SADI

SADI staat voor ‘Single Anastomosis Duodeno Ileal bypass’. Bij een SADI operatie wordt net na de maagkringspier de darm doorgesneden om vervolgens verbinding te maken met de dunne darm. Er blijft een veel korter stuk dunne darm over waardoor er minder voedsel kan worden opgenomen. De functie van de maagklep blijft intact waardoor de patient een beter gevoel van verzadiging houdt.

Deze nieuwe techniek wordt toegepast bij patiënten met een extreem hoog BMI die in de meeste gevallen al een eerdere gastric sleeve ingreep hebben ondergaan. Met deze nieuwe techniek is het ook voor deze patiënten mogelijk om na verloop van tijd een gezonder BMI te hebben en is er minder kans op medische complicaties. Door de ingekorte dunne darm vindt er minder opname van vitamines en mineralen plaats, wat een gunstige invloed heeft op het verliezen van gewicht.

  • Extra gewichtsverlies na een eerdere gastric sleeve
  • Gunstig effect op diabetes type 2

De SADI operatie in het kort

De SADI wordt onder algehele verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie. Door de kleine wonden verloopt het herstel van de operatie snel en zijn de littekens die achterblijven klein. De operatie duurt ongeveer 90 minuten.

Klik op de illustratie hieronder voor een overzicht van de stappen die in de operatie worden doorlopen.

De effecten van een bariatrische ingreep (zoals een SADI)

Met een bariatrische ingreep wordt de maag verkleind en in de meeste gevallen een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid (bij de Gastric Bypass en de SADI). Het gedeelte van de dunne darm waarin opname van vitamines en mineralen plaatsvindt wordt hierdoor verkort waardoor een patiënt na de ingreep sneller gewicht zal verliezen. Ook zorgt de verkleining van de maag ervoor dat een patiënt na de ingreep minder kan eten.

Bariatrische ingrepen hebben een grote impact op het leven van de patiënt; na de operatie moet een patiënt anders en bewuster gaan eten doordat het lichaam minder eten kan verwerken en opnemen. Hierdoor is het noodzakelijk om na de ingreep dagelijks extra vitaminen in te nemen. Om het gewichtsverlies blijvend te maken, is verandering van levensstijl essentieel. Alleen hierdoor zal het gewicht blijvend verminderen en zullen medische klachten en risico’s verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen. Bovendien zal de kwaliteit van leven sterk verbeteren. De Nederlandse Obesitas Kliniek biedt een behandeling, in combinatie met de operatie, waarin de verandering van levensstijl centraal staat.

Laden...