Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

Ik heb een heel mens uitgedaan

Op mijn zwaarst woog ik 146 kilo en ik zeg dat nu hardop, maar dat is voor het eerst. Ik denk dat er maar vijf mensen in mijn leven zijn die weten wat ik gewogen heb.

 

Figuur 1: Marlinda voor de operatie Figuur 1: Marlinda voor de operatie

Figuur 1: Marlinda voor de operatie

Ondanks mijn overgewicht, voelde ik me vaak redelijk fit. Maar toen ik Covid kreeg en Pfeiffer was al mijn energie weg en kwam het ook niet meer terug. Dat was voor mij een belangrijke reden om dit traject te gaan starten.Ik dacht altijd, dat ik alles gewoon deed. Maar nu besef ik, dat ik wel degelijk dingen aan het vermijden was. Zo ging ik al heel lang niet meer op de fiets naar mijn werk, nam ik vaak de lift en shoppen deed ik zelden. Ik ben heel lang, dus ik kon echt niet slagen in een gewone winkel. Ik kocht alles online, dus in een kledingwinkel kwam ik niet meer.

Verstopt
Via mijn huisarts werd ik doorverwezen naar de NOK. Na een kennismakingsgesprek ging het eigenlijk heel snel. Toen dacht ik ineens: “Wil ik dit wel?” Dat kwam meer omdat ik bang was voor de operatie, maar ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. Ik ben nu twee jaar verder en er is 65 kilo vanaf. Ik heb mijn leven weer terug. Ik heb energie om dingen te ondernemen, zowel in mijn werk als privé. Ik kan dansen, eten, uitgaan, daar zit eigenlijk nu geen rem meer op. Ik heb gewoon een heel mens uitgedaan. Daardoor heb ik het gevoel dat de ware ‘ik’ weer naar voren kan komen. Ik heb me achteraf gezien toch wel verstopt al die jaren, verstopt in mezelf.

Het afvallen is meer dan alleen de kilo’s. Daarbij moet ik wel bekennen dat het afvallen mij redelijk goed en makkelijk is afgegaan. Dus ik ben vrij snel gaan bewegen en sporten en de kilo’s zijn er makkelijk afgevlogen. Ik heb geen problemen gehad met eten. Ik kan alles eten, maar dan in kleine porties.

Persoonlijk vind ik de verandering in je hormonen wel heftig. Ik ben nu 48 jaar, dus ik heb een bepaalde leeftijd waar ook veel hormonale veranderingen gaan beginnen. En ik denk dat die hele operatie daar ook wel een soort versnelling aan gegeven heeft. Ze zeggen dat je hormonen ook in je vet zitten. En als je daarin verandert, verandert je hormoonhuishouding ook. Dus ik merk vooral psychisch dat er heel veel veranderd is. Zo hoor ik ook van mensen dat ik veranderd ben als persoon, niet altijd positief. Dat vind ik best lastig.

Zorgzaam
Daarbij denk ik dat ik jarenlang een hele zorgzame rol heb aangenomen. Dat was op zich heel fijn, vooral voor mijn gezin. Maar die zorgzame rol heb ik wat meer losgelaten. De kinderen zijn nu 16, 18 en 20 jaar, dus het is ook logisch dat mijn rol wat verandert, maar mijn gezin moet hier soms nog aan wennen. Zij hebben het afvallen niet altijd als positief ervaren. Hoe fijn ze het ook vinden dat ik nu goed in mijn vel zit.

Door mijn werk ontmoet ik veel mensen en ik merk dat ze anders op mij reageren dan toen ik dik was. Ik kan het niet helemaal duiden, maar het lijkt erop dat mensen mij nu serieuzer nemen. Best vreemd, want mijn intelligentie is echt niet veranderd in de afgelopen twee jaar.

Bij de NOK hebben ze een voor- en natraject. Het voortraject vond ik sowieso heel prettig omdat je niet weet wat je te wachten staat. Ik merkte ook wel dat iedereen het traject anders ervaart. Ik heb tussendoor soms ook extra contact opgenomen, zeker toen het afvallen erg snel ging.

Figuur 2: Marlinda na de operatie Figuur 2: Marlinda na de operatie

Figuur 2: Marlinda na de operatie

En dan staan ze meteen voor je klaar. Je hebt een behandelteam om je heen met vaste mensen. Dus een vaste psycholoog, een vaste diëtist die moeite doen om te zien wie jij bent.

Ik was heel bang voor de operatie en ik vond het ook een soort zwakte, dat ik dat nodig had en het niet zelf kon. Maar ik heb van de NOK geleerd dat je op een bepaald gewicht het er niet meer zelfstandig vanaf krijgt. Nu terugkijkend, had ik het veel eerder moeten doen. Ik heb het leven weer helemaal terug en dat is zo ontzettend fijn.

 

Video

In deze video vertelt Marlinda hoe de maagverkleining haar leven heeft veranderd.

Ziet u geen video? Klik hier om op Youtube te bekijken

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611