Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Ervaringsverhaal

Hier durfde ik alleen maar van te dromen

‘Ik ben 26 november 2021 geopereerd, ik woog toen 173 kilo. Ik voelde me toen best wel ongelukkig, merk ik nu eigenlijk achteraf.
In overleg met de arts heb ik gekozen voor een gastric bypass in plaats van de gastric sleeve, omdat ik in verhouding veel moest afvallen om op een gezond gewicht te komen.

Een jaar geleden zijn jullie ook bij mij op bezoek geweest voor een interview. Toen voelde ik me lichamelijk nog in ontwikkeling, nog zoekende naar, waar is het eindpunt en waar begint het normale leven. Er komt een moment waarop je een omslag maakt van, het is nu ‘klaar’, het echte leven gaat beginnen, ik moet het nu helemaal zelf doen.

Figuur 1: Jordy Figuur 1: Jordy

Figuur 1: Jordy

En dan merk je goed hoeveel profijt je hebt van het voor- en natraject van de NOK. Wat ik daar vooral heb geleerd, zijn de keuzes die je maakt qua voeding. Als je in de winkel staat, om bijvoorbeeld rijst te kopen, kies ik nu heel bewust voor een meergranen product omdat ik weet dat ik die koolhydraten en die voedingsstoffen nodig heb. In het voortraject werd heel duidelijk gezegd: ‘maak een bewuste keuze in de supermarkt’. Dat doe ik dus nog steeds. De operatie is maar 5 of 10 procent van het geheel. Dat wordt ook vaak geroepen in het voortraject, maar dat is in de praktijk ook echt zo. De keuzes die je daarna maakt aan de hand van wat je hebt geleerd bepalen uiteindelijk het grootste deel van je resultaat.

Sporten doe ik ook nog steeds heel graag. Vorig jaar was ik ook druk bezig met hardlopen. Toen was mijn hoogtepunt de 16 kilometer, tijdens de Dam tot Dam loop. Dit jaar heb ik er heel bewust voor gekozen om te trainen voor een halve marathon. Uiteindelijk is het mijn droom om een hele marathon te lopen, maar het is een utopie om te denken dat je dat even doet. Daar moet je wel echt serieus voor trainen. Afgelopen oktober heb ik een halve marathon voltooid in Amsterdam in twee uur en acht minuten. Ik heb hem dus uitgelopen en daarbij ook nog een snellere tijd neergezet dan ik had verwacht.En ook het gemak waarmee het ging. Dat had ik drie jaar geleden echt niet durven dromen.

Mijn vrouw en mijn vader stonden vlak voor de ingang van het Olympisch Stadion, ik wist waar ze zouden staan, toen ik hen zag brak ik. Toen heb ik echt naar zuurstof lopen happen om het stadion in te rennen. Dat gaf mij ook nog wel even de laatste energie om richting de finish te gaan.
Ik was heel emotioneel, het was een van de hoogtepunten van mijn leven tot nu toe. Alles kwam samen, datgene wat ik in maart 2021 heb besloten om die eerste stap te zetten richting de huisarts, tot aan twee en een half jaar later, een 21 kilometer voltooien in een tempo wat ik nog nooit heb gelopen met een lichaam waar ik alleen maar van durfde te dromen.

Figuur 2: Jordy Figuur 2: Jordy

Figuur 2: Jordy

En eigenlijk ook het loslaten, psychologisch gezien, van al die problemen die ik bij me droeg. Ik heb echt het gevoel gehad, dat ik die 21 kilometer lang van me af heb gestrooid en dat dat een soort bevrijding was. Een soort opening naar het volgende stadium in mijn leven, dat maakte het enorm emotioneel. Dat heeft echt te maken met die operatie, dat doet veel meer met je dan alleen maar het fysieke.’

 

Video

In deze video vertelt Jordy hoe het nu met hem gaat.

Ziet u geen video? Klik hier om op Youtube te bekijken

 

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


· · Cookie voorkeuren · ·

· ·

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.3/0611