Nederlandse Obesitas Kliniek - Voor patiënten met ernstig overgewicht

Nieuws

Keuze voor maagverkleining te snel gemaakt


Vrijdag 5 mei 2017 – Naar aanleiding van de uitspraak van Inez van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Stichting Over Gewicht over de overbehandeling van maagverkleiningen geeft onderstaand bericht meer duidelijkheid over de werkwijze en regelgeving rondom de behandeling van morbide obesitas.

Mensen die in Nederland in aanmerking komen voor operatieve behandeling van hun gewicht, hebben morbide obesitas: zodanig overgewicht dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Indien zij worden verwezen om te beoordelen of zij voor een operatieve behandeling in aanmerking komen, is één van de eerste vragen of er sprake is van een last resort. Dat wil zeggen dat kan worden aangetoond dat er met professionele ondersteuning een langdurige poging is gedaan om af te vallen.

In Nederland worden alle operaties in een data systeem, DICA, geregistreerd en één van de vragen is of aan alle inclusiecriteria, alle in Nederland afgesproken voorwaarden om over te gaan tot een operatieve behandeling, wordt voldaan. In het laatste rapport van DICA, bleek 99% aan deze voorwaarden te voldoen. Dat wil zeggen dat al deze mensen eerst uitvoerige afvalpogingen hebben ondernomen.

Het is goed om te realiseren dat de operatieve behandeling, in tegenstelling tot de conservatieve behandeling, wordt vergoed omdat dit een bewezen effectieve behandeling is om gewicht te verliezen. Uit diverse onderzoeken blijkt telkens weer dat de kwaliteit van leven, de medische gezondheid en de overleving beter is bij mensen met morbide obesitas die geopereerd zijn dan bij mensen met dat probleem die niet geopereerd zijn maar wel begeleid worden.

Meer dan de helft van de mensen die geopereerd worden voor hun overgewicht hebben al medische problemen door dit overgewicht zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, longziekte of gewrichtsklachten. Veel van deze klachten en aandoeningen verdwijnen of verbeteren na operatieve behandeling van het overgewicht.

Het is zeker dat een operatie een heftige ingreep is en dat goed afgewogen moet worden of dit de beste oplossing is. Er is geen effectievere behandeling voor zeer ernstig overgewicht  dan een operatie. De voordelen hiervan wegen zeker op tegen de nadelen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 883 24 44 of mail ons


Klachten & Privacy · Cookie Policy · Cookie voorkeuren · ZorgMail · Downloads

English · Türkçe · عربى

© 1996 - 2024 Nederlandse Obesitas Kliniek | Voor patiënten met ernstig overgewicht v4.2.2/0921