Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

Ik heb weer leren zwemmen

‘Toen ik nog 135 kilo woog, voelde ik mij vrij ongelukkig. Ik voelde me te zwaar, ik voelde me in elke ruimte te veel en ik wilde heel graag afvallen. Twee jaar geleden heb ik een gastric sleeve gehad en ik viel in het eerste jaar 50 kilo af, daarna stabiliseerde mijn gewicht en ben ik zelfs een paar kilo aangekomen.

Figuur 1: AnneFiguur 1: Anne

Figuur 1: Anne

En dan komt er dus een nieuwe uitdaging. Hoe ga je dat vasthouden? Dat is waar iedereen het ook altijd voor zo’n operatie over heeft, de kans dat je weer aankomt. Ik voel me hartstikke goed, dus aankomen wil ik niet. Ik zit nu, twee jaar na de operatie, in een nieuwe fase, het afvallen gaat niet meer vanzelf. Aan de ene kant is het jammer, want het was gewoon makkelijker als het vanzelf gaat. Aan de andere kant is het juist tof dat ik nu zelf de touwtjes in handen heb. Natuurlijk is het heel fijn als de kilo’s er ‘makkelijk’ afgaan, maar het doet ook iets met je energieniveau, met haaruitval, met wat je kunt eten bij familie aangelegenheden.

Dus ik heb wat dat betreft weer wat meer eigen regie in mijn leven.En dat wordt van tevoren gezegd, het is een hulpmiddel, het is geen oplossing. En ik noem het eigenlijk altijd alsof je zwembandjes krijgt. Als je veel overgewicht hebt en het afvallen lukt niet, dat voelt voor mij een beetje als verdrinken. Alsof je niet kunt zwemmen, maar wel in een heel groot zwembad bent gevallen. En op het moment dat je kiest voor dit traject bij de NOK, krijg je zwembandjes en krijg je zwemles en kun je even met je hoofd boven water blijven. Voor mij zijn de zwembandjes nu net afgegaan. En dan moet je het zelf doen.

Ik heb veel gehad aan de begeleiding bij de NOK. Vooral in het voortraject over hoe eten werkt, waarom mensen vaak eetbuien hebben, hoeveel je eigenlijk nodig hebt van iets. Welke voedingskeuzes mij vullen en welke mij voeden. Die kennis heeft mij veel geholpen en daar borduur ik nu eigenlijk nog op voort.

Figuur 2: AnneFiguur 2: Anne

Figuur 2: Anne

Maar als ik wil kan ik vandaag nog bellen en zit ik van de week nog bij de NOK voor advies. Dat is een fijn idee. Voor mijn gevoel heb ik de balans in voeding gevonden. Natuurlijk heb ik ook weleens wat ‘slechtere’ dagen, maar daar raak ik niet meer van in paniek. Ik zie de toekomst wel goed in, ook al voel ik soms angst om weer aan te komen, ik weet dat ik genoeg kennis heb gekregen van de NOK om weer terug te komen bij mijn basis. Mijn zwembandjes kunnen af, ik kan nu zwemmen.’

 

 

 

Video

In deze video vertelt Anne hoe het nu met haar gaat.

Ziet u geen video? Klik hier om op Youtube te bekijken

 

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611