymoonfase. Na het eerste jaar kom je meestal wat aan en daarna is het stabiliseren. Dan moet je opletten. Ik heb nu een klein maagje, maar als ik die elke dag vul met appeltaart kom ik echt wel aan.”

Loshangend vel

,,Het enige nadeel van de maagverkleining is loshangend vel.” Dat wil hij operatief laten verwijderen. Stukje bij beetje is hij ’zichzelf
opnieuw aan het uitvinden’. Zelfs het ringbaardje moet er aan geloven. ,,Die moest mijn onderkin verbergen.” Spijt is er geen seconde. „Ik voel me veel fitter, gezonder, energieker. Ik speel met de kinderen. Doe thuis veel meer. Zonder morren en gedoe. Ik gebruik geen diabetesmedicijnen meer. Mijn slaapapneu is weg en ik snurk minder.” Ook zijn seksleven krijgt een boost. Stralend: ,,Mijn vriendin weet niet wat haar overkomt!” Zijn zelfvertrouwen groeit. „Ik word niet niet meer nagekeken op straat”.

Bron: Noord Hollands Dagblad

judith_gras_vuijk-191216-7017_keuze_11.jpgjudith_gras_vuijk-191216-7017_keuze_11.jpg

‘Dankzij mijn maagverkleining kan ik af en toe weer lopen’

Meer dan vijftig kilo is Judith Vuijk (42) uit Houten afgevallen dankzij haar maagverkleining, die ze onderging in het St. Antonius Obesitascentrum. Maar nog belangrijker: door dat gewichtsverlies kan ze haar rolstoel weer met enige regelmaat laten staan en is de pijn die haar lichaam jaren teisterde helemaal verdwenen. Judith is geboren met een spina […]

Lees verder
Rob_Rengers_Na_4_LR1-e1585576123693.jpgRob_Rengers_Na_4_LR1-e1585576123693.jpg

“Ik kan sinds jaren weer mijn benen over elkaar slaan”

Mijn gastric sleeve operatie was een piece of cake. Ik kan nog alles eten, maar dan wel in kleine porties natuurlijk. Dumpings krijg je niet met een sleeve. Mijn smaak is wel veranderd. Ik was verslaafd aan Cola Light, maar dat lust ik niet meer. Eten in het algemeen interesseert me niet meer zo sinds […]

Lees verder