Gastric Bypass

De gastric bypass is een veilige ingreep waarbij de maag definitief wordt verkleind. Bovendien wordt een deel van de dunne darm uitgeschakeld, Deze techniek wordt het meest toegepast en is bij uitstek geschikt voor mensen die veel last hebben van maagzuur. Ook wordt deze procedure vaak gebruikt indien er complicaties zijn ontstaan met de maagband. Daarnaast is deze techniek zeer geschikt voor mensen met diabetes, omdat er belangrijke hormonale veranderingen optreden die een gunstige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

  • Kan zorgen voor een even groot verlies van overtollig gewicht als bij de gastric sleeve.
  • Gunstig effect op diabetes type 2

De gastric bypass operatie in het kort

De gastric bypass wordt onder algehele verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie. Door de kleine wonden verloopt het herstel van de operatie veel sneller en zijn de littekens die achterblijven klein. De operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Klik op de illustratie hieronder voor een overzicht van de stappen die in de operatie worden doorlopen.

Video

In de video hieronder ziet u een animatie van de gastric bypass operatie (volgens de zogenoemde ‘Roux-en-Y’ methode).

Geen video? Bekijk de video op Youtube.

De effecten van bariatrische ingreep (zoals een gastric bypass operatie)

Met een bariatrische ingreep wordt de maag verkleind en in de meeste gevallen een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid (bij de Gastric Bypass en de SADI). Het gedeelte van de dunne darm waarin opname van vitamines en mineralen plaatsvindt wordt hierdoor verkort waardoor een patiënt na de ingreep sneller gewicht zal verliezen. Ook zorgt de verkleining van de maag ervoor dat een patiënt na de ingreep minder kan eten.

Bariatrische ingrepen hebben een grote impact op het leven van de patiënt; na de operatie moet een patiënt anders en bewuster gaan eten doordat het lichaam minder eten kan verwerken en opnemen. Hierdoor is het noodzakelijk om na de ingreep dagelijks extra vitaminen in te nemen. Om het gewichtsverlies blijvend te maken, is verandering van levensstijl essentieel. Alleen hierdoor zal het gewicht blijvend verminderen en zullen medische klachten en risico’s verminderen en mogelijk zelfs verdwijnen. Bovendien zal de kwaliteit van leven sterk verbeteren. De Nederlandse Obesitas Kliniek biedt een behandeling, in combinatie met de operatie, waarin de verandering van levensstijl centraal staat.

Meer informatie

Via onderstaande links kunt u meer lezen over de gastric bypass ingreep.

Laden...